Supermoto EP pokal narodov: Slovenci evropski prvaki!

Slovenska supermoto reprezentanca v postavi Beno Štern (AMD Domžale), Aleš Hlad (AMD Sitar Dunlop racing) in Marjan Habat (AMD Kamnik) je v Bolgarskem Plevnu na dirki evropskega pokala narodov osvojila naslov evropskega prvaka. Za točko so ugnali Češko reprezentanco, tretje mesto pa so osvojili domačini. V nadaljevanju si lahko podrobneje preberete o dogajanju v Plevnu.
1. dan - kvalifikacije
Slovenski vozniki z različnim uspehi na kvalifikacijah
Različno so svoje kvalifikacijske vožnje odpeljali vsi trije slovenski predstavniki, Štern je zmagal, Hlad je vodil celo dirko, na koncu pa zaradi tehničnih težav odstopil, Habat pa je krstni reprezentančni nastop končal z izključitvijo in bo na dirki štartal z zadnjega mesta. Dan se je sicer pričel z prostim treningov in nadaljeval z treningom z merjenje časa. V premoru med obema omenjenima treningoma je sicer progo močno namočil dež, zaradi česar je bila za kasnejše vožnje tudi deloma spremenjena. Prvi je kvalifikacijsko dirko odpeljal Beno Štern (Yamaha) v kategoriji S2 (do 450 kubičnih centimetrov) in zanesljivo zmagal, ter si s tem priboril prvo štartno pozicijo. "Na štartu sem izkoristil prvo pozicijo in se v prvi zavoj pripeljal kot vodilni, potem pa le povečeval prednost pred tekmeci. Četudi sem prednost iz kroga v krog povečeval, pa nisem nič popuščal, ampak vozil na polno, saj je za menoj skoraj enomesečni premor, ko nisem nastopil na nobeni dirki. A kot se je izkazalo, mi tekmovalnega naboja ni zmanjkalo, upam, da bom tudi jutri v obeh vožnjah izkoristil prvo štartno pozicijo" je bil po kvalifikacijah zadovoljen Štern.
Tudi v razredu S1 (do 650 ccm) je kazalo, da si bo prvo štartno pozicijo priboril Slovenski voznik, vse do dveh krogov pred koncem je bil namreč v vodstvu Aleš Hlad (KTM). Njegova vožnja je bila na las podobna nastopu Šterna, tudi Hlad je namreč štartal iz prve pozicije in v prvi zavoj pripeljal kot prvi, zatem pa prednost le še povečeval, žal pa mu je dva kroga pred koncem ugasnil motor. "Bil sem v trdnem vodstvu, potem pa je motor kar naenkrat začel ugašati. Kot se je izkazalo je prišlo do napake pri dovodu goriva, zato sem lahko le še gledal tekmece, kako me prehitevajo. Na dirki se bo treba bolj potruditi, a mislim da zaradi te napake ni še nič izgubljenega" je bil po kvalifikacijah nekoliko razočaran Hlad, ki se letošnjo sezono iz dirke v dirko sooča z različnimi težavami.
Kot tretji je šel na progo Marjan Habat (KTM) v razredu Open (450 ali 650 ccm). Malce preveč živčnosti je botrovalo prehitremu štartu iz tretje pozicije, kar je pomenilo kazen postanka v boksu, žal pa Habat ni videl signalizacije vodstva dirke in mehanikov in po treh krogih mu je bila pokazana črna zastava, ki je pomenila izključitev iz kvalifikacij in avtomatično zadnjo štartno. "Žal nisem videl signalizacije da moram na kazenski postanek v bokse. Za to napako sem sam kriv, je pa posledica tega, da me je na makadamskem delu proge takoj po štartu eden izmed konkurentov zbil, zatem pa sem imel še težave z zagonom motorja, kar je pomenilo več kot pol kroga zaostanka. Potrudil se bo, da na dirki pokažem vse kar znam, pa četudi bom štartal iz zadnjega mesta" je kvalifikacijah povedal vidno razočarani Habat.
Spored za drugi dan je sledeči. Najprej jih čaka ogrevanje, v popoldanskem programu pa je najprej dirkah razredov Open in S2, sledi dirka razredov S1 in Open, ter na koncu še razredov S1in S2, poudariti pa velja, da se najslabši dosežek izbriše. Sicer pa po napovedih čaka vse dirkače zelo naporen dan, temperature naj bi se povzpele vse do 45 stopinj Celzija.

