Supermoto: Smola na svetovnem pokalu narodov botrovala 12 mestu

 

Precej smole je spremljalo člane Slovenske supermoto reprezentance na svetovnem pokalu narodov, ki je pretekli konec tedna potekal na Irskem dirkališču Bishopscourt, 70 km od Belfasta. Slovenija je na koncu osvojila 12. mesto, naslova prvaka pa se veselijo Italijani.

Kvalifikacije
Kvalifikacijske vožnje so slovenski predstavniki odpeljali zelo različno. Sobota se je sicer za dirkače pričela s prostim treningom in nadaljevala z treningom z merjenjem časa. Alešu Hladu (S1) je med vožnjo razneslo motor, kljub temu pa je v skupini dosegel 5. mesto. Uroš Nastran je v svoji skupini (S2) dosegel 4. mesto, Marko Škarja (Open) pa ravno tako 4. mesto v svoji Skupini.
Na kvalifikacijski dirki smo štartali v klasi S1 iz 2. štartne vrste v klasi S2 in Open pa iz prve. Vsekakor odlična izhodišča za dober kvalifikacijski nastop.
Prvi je kvalifikacijsko dirko odpeljal Aleš Hlad v kategoriji S1, z motorjem znamke Aprilia, ki so mu ga odstopili v Italijanski ekipi. Ker pa je taka zamenjava v neskladju s pravilnikom so ga med dirko diskvalificirali. "Jutri je nov dan, dobil bom ustrezen motocikel in odpeljal po svojih močeh", je povedal po svojem nastopu.
V razredu S2 je bil Uroš Nastran (Husqvarna SMR 450) do 11 kroga na odličnem 4. mestu nato pa zaradi padca končal kvalifikacijsko dirko na osmem mestu. "Z vožnjo sem zadovoljen vendar obžalujem napačno odločitev pri izbiri gum. Upam na jutrišnjo čim boljšo uvrstitev, brez smole ter čimveč sreče."
Kot tretji je šel na progo Marko Škarja (Husqvarna SMR 660) v razredu Open. Progo je namočil dež zato je dirko odpeljal z dežnimi gumami. Tri kroge pred koncem je vozil na 3. mestu nato pa se je zapletel z angleškim voznikom in padel. Žal mi ni uspelo zagnati motorja, zato je končal kvalifikacijsko dirko 11.mestu. "Škoda je za zamujeno priliko, vendar je jutri nov dan in vse začnemo znova".

Dirka
Odločilni dan svetovnega pokala narodov v supermotu se je začel z ogrevalnimi vožnjami, na kateri pa sta nastopila samo dva Slovenska voznika, po eksploziji motorja na včerajšnjem treningu namreč Aleš Hlad ni uspel dobiti novega agregata. Tako sta Slovenske barve zastopala samo Uroš Nastran v razredu S2 in Marko Škarja v razredu Open, oba pa sta se dobro odrezala, Nastran je dosegel 9, Škarja pa 13 čas.
V prvi od treh dirk so se pomerili vozniki razredov S1 in S2. Nastran si je z dobrim štartom in požrtvovalno vožnjo skozi celo dirko, na koncu med 23 vozniki privozil 7 mesto, Hlad pa ni nastopil.
V drugi vožnji sta nastopila Nastran (S2) in Škarja (open), po razburljivem štartu in vseskozi napeti dirki in borbi za mesta, je Nastran na koncu osvojil 8, Škarja pa se je uvrstil tik za njim, bil je 9.
V zadnji, tretji vožnji so nastopil vozniki razredov S1 in Open. Ponovno ni bilo na štartu Hlada, in jasno je bilo, da Slovenska ekipa ne more računati na odmevnejši rezultat. A tudi sicer tretja vožnja ni prinesla dobrega rezultata naši ekipi, saj je na polovici dirki Škarji po padcu ugasnil motor, katerega kljub naporom do konca ni uspel zagnati in je tako osvojil je 24 mesto.
Slovenska reprezentanca je tako na koncu osvojila 12 mesto, ki pa ni odraz sposobnosti naših fantov, ob nekaj manj smole, bi bili višje. V spremenljivem vremenu, med zadnjo vožnjo je deževalo, pa tudi sicer je bil off-road del zaradi nočnega naliva močno razmočen, so si naslov svetovnega prvaka privozili Italijani, drugi so bili Francozi in tretji Angleži.
Najuspešnejši član Slovenske reprezentance Uroš Nastran je po dirki povedal: "S svojim nastopom sem maksimalno zadovoljen, saj sem v obeh dirkah dokazal da znam dobro štartati in se boriti z najboljšimi. Proga mi je bila zelo všeč, poudariti pa moram da je bil to moj prvi nastop s svetovno elito in prav zato sem še posebej zadovoljen. Želim si, da bi tudi v Sloveniji dobili podobno progo, na kateri bi si lahko nabirali izkušnje in se lažje enakovredno kosali z ostali vozniki v Evropi in drugje po svetu." Manj zadovoljna sta bila preostala člana. Škarja: "S svojim dosežkom nisem zadovoljen, ker vem da sem sposoben več, kar sem tudi dokazal v svojem prvem nastopu, ko sem bil devet. Žal sem imel precej smole, saj mi je nagajal motor, katerega nikakor nisem mogel zagnati." Največji osmoljenec dirke Hlad, ki je danes le spremljal nastope svojih reprezentančnih kolegov, je dodal: "Z nastopom obeh kolegov sem zadovoljen, še predvsem me je presenetil Uroš. Sam žal nisem imel sreče s sposojenim motorjem, drugega pa nikakor nisem mogel pridobiti."
Za zaključek smo za mnenje o nastopu slovenske reprezentance povprašali še vodjo ekipe Grega Zupana. "V soboto smo imeli veliko smole, vendar smo nedeljo začeli obetavneje. Kljub okrnjeni postavi nam je po drugi dirki kazalo na uvrstitev okoli šestega mesta, žal pa so se nam sanje razblinile, ko je Škarja v zadnji vožnji, potem ko je bil 8, padel na off road delu. Čaka nas dolga pot domov in želimo si kar najhitreje pozabiti na smolo ki nas je spremljala."