Enduraši končali s prvenstvom, prvaka Omar Al Hiasat in Janko Šumah

V neposredni bližini Zagreba se skriva vasica, ki upravičeno nosi svoje ime - Mala Mlaka. Majhna vas leži na močvirnem terenu, ki se razteza še daleč naokrog. In tu je bila, kot že več let zapored, enduro dirka, ki je štela za Slovensko in Hrvaško prvenstvo ter za pokal Alpe Adria. Udeležba je bila dobra, saj so se tekmovanja udeležili kar 104 enduro vozniki, od tega 16 voznikov s Slovensko licenco.
Kljub temu, da že nekaj dni ni deževalo, je bil teren razmočen in blaten. Že v prvem krogu so začele nastajati globoke brazde, ki so se poglabljale z vsakim novim krogom in z vsakim od 104 voznikov. Večinoma raven teren je bil zaradi tega precej zahteven, Ponekod, v ozkih delih med gostim gozdom, se drugi dan enostavno ni dalo speljati drugače kot ob pomoči sotekmovalcev (ali fantov, ki so pomagali vleči z rokami in z vrvmi).Zanimiv je bil tudi prehod preko manjših in večjih debel, prepletenih med seboj in v kombinaciji z lepljivim blatom. Tekmovalci so se domišljali razne načine za lažji prehod, nekateri so poskušali s skoki (nasedanje je bilo obvezno), drugi so motor "prerinili", spet tretji pa so jih zavalili preko. Najbolj zanimivo je bilo, ko se je naenkrat pripeljalo več tekmovalcev, saj so najbolj neučakani poskušali bolj z ihto kot z znanjem (padci eden čez drugega…). Med vsemi mlakami je bilo tudi nekaj prehodov čez potok, kjer so prepletene korenine v vodi in blatu dodatno oteževale prehod.
Speciala sta bila taka, kot lani- eden bolj v stilu motokrosa- s skoki, mizami, zavoji (seveda brez blata ni šlo), drugi pa je bil speljan po skoraj ravnem močvirnatem terenu. Tu je blato pršelo, pa tudi v velikih kosih letelo za enduraši. Padci so bili zato "sočni", pobiranje motorjev pa težavno.
Oba dneva je med Slovenskimi vozniki najbolj blestel Omar Al Hiasat, prav tako je bil obakrat Silvin Vesenjak odličen drugi. Veteran Silvin s svojim načinom vožnje zbuja občudovanje sotekmovalcev, saj zna celo iz Male Mlake priti v še vedno beli majici. Na specialih se vozi precej drugače, kot večina (in zgleda tistim, ki ga ne poznajo, počasen). Zaznati ni nobene agresivnosti, pač pa zanimivo eleganco, kateri na videz res ne bi prisodil tako odličnih doseženih časov. Tretje mesto je oba dneva trdno držal Janez Jordan.
Med turisti je bil prvi dan zmagovalec Ciril Gogala, drugi Primož Doler in tretji Šumah Janko, drugega dne pa je prvo mesto pridobil Doler, drugo Gogala in tretje mesto Šumah.
Z dirko v Mali Mlaki je letošnje državno prvenstvo v enduru zaključeno. Prvak v razredu profi je Omar Al Hiasat, drugo mesto si je privozil Janez Jordan, tretje mesto pa je le z dvema točkama zaostanka za drugouvrščenim, pripadlo Martinu Humarju.
Med turisti je prvak Janko Šumah, drugo mesto si je prislužil Ciril Gogala, tretje mesto pa je, kljub temu, da ni nastopil na vseh dirkah, odnesel Primož Doler.

Neuradni končni vrstni red

Slike

Staša Grgovič