21.10.2009 - Poročilo - Semič- MXP-08
Strastno do konca v Stranski vasi
Stranska vas pri Semiču je bila prizorišče osme in s tem zadnje dirke za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu v letu 2009. Preteklo nedeljo 18. oktobra je vse motokrosiste čakala odlično pripravljena proga, za katero so poskrbeli člani NIX Semič, organizatorji te dirke. Jutranje lepo vreme je napovedovalo še eno izredno zanimivo motokros dirko na amaterskem nivoju s poslastico dneva, dirko tekmovalcev, ki resno sodelujejo v državnem prvenstvu. Tako kot vreme, ki je bilo spremenljivo, je bilo spremenljivo tudi vzdušje na dirkališču. Tekmovalci so se zavedali da je to zadnje dejanje in da popravnega izpita ni več. Verjetno je to botrovalo, da je zdravniška služba posredovala večkrat. Proga v Stranski vasi je med najhitrejšimi v slovenskem prostoru. To pa je tudi letos dajalo dodaten naboj tako tekmovalcem kot tudi gledalcem. Vseh skupaj se je jih je zbralo okrog 1500.
MX 65; 7 tekmovalcev
CRNKOVIĆ Luka (Hrvaška) je bil med najmlajšimi najhitrejši takoj po štartu in to v obeh vožnjah. Vendar ni uspel tega mesta tudi zadržati. V obeh vožnjah ga je prehitel MILEC Luka (MTD racing team). Ta mladi tekmovalec je pokazal napredek iz dirke v dirko in po ne briljantih dveh štartih tokrat povsem deklasiral konkurenco. Prvo vožnjo je prešel v vodstvo v drugem krogu in drugo vožnjo v tretjem. Potem je svojo prednost povečal in le oče ob progi mu je umiril tempo. Milec je tako zmagal, na drugem mestu je bil Crnkovič, ki si je to mesto priboril z boljšo drugo vožnjo. V prvi ga je prehitel tudi PANCAR Jan (AMD Šentvid pri Stični), ki je tokrat osvojil tretje mesto, v skupnem seštevku pa bo Pancar nosilec naslova Pokalnega prvaka. Četrto mesto je spet osvojila BRANISELJ Staša (MSK Notranjska) za njo pa so se razvrstili še MIJATOVIČ Uroš (GAS Vrtejba), HRIBAR Jan (AMD Šentvid pri Stični) in ZAVRŠAN Jaka (MK Notranjska).
MX 85 podmladek; 10 tekmovalcev
Tudi v tej kategoriji imamo prav na vrhu tekmovalca iz Hrvaške, ki pa se je na tej zadnji dirki povzpel na sam vrh in s tem si je tudi priboril naslov Pokalnega prvaka med podmladkom , ki dirkajo s 85 kubičnimi motocikli. Kljub temu da je KRIŽNIK Luka (Hrvaška) zmagal obe vožnji je vseeno moral v prvi vožnji prehiteti ČUK Nejca (GAS Vrtejba). Ta se je med podmladkarji najbolje znašel v gneči po štartu in do cilja pripeljal na drugem mestu. Tretji je bil ŠKORJA Nick (TRK Tajfun šport). V drugi vožnji sta Križnik in Škorja štartala bolje kot Čuk in vrstni red na drugem in tretjem mestu se je zamenjal. Tako je Škorja zasedel drugo mesto in Čuk tretjo, kar je bilo tudi videti na zmagovalnem odru. Četrto ter peto mesto sta zasedla; BRANISELJ Anej (MSK Notranjska) dvakrat četrti in VAČOVNIK Denis (MK Slovenj Gradec) obakrat peti.
