13.10.2009 - Poročilo - Dolina pod Kalom- MXP-08
Dolina pod Kalom v soncu
Po sobotnem deževju si organizatorji sedme dirke za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu, člani AMD Šentvid pri Stični, niso mogli želeti boljšega terena za izpeljavo nedeljskega motokros praznika, letos njihovega tretjega. Dirkalna steza je bila naravno namočena in to ravno toliko, da se skozi vseh devet kategorij ni dvigoval prah. Klub napovedi deževnega vremena je posijalo sonce in grelo vse prisotne. Poleg tega so se šentviški ljubitelji tega moto športa veselili novih uspehov svojih tekmovalcev. Ti so stali na zmagovalnih stopničkah kar 12 krat, od tega so bili štirje zmagovalci. 134 tekmovalcev pa je spremljalo okoli 1000 gledalcev.
MX 65; 6 tekmovalcev
MILEC Luka (MTD racing team), PANCAR Jan (AMD Šentvid pri Stični), BRANISELJ Staša (MSK Notranjska), HRIBAR Jan (AMD Šentvid pri Stični), ZAVRŠAN Jaka (MK Notranjska) in MIJATOVIČ Uroš (GAS Vrtejba) so v tem vrstnem redu zaključili šentviško dirko. Domačina Pancar in Hribar sta se na treningu bolje znašla na domači progi. Pancar je dosegel prvi čas, Hribar pa tretjega. Na dirki v prvi vožnji sta te uvrstitve obdržala. Milec je dolgo časa vozil tik za Pancarjem, potem pa na enem izmed ovinkov padel in izgubil možnost za zmago. V drugi vožnji sta Milec in Branisljeva pokazala zobe in prehitela vsak svojega domačina.
MX 85 podmladek; 12 tekmovalcev
ŠKORJA Nick (TRK Tajfun šport) je tokrat zmagal zaradi največ osvojenih točk. Na treningu je bil drugi najhitrejši, po tem ko je zelo dobro štartal v prvo pa tudi zmagal. V drugi vožnji mu štart ni uspel in moral se je potruditi in prehiteti veliko tekmovalcev. Prišel je do drugega mesta. V tej vožnji je bil najhitrejši med podmladkom KRIŽNIK Luka (Hrvaška), ki je postavil najboljši čas tudi na treningu. Križnik je v prvi vožnji imel kar nekaj težav in jo zaključil šele kot osmi, skupno pa je končal na četrtem mestu pred MILEC Maticem (MTD racing team), ki je to peto mesto zaslužil z dvema petima mestoma v posameznih vožnjah. ČUK Nejc (GAS Vrtejba) je bil na treningu četrti v prvi vožnji pa si je hitro priboril drugo mesto za Škorjo in tam ostal do cilja. V drugi vožnji mu ni uspel podoben preboj in končal je na četrtem mestu, kar je zadostovalo za skupno tretje mesto in stopničke za zmagovalce. Na teh stopničkah pa je na pozicijo št. 2 stopil BRANISELJ Anej (MSK Notranjska). Braniselj je imel na treningu tretji najboljši čas. V prvem štartu se ni najbolje znašel in se potem z borbeno vožnjo iz devetega mesta prebil na tretje. V drugem štartu je odpeljal fantastično saj je podmladkarje vodil cela dva kroga. Potem sta ga prehitela najprej Križnik potem pa še Škorja. Z dvema tretjima mestoma je končal skupno na drugem mestu.
MX 85; 6 tekmovalcev
Domačin KUTNAR Luka AMD Šentvid pri Stični tudi pred domačim občinstvom ni pustil presenečenj v zbrani konkurenci, ki mu to sploh ni. Prvi čas treninga in dvakrat hoole shot v prvem ovinku in kasneje tudi obe zmagi. KOVAČIČ Miran (AMD Trebnje) si je priboril drugo mesto, ki pa ni bilo tako lahko pripeljano, kot pri Kutnarju. Na treningu je Kovačič zaostajal za Kutnarjem in LAMPRET Aljažem (AMD Šentvid pri Stični). Po prvem štartu je Kovačič videl pred seboj samo Kutnarja in pozicijo št. 2 obdržal do cilja. V drugo pa štartal slabše in uprizoril napadalno vožnjo s katero je spet končal na drugem mestu. Skupno tretje mesto je to nedeljo zasedel ROJC Erik (MK Rihemberk), kar je malo presenečenje. Rojc je trening odpeljal z najhitrejšim krogom, ki ga je na štartno rampo pripeljal kot četrtega med svojo konkurenco. Tudi štarte ni imel briliantne vendar skozi cilj pripeljal v prvo tretji in v drugo četrti. Da se je tako razpletlo ima velike zasluge Lampret, ki je po drugem času na treningu v prvi vožnji nekaj časa počakal v prostoru za mehanike, kjer so ugotovili da ima prazno zadnje kolo in zaradi tega končal šele na šestem mestu. V drugi vožnji je bolje odpeljal, vendar ni vzdržal pritiska Kovačiča. Tako je končal na tretjem mestu in skupno četrtem. Med dobitnike priznanj in nagrad pa se je tokrat vpisal še MOZETIČ Jernej (A.B.C. Sport Klub) na petem mestu.
MX 125 R2; 39 tekmovalcev
Kategorija, ki je že tradicionalno najštevilčnejša, v letošnjem leto pa definitivno najrazburljivejša. Čeprav se prvenstvo bliža h koncu se v tej kategoriji dogajajo novosti. In nova je bila štartna številka 500, katere dirkalnik je peljal PERKO Matej (AMD Šentvid pri Stični). Domačin Perko, ki je po dolgih letiih spet nastopil na dirki je že na treningu s svojim prvim časom napovedal, da bo zmagovalec zadnjih nekaj dirk imel tokrat izziv. Tako je DOPLIHAR Anej (MK Rihemberk) na startno rampo šel kot drugi. BAHUR Sebastjan (MK Rihemberk) je jutranji trening zaključil kot tretji na dirki v prvi vožnji spet štartal prvi. Tik za njim pa Doplihar, ki je vodstvo tudi kmalu prevzel in zmagal v svojem stilu. Perko ni imel največje sreče pri štartu in pognal se je v lov za čast. In to zelo uspešno saj je v cilj pripeljal na drugem mestu. Mladi talent in upanje amaterskega dirkanja Bahur je končal vožnjo kot tretji. Za njim še JUVAN Jaka (Geodrill racing team) in PETRIČ Žiga ŠD Inotherm racing team). V drugem štartu ekspolizija, ki jo je uprizoril BERZIN Matic (Geodrill racing team). Berzin je imel nekaj »cvetk« v prvi vožnji, ko je s skokom zapustil svoj motocikel v enem izmed ovinkov, potem čakal v prostoru za mehanike, skratka končal vožnjo daleč zadaj brez točk. Potem pa pokazal kaj zna in Perku malce grenil trenutke druge vožnje. Perko je tokrat štartal veliko bolje. Ob polovici časa druge vožnje tudi prešel v vodstvo, vendar se Brzina za njim ni otresel. Ta ga je v začetku zadnje kroga zelo presenetil. Perko je izbral srednjo linijo v ovinku navkreber, Brzin pa izkoristil »odprta vrata« in vsočil pred Perka. Vseeno je Perko pripeljal naokoli kot prvi in z atraktivnim skokom potrdil zmago. Seveda tudi skupno zmago šentviške dirke. Takole na vse ali nič se je pripeljal v cilj kot drugi Berzin in kot tretji Juvan, ki si je to pozicijo zagotovil v prvi tretjini dirke in jo dobro držal do cilja. In tokrat za njim Doplihar. Pa ne da bi Doplihar vozil slabo. Slabo je štartal in se potem še zapletel v prvem krogu, potem pa pokazal da njegove dosedanje zmage niso slučaj, ter se s petnajstega mesta prebil na četro. Na petem mestu je to vožnjo končal CIRNSKI Benjamin (AMD Brežice). Takšni spleti okoliščin so pripeljali do naslednjega vrstnega reda v skupnem seštevku. Z osmim in devetim mesto je skupno peto mesto osvojil CVITKOVIČ Roman (MK Bela Krajina). Četri je bil Petrič, ki je v drugo pripeljal na šestem mestu. Tretji Juvan, drugi Doplihar in kot že rečeno zmagovalec domačin Matej Perko.
MX OPEN R2; 33 tekmovalcev
Na razmočeni podlagi treninga je najboljši čas postavil GOLOB Matej (MK Fire Group), ki spada med fante, ki največ trenirajo prav na tej progi. Na petem mestu po treningu je bil tudi domačin ERJAVEC Rok (AMD Šentvid pri Stični). Morda takšni rezultati zaradi manjkajočih Leona Ferša (MTD Racing team) in Uroša Horjaka (TRK Tajfun šport). Presenetil je tudi domačin PEČJAK Jure (AMD Šentvid pri Stični) saj je takoj, ko je prvič padla štartna rampa iz nje »izstrelil« in že na štartni ravnini pridobil prednost za cel motor. Pečjak v drugo ni ponovil izjemnega štarta vseeno pa je odpeljal obe vožnji solidno in z šestim in petim mesto končal na skupnem petem mestu. Pred njim se je četrtega mesta veselil FURH Aleš (AMD Orehova vas), ki je v prvo pripeljal na osmem mestu v drugo pa štartal kot šesti in pridirkal v cilj kot drugi, kar je zanj odličen rezultat. Tako sta za njim v tej vožnji ostala favorita za osvojitev prvenstva tretje uvrščeni SKELA Martin (TRK Tajfun Šport) in drugo uvrščeni domačin ŠILC Peter (AMD Šentvid pri Stični). Skela je trening odpeljal kot četrti najhitrejši. V prvi vožnji je štartal med prvimi. Takoj je prehitel Pečjaka in čez nekaj časa je bil za njim tudi STUBELJ Sebastjan (MK Rihemberk). Tako je končal prvo vožnjo kot drugi. V drugo je bil spet med prvimi tremi po prvem krogu. Skupaj sta šla mimo vodečega tisti hip. To je bil CERAR Roman (AMD Lukovica), ki je še enkrat odlično štartal tokrat kot prvi, vendar žal tako kot v prvi vožnji tudi v drugi na koncu ni dosegel več kot 0 točk. Skela se je dolgo vozil na drugem mestu, vendar mu je za ta rezultat malce zmanjkalo moči in prehitela sta ga Furh in Šilc. Šilc se je na to drugo mesto prebijal po slabem štartu iz šestnajstega kroga. V prvi vožnji, ko mu je štart uspel in je po dveh krogih prešel v vodstvo je to vožnjo tudi zmagal. V skupnem seštevku je bil rezultat drugo mesto. Tokratni skupni zmagovalec je bil Sebastjan Stubelj. Z drugim mestom na treningu in tretjim v prvi vožnji ter z zmago v drugi vožnji je Stubelj tokrat slavil več kot zasluženo.
MX OPEN R1; 11 tekmovalcev
SMREKAR Damjan (AMD Šentvid pri Stični), KOŠČAK Borut (AMD Šentvid pri Stičn) in ŽAFRAN Aleksander (Geodrill racing team) so bili najhitrejši zjutraj na treningu. Ko je dirka potekala ni bilo nobenega dvoma, kdo bo slavil. Smrekar je vodil večino časa. Privoščil si je dva »spodrsljaja«. Padec v prvi vožnji v enem izmed ovinkov, kjer je to videlo zbrano občinstvo, ter drugo mesto skozi prvi ovinek v drugi vožnji. Razen tega je Smrekar zanesljivo odnesel domov še eno pokalno zmago.Hole shot v drugi vožnji mu je vzel CERAR Boris (AMD Lukovica), ki je poleg veteranske zmage, končal v tej kategoriji na skupnem petem mestu. Četrti je bil Žafran, kar je nekakšno malo razočaranje, kajti Žafran je na začetku sezone veljal za enega od favoritov za skupno zmago. Aleksander nima možnosti popolnega treninga, zato je sedaj ob koncu sezone malce slabše pripravljen in rezultati niso ravno najbolši. Tako je tretje mesto odnesel domačin Koščak, ki je bil le za dve točki pred Žafranom. Po »previdnem« treningu je dve drugi mesti in s tem tudi skupno drugo mesto odnesel URBAS Theo (AMD Slovenske Konjice). Urbas je imel prvi štart slab, vendar je pokazal svoje znanje in se v cilj pripeljal drugi. Prav tako je bil drugi v drugi vožnji, ko je štartal bolje in se proti koncu boril za to mesto s Koščakom.
MX 125 R1; 7 tekmovalcev
V tej kategoriji so fantje že s časi na treningu napovedali kakšen bo končni razplet. In tako je tudi bilo. TADIČ Kristijan (MTD racing team) je zmagal. Skupno, v drugi vožnji in pa na treningu. V prvi vožnji je dosegel drugo mesto. In to za drugo uvrščenim MOLNAR Aljošo (AMD Feroda Celje). Molnar je zmagal prvo vožnjo, pred tem bil drugi na treningu. V drugi vožnji je bil zopet drugi, kajti slabo je štartal in se na to mesto prebijal iz sredine. Skupno je prav tako osvojil drugo mesto. Na tretjega pa je tokrat pripeljal BELE Borut (TRK Tajfun šport), ki je bil na tretjem mestu po treningu, kot tudi v prvi in drugi vožnji. Četro uvrščeni je bil domačin VIRANT Rok (AMD Šentvid pri Stični) in majhno razočaranje na petem mestu ZVER Dejan (TRK Tajfun šport), ki je vozil s poškodovano ramo še iz zadnje dirke za državno prvenstvo.
MX VETERANI 35; 14 tekmovalcev
ŠUŠTARŠIČ Peter (AMD Lukovica) je bil med mlajšimi veterani dvakrat na petem mestu, zato tudi skupno peto mesto. Pred njim so se med seboj prepletali trije konkurentje, ki so imeli na koncu enako število točk. Četro uvrščeni domačin PANCAR Igor (AMD Šentvid pri Stični) je bil v prvi vožnji drugi in to od štarta do cilja. V drugi vožnji je zasedel četrto mesto, kljub temu da je bi po štartu tretji. Prav v tej drugi vožnji ga je prehitel PERŠOH Branko (AMD Slovenske Konjice), ki je skupno končal na tretjem mestu. Peršoh je imel obe vožnji borbe z VOGRINC Alojzom (TRK Tajfun Šport). Vogrinc, ki je za štart malce »oslabljen« z 250F motorjem, si je skupno drugo mesto mesto srčno izboril. Zmago pa je še enkrat odnesel prvi favorit CERAR Boris (AMD Lukovica), ki je brez težav vodil obe vožnji od štarta do cilja.
MX VETERANI 45;
PEČJAK Stane (AMD Šentvid pri Stični) je pred svojimi navijači prikazal tri najhitrejše predstave v svoji kategoriji. Tokrat mu ni prišel blizu nihče. Drugo uvrščen je bil HREN Tomaž (ŠD Inotherm racing team) z dvema tretjima mestoma. Tretje uvrščeni JERAJ Ciril (AMD Kranj) in domačin KAVŠEK Branko (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil četrti, sta si izmenjala vsak po eno drugo in četrto mesto v posameznih vožnjah. Vsi ti trije tekmovalci so imeli enako število točk. Na petem mestu pa se je med dobitnike odličij in nagrad po dolgem času zavihtel ŠKUFCA Bojan (NIX moto klub Semič).
Besedilo in foto: Matjaž Košir
Trenutni vrstni red sezone 2009
Fotografije
Rezultati dirke
MX 65 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 35 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 45 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno