Žagar na Švedskem zbral le 4 točke

Veliki zmagovalec 3. dirke Speedway Grand Prix serije, ki je bila na Smedstadionu v švedski Eskilstuni, je Avstralec Jason Crump. V ponovitvi finala iz Wroclawa je Crump v zadnji vožnji znova prehitel Američana Grega Hancocka in tako povsem zasluženo slavil. V finalu sta nastopila še Tomasz Gollob in Nicki Pedersen, daleč od njega pa je bil Matej Žagar, ki se tokrat ni izkazal in s 4 točkami pristal na 14. mestu.
Po dveh odličnih rezultatih v Krškem in Wroclawu je Eskilstuna Mateju prinesla hladen tuš in opozorilo pred nadaljevanjem serije. V petih nastopih je Žagar zabeležil le 4 tretja mesta, 4 točke pa so mu na koncu zadoščale le za 14. mesto. Skozi celotno dirko Žagarju praktično nič ni uspevalo, kot si je zamislil, imel je tudi težave z motorji, ki si jih kljub včerajšnjem uspešnem treningu po dežju, ki je v Eskilstuni prenehal padati šele zgodaj popoldne, očitno ni znal pravilno nastaviti. Počasen je bil že na štartu, pa tudi v prvem ovinku in nadaljevanju vožnje se ni znašel tako dobro, kot pred 14 dnevi na drugi dirki GP serije v Wroclawu. Vseeno pa skromen Žagarjev rezultat v Eskilstuni ni nikakršna tragedija, saj je bilo takšno uvrstitev na kakšni izmed dirk v prvi Matejevi sezoni med svetovno speedway elito nekako za pričakovati. Upajmo le, da bo takšnih večerov, kot je bil nocojšen, v nadaljevanju letošnje SGP serije čim manj in da bo že na naslednji dirki serije, ki bo 3. junija v Cardiffu, Matej znova pokazal svoje znanje in se zavihtel precej višje.
Dirko v Eskilstuni je sicer zaznamovala repriza Wroclawa, kjer sta o zmagi v velikem finalu znova odločala Jason Crump in Greg Hancock. Slednji je blestel v rednem delu, ko je zanesljivo prišel do petih zmag in tako kot prvi letos v polfinale vstopil brez izgubljene točke. Tudi v polfinalu ni imel večjih težav s Poljakom Gollobom in Hamplom, v finalu pa mu je načrte še enkrat prekrižal Jason Crump. Ta se očitno letos specializira prav za finalne obračune, saj je prav tam, tako kot že v Wroclawu, z natančno in premišljeno vožnjo po začetnem zaostanku prehitel Hancocka in si privozil drugo letošnjo zmago. Tretje mesto v finalu je pripadlo Tomaszu Gollobu, ki je tako dobil vsaj nekaj zadoščenja po neuspehu v Wroclawu, četrti pa je bil Nicki Pedersen, ki je bil znova zelo hiter, a je v finalu potegnil kratko.
Še enkrat več je v Eskilstuni razočaral Tony Rickardsson, ki je nocoj zbral še manj točk kot v Wroclawu, končal pa znova na katastrofalnem 12. mestu. Na Veliki Nagradi Švedske je le v 7. vožnji pokazal nekaj volje, vse ostalo pa je bilo daleč pod nivojem šestkratnega svetovnega prvaka. V skupni razvrstitvi tako zaseda šele osmo mesto, za vodilnim Crumpom pa zaostaja že 44 točk, s čimer se za tako napovedovani sedmi naslov najboljšega na svetu praktično že lahko obriše pod nosom.
Crump ima po treh dirkah že 15 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Nickijem Pedersnom, tretji Hancock pa zaostaja še 10 točk več. Žagar kljub neuspehu v Eskilstuni še vedno drži odlično peto mesto, pred njim pa je poleg omenjenih še Tomasz Gollob. Mateju tesno sledijo Adams, Hampel in Rickardsson, ostali pa imajo že nekaj več zaostanka.
etrta dirka Speedway Grand Prix serije 2006 bo 3. junija na znamenitem Millenium stadionu v Cardiffu.

www.speedway.si

Rezultati