2. dan - dirka
Slovenci evropski prvaki!
Najprej so nastopili vozniki razredov S2 (450 ccm) in Open (450 ali 650 ccm). Beno Štern (Yamaha) je odlično izkoristil prvo štartno pozicijo, v prvi zavoj pripeljal kot drugi, vendar pa je bil češki predstavnik kaznovan z postankom v boksih zaradi prehitrega štarta. A Štern je že na polovici prvega kroga prevzel vodstvo in prednost iz kroga v krog večal in na koncu Sloveniji pripeljal pričakovano zmago v tej vožnji. "Na štartu me je sicer češki voznik prehitel, a je bilo takoj jasno da je prehitro štartal. Vseeno nisem popustil in ga takoj prehitel. Na enem od skokov je padel eden od Turških voznikov in srečo sem imel, da nisem v drugem krogu zadel vanj. Lahko bi rekel, da je bila zmaga dokaj rutinirana" je prvo svojo vožnjo komentiral Štern. Več smole je imel Marjan Habat (KTM), ki je sicer iz štarta potegnil zelo dobro, prehitel kar nekaj konkurentov, a potem je pred njim padlo nekaj voznikov, ko se jim je umikal pa mu je ugasnil motor. "Žal mi je ugasnil motor in sem potreboval kar precej časa da sem ga ponovno zagnal, tako da so konkurentje kar ušli in do konca sem uspel prehiteti le 5 voznikov in vožnjo končal na 13. poziciji" je bil po prvi svoji vožnji, četudi je postavil zelo dobre čase krogov, razočaran Habat. Po prvi vožnji so vodili Bolgari, drugi so bili Čehi, na tretjem mestu pa Slovenske ekipa.
Druga vožnja je minila v zmagoslavju Aleša Hlada (KTM), ki je, kljub temu, da je štartal šele z 10. mesta, v prvi zavoj pripeljal kot vodilni. A na off-road delu je zaradi namočene proge zdrsnil, a imel srečo, da mu motor in ugasnil, tako da je lahko dirko nadaljeval z 5. pozicije. Že po treh krogih je ponovno prevzel vodstvo in na koncu zanesljivo zmagal. "Vedel sem, da je vse odvisno od štarta, zato sem se maksimalno skoncentriral in uspel mi je res odličen štart. Žal sem na off-road delu proge, kjer je organizator progo zaradi velike vročine polival, mogoče so pri tem tudi malce pretiravali, padel, a na srečo sem se hitro pobral in nadaljeval z dirko in se podal v boj za vodstvo. To mi je povsem uspelo, saj sem že po nekaj krogih prevzel prvo mesto in zanesljivo odpeljal vožnjo do konca" se je prve današnje zmage veselil Hlad. Svoj drugi in s tem zadnji nastop je opravil Marjan Habat, in na koncu izboljšal svojo uvrstitev za eno mesto, bil je 12. "V drugi vožnji sem dobro potegnil s štarta, na srečo je šlo brez težav skozi prvi zavoj, potem pa sem le še sledil tekmecem in jih proti koncu nekaj uspel prehiteti. S tem sem, upam, tudi sam doprinesel svoj prispevek k končni uvrstitvi." Po drugi vožnji je Slovenija zasedala tretje mesto, v vodstvu so bili Čehi, drugi pa Bolgari, a ker se najslabši rezultat briše je bilo jasno, da ima Slovenska ekipa še možnost za naskok povsem na vrh.
V tretji vožnji smo imeli v igri najmočnejše orožje, nastopila sta Hlad in Štern. Čeprav iz tretje štartne vrste, je Hlad že v prvem zavoju prevzel vodstvo, Štern, štartal je iz drugega mesta, pa je bil tretji, a se je že pred koncem prvega kroga prebil na drugo pozicijo, kasneje pa Hlada tudi prehitel in zanesljivo zmagal. "Vedel sem, da morava z Alešem ugnati vso konkurenco, če želimo osvojiti naslov prvaka, zato sem dal vse od sebe in izjemno sem vesel, da nam je uspelo osvojiti naslov prvaka" je po dirki, že povsem namočen od šampanjca, dejal Štern. Razumljivo je bil vesel tudi Hlad, ki je dirko končal kot drugi, četudi je enkrat padel, a se uspel hitro pobrati in zmagoslavje Slovencev se je lahko pričelo. "Vedel sem, da sva z Benotom sposobna prehiteti konkurente, kar sva na dirki tudi dokazala. Fenomenalno!" je bil kratek Hlad.

Fotografije

Beno Štern


Aleš Hlad


Marjan Habat


Beno Štern


Aleš Hlad


Marjan Habat