MX 85; 6 tekmovalcev
KUTNAR Luka (AMD Šentvid pri Stični) je s to dirko dosegel 100 procentni izkupiček točk in več kot zasluženo postal novi prvak Pokalnega prvenstva. Brez kakršnih koli težav je vodil od starta do cilja. In to v obeh vožnjah. V prvi vožnji je takoj za njim potegnil KOVAČIČ Miran (AMD Trebnje), ki prav tako kot Kutnar na prvem mestu ni imel konkurence na drugem mestu. Vendar samo v tej vožnji, kajti v drugo je štartal slabše in se moral pošteno potruditi z dohitevanjem in prehitevanjem sotekmovalcev. Dvakrat na tretjem mestu je bil spet ROJC Erik (MK Rihemberk), čeprav je bilo po treningu tretje mesto od LAMPRET Aljažem (AMD Šentvid pri Stični). Lampret je v tretjem krogu prve vožnje padel pri večji hitrosti in v šoku obležal, zaradi tega je organizator dirko prekinil in ponovil štart brez Aljaža, ki je utrpel zlom ključnice. Četro mesto je zasedel MOZETIČ Jernej (A.B.C. Sport Klub) in peto mesto RACE Domen (MK Beli kamen) .Tekmovalca sta se v dveh vožnjah zamenjala na teh dveh pozicijah.
MX 125 R2; 25 tekmovalcev
DOPLIHAR Anej (MK Rihemberk), ki je zadnjih nekaj dirk dominiral med to najštevilčnejšo kategorijo amaterjev, je imel naslov Pokalnega prvaka že v žepu pred zaključno dirko. Vseeno se je Anej odločil dati vse od sebe tudi v Stranski vasi. Tako je postavil najhitrejši čas na treningu pred JUVAN Jako (Geodrill racing team) in klubskim kolegom BAHUR Sebastjanom (MK Rihemberk). Četro uvrščeni GORIČAR Staš (AMD Šentvid pri Stični) je imel na treningu malo smole in nerodno padel, pri tem pa utrpel tako močan udarec, da mu je zdravniška ekipa pomagala z proti bolečinskimi sredstvi vseeno pa je dirko samo gledal. PETRIČ Žiga ŠD Inotherm racing team) je postavil peti čas treninga. Prva trojica pa ni pustila presenečenja. V prvi vožnji je Juvan potegnil in obdržal vodstvo do cilja. V hrbet ga je gledal Doplihar. Bahur je štartal šele nekje na sredini. Ta mladi talent je pokazal da je iz pravega testa in da zna priti med vodilne tudi po slabem štartu. Tako se je skozi dvanajst krogov prebil na »svoje« tretje mesto. V drugi vožnji pa štartal eno mesto za Dopliharjem, ki je povedel. Na drugi poziciji po prvem krogu je bil JERMAN Jože (MK Bela Krajina) vendar le za kratek čas. Na četrtem mestu se jim je približeval Juvan in s prehitevanji vseh dokazal, da mu tokrat na tej progi ni bilo para v tej konkurenci. Drugo mesto je tako odnesel Doplihar in tretje Bahur, kar je bil tudi končni vrstni red. Četrti je bil Petrič in peti CIRNSKI Benjamin (MD Brežice).
MX OPEN R2; 34 tekmovalcev
Vsekakor najbolj razburljiva kategorija te dirke in končnice prvenstva. Boj za prvaka med ŠILC Petrom (AMD Šentvid pri Stični) in SKELA Martinom (TRK Tajfun Šport) je bil povsem odprt z razliko štirih točk v prid Skeli. Na treningu so prva tri mesta zavzeli HORJAK Uroš (TRK Tajfun Šport), CERAR Roman (AMD Lukovica) in GOLOB Matej (MK Fire Group). Šele za njimi Šilc in Skela. Ko je štartna rampa padla prvič se je najbolj odločno iz nje pognal Peter Šilc. S tribun je imel prav tako glasne navijače s transparenti kot Skela. In Šilc je vozil zmagi naproti. Skela je nekaj mest za njim drvel, vendar tempa ni zdržal in padel v štartno ravnino. Potrebna je bila zdravniška pomoč in Skela je odstopil. Šilcu na prvem mestu je bilo lahko pri srcu in sproščeno je pripeljal do cilja, ