SGP: Žagar sedmi tako na zadnji dirki kot v skupnem seštevku

Glavna in najbolj razveseljiva novica z zadnje dirke svetovnega prvenstva v speedwayu (SGP) je, da si je slovenski voznik Matej Žagar z današnjim 7. mestom priboril dovolj točk (97) za sedmo mesto v skupni razvrstitvi in s tem tudi direktno uvrstitev v Grand Prix v naslednjem letu, to je bil tudi Matejev glavni cilj. S tem je dokazal, da sodi v sam vrh speedwaya in je v novi sezoni sposoben zopet poseči po najvišjih uvrstitvah. K temu mu bodo letošnje izkušnje (na nekaterih progah je vozil prvič) prav gotovo pripomogle.
Finalna dirka v poljskem Bydgoszczu, ki je od Ljubljane oddaljen slabih 1200km, je potekala hitro in brez zapletov. Proga, precej dolga in široka, je omogočala spektakularne vožnje s polno prehitevanji in vožnjami po zunanjem delu proge, kar je s pridom izkoristil tudi poljski favorit Gollob in s tem prišel v finale. V izbiri pozicij za finalno vožnjo mu je zunanjo pozicijo D "vzel" Hancock, kar je Gollob pokazal z negodovanjem. Omeniti velja tudi 15. vožnjo, v kateri je Žagar na štartu povedel, zatem pa povozil robnik, da ga odneslo daleč ven in na zadnje mesto, a je do konca dirke še vseeno prehitel Lindbacka in osvojil točko. Današnji zmagovalec Pedersen si je že v rednem delu privozil kar 14 točk (od 15 možnih), kar je v letošnji GP seriji največ.
Na podelitvi pokalov je bilo zelo očitno, kako si je Gollob želel zmago pred domačim občinstvom, da je do Pedersenovega prihoda stal kar na stopnički zmagovalca in se očitno počutil zelo dobro. Pedersen pa je z današnjo zmago dobro začel in končal sezono, kajti zmagal je na prvi dirki v Krškem in na današnji zadnji.

Po tistem, kar smo videli na prejšnjih dirkah, je bil novi svetovni prvak Jason Crump danes videti, kot da vozi z zavoro, saj je imel dovolj točk za prvaka že dve dirki pred koncem. To je po letu 2004 njegov drugi naslov prvaka.

Rezultati zadnje dirke:
1. NICKI PEDERSEN (DK) 25
2. GREG HANCOCK (ZDA) 20
3. TOMASZ GOLLOB (PL) 18
7. MATEJ ŽAGAR (SLO) 8

SKupna uvrstitev 2006:
1. JASON CRUMP (AUS) 188
2. GREG HANCOCK (ZDA) 144
3. NICKI PEDERSEN (DK) 124
7. MATEJ ŽAGAR (SLO) 97

Peter Prašnički
Foto: mediaspeed.net