24.09.2009 - Poročilo - Prilipe- MXP-06
Slavje v Prilipah
Dežja ni bilo v zadostni meri, da bi se ne kadilo. Pa vendar je bil to praznik motokrosa v Prilipah. Domačin Benjamin Cirenski (AMD Brežice) je vse okoliške oboževalce tega moto športa razveselil z novo lovoriko, ki se bo pisala v arhiv tega društva. Člani AMD Brežice vsako leto pripravijo po eno dirko, tako na amaterskem, nacionalnem in mednarodnem nivoju. Kljub temu, da na tej progi ni mogoče imeti treningov, ker lokalna cesta razpolavlja dirkališče in je v času dirke zaprta. To pa daje še poseben čar tej dirkalni stezi, saj tekmovalci nimajo možnosti, da bi se jo »naučili« in so na dan dirke pogoji za vse enaki. Sončno vreme je še enkrat privabilo lepo število gledalcev, ki so lahko med odmorom motokrosa lahko uživali tudi v padalskih skokih, ki so v Prilipah že kar tradicija.
Kategorija MX 65 junior / 7 tekmovalcev
Tokratne dirke so se začele z zapletom in padcem. Edina tekmovalka Staša Braniselj (MSK Notranjnska) se je zapletla z Luko Crnkovičem (Hrvaška). Oba sta se hitro pobrala s pomočjo mehanikov ob progi in nadaljevala dirko. Crnkovič je prispel do tretjega mesta. Na drugem se je odlično boril Luka Milec (MTD racing team), ki je poskušal ujeti Jana Pancarja (AMD Šentvid pri Stični), vendar je Pancar skozi cilj pripeljal prvi in Milec za njim. V drugi vožnji je Pancar še enkrat brez kompromisno zmagal, tekmovalca na drugem in tretjem mestu iz prve vožnje, pa sta zamenjala poziciji. Tako je tudi skupno drugo mesto osvojil Crnkovič, tretji v drugo in skupno tretje mesto pa je pripadlo Milecu.
Kategorija MX 85 junior – MX 85 / 16 tekmovalcev
Podmladek kategorije MX 85 je tokrat prinesel malo drugačno sliko, kot smo jo vajeni zadnji dve dirke. Luka Križnik (Hrvaška) tokrat ni slavil. Osvojil je zmagovalne stopničke in to za durgo mesto. Vendar po prvi vožnji je bil »šele« tretji. Pred njim je v cilj pripeljal Nejc Čuk (GAS Vrtejba). V drugi vožnji sta se zamenjala v vrstnem redu in tako sta z enakim številom točk osvojila, Čuk tretje mesto in Križnik drugo mesto. Na Zmagovalno stopničko št. 1 pa se je vrnil Nick Škorja (TRK Tajfun šport), ki se je dve dirki ubadal z napakami je spet zaživel v svojem polnem sijaju in obe vožnji zmagal.
»Zvezdan«, kot mu pravi mehanik, Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični) je spet dokazal, da je razred zase med člani MX 85. Kutnar je pokazal še svojo sproščenost na dirki, kjer mu nihče ni kos, saj je popravil najboljši čas kroga v primerjavi z dirko za Evropsko prvenstvo, na kateri je sodeloval dober mesec nazaj na tem dirkališču. Na tej »evropski« dirki je sodeloval tudi Miran Kovačič (AMD Trebnje). Kovačič je dvakrat pošteno dirkal z malce starejšim Aljažem Lampretom (AMD Šentvid pri Stični) in srečnejši je bil Kovačič. Tokrat brez spodbude in nasvetov trenerja Jake Možeta, ki je dirkal na Evropskem pokalu narodov v Ukrajini.
Kategorija MX 125 R1 / 9 tekmovalcev
Mesta 1, 2 in tri so bila to nedeljo rezervirana za naslednje tekmovalce. Dvakrat prvi, praktično neulovljiv za konkurenco je bil Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje). Molnar se je po dveh izpuščenih dirkah pokalnega tekmovanja spet pojavil in ostal nepremagan. Kristijan Tadič (MTD racing team) se je boril za drugo mesto in si ga zasluženo tudi priboril. Borut Bele (TRK Tajfun šport) je že standardno pripeljal podium, tokrat z dvema tretjima mestoma. Vsekakor pa ne gre spregledati »mulca« Dejana Zvera (TRK Tajfun šport). Fantič je v prvi vožnji prehiteval vse do drugega mesta, med drugimi tudi kolege na močnejših dirkalnikih, potem pa tik pred koncem padel in nekaj časa je trajalo da se je pobral in peš prišel skozi cilj. Na srečo je utrpel samo boleč udarec in se drugo vožnjo zopet boril, vendar dalj kot do četrtega mesta ni zmogel in končal na skupnem petem mestu za četrto uvrščenim Rokom Virantom (AMD Šentvid pri Stični).
Kategorija MX 125 R2 / 31 tekmovalcev
Anej Doplihar (MK Rihemberk) je po drugi vožnji z peskom na nasmejanih ustih povedal, da je bila konkurenca tokrat malo hujša. Vsekakor pa ni bilo problema postaviti najhitrejši čas treninga in zmagati z rezultatom 1-1. In katera je bila konkurenca, ki je dala Dopliharju še dodatno motivacijo. Vsekakor je bil to domačin, ki trenutno ni več polno aktiven v motokrosu. Benjamin Cirenski (AMD Brežice), se je za to dirko malce pripravil in prikazal dve dobri predstavi. Drugo ter tretje mesto, za katere je moral pošteno garati na progi z sotekmovalci, poleg tega pa mu je »ponagajala« fizična kondicija. Skupno je bilo to zadosti za drugo mesto. Drugi v drugo je bil Jaka Juvan (Geodrill racing), kateri se počasi vrača v formo, kot smo od njega bili navajeni na 85 kubičnem motorju. S tem drugim in sedmim mestom v prvi vožnji, ter različnimi rezultati sotekmecev je Juvan končal na skupnem tretjem mestu. Z istim številom točk so dirko končali še Cvitkovič Roman (MK Bela Krajina), ki je bil skupno četrti s šestim in četrtim rezultatom voženj. Na petem mestu Gašper Adamlje (MK ZAI) s četrtim in šestim mesto voženj, ter šesto uvrščeni Grmek Uroš v prvi vožnji tretji in v drugi osmi.
Kategorija MX Open R1 / 9 tekmovalcev
Izgledalo je kot da bo zmaga tokrat šal v roke nekomu drugemu kot pa zmagovalcu večine dirk pokalnega prvenstva Damjanu Smrekarju (AMD Šentvid pri Stični). Ko je štartna rampa drugič padla v tej kategoriji je na njej v oblaku prahu ostal Smrekar z ugasnjenim motorjem. Tako se je podal za tekmovalci nekaj trenutkov za tem, ko so le ti že prepeljali cesto in zavili skozi drugi ovinek. Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice) je tokrat povedel in hitro raztegnil prednost pred zasledovalci. Nekaj časa se je trudil Aleksander Žafran (Geodrill racing), vendar so ga zdelali vročina, prah in tekmovalci s šibkejšimi motorji, ki so se borili med seboj za svoje točke in prestiž. Smrekar se je med vsem tem bliskovito prebijal na čelo kolone. In ko je bila ta dodobra razvlečena, je že videl Urbasa pred seboj. V peklenskem ritmu je v dveh krogih ujel tudi njega in ga seveda prehitel. Urbas tega tempa žal ni zdržal, saj mu to ni dopuščala bolečina zapestja, katerega si je malce poškodoval prejšnji vikend med padcem. Tako je Smrekar poskrbel za pestrost te dirke, skupni vrstni red pa je bil; Smrekar Damjan prvi. Drugi Theo Urbas in tretji Aleksander Žafran, ki je prvo dirko končal kot drugi pred Urbasom.
Kategorija MX Open R2 / 35 tekmovalcev
Kdo bi si mislil, da bo Martin Skela (TRK Tajfun Šport) zmagal v Prilipah. Tudi sam Martin ni bil tega mnenja. Pa vendar ima ta fant velik zagon po domači zmagi prejšnji teden. Tako je tudi to nedeljo v Prilipah dvakrat ugnal vso konkurenco. Izgledalo je še lažje kot v Slovenskih Konjicah, ko je kot domačin veljal za favorita. Peter Šilc (AMD Šentvid) mu je morda pri tem malce pomagal. V obeh vožnjah mu je ugasnil motor, v drugi celo ko je v vodstvu zapiral pot Skeli. Na koncu je četrto uvrščeni Šilc imel enako število točk kot Aleš Furh na petem mestu. Tokrat tretji je bil Leon Ferš (MTD racing team) s četrtim in tretjim mestom v posameznih vožnjah. Drugi je bil še enkrat Uroš Horjak (TRK Tajfun šport) z drugim in tretjim mestom.
Kategorija MX Veterani 35 - 45 / 23 tekmovalcev
Cerar Boris (AMD Lukovica) v Prilipah ni imel para in se dvakrat ležerno pripeljal v cilj. Povsem neležerno pa je bilo za njim. Izkazal se je Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil v prvo drugi v drugo pa podlegel pritisku Alojza Vogrinca (TRK Tajfun šport). Tako je pancar zasedel drugo mesto, dobro razpoloženi Vogrinc pa je poleg tega drugega mesta zasedel v prvi vožnji četrto mesto, in s tem stal na podiju št. tri. To so bili mlajši veterani 35 let in več.
45 in več letniki pa so se malce premešali. Ko je že kazalo, da bo v prvi vožnji Stane Pečjak (AMD Šentvid pri Stični) pometel s konkurenco, se mu je tik pred koncem vožnje odtrgala žica električne napeljave na njegovem motorju in vidno razočaran je spravil ugasnjen motor v cilj kar peš. V drugo je zmagal in se uvrstil na skupno tretje mesto. Drugi v prvi vožnji in v drugi vožnji tretji je bil Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) ter tako osvojil skupno drugo mesto. Z Eno zmago v prvo in drugim mestom v drugi vožnji pa je tokrat skupno slavil Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team).
Besedilo in foto: Matjaž Košir
Trenutni vrstni red sezone 2009
Fotografije
Rezultati dirke
MX 65 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 35 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 45 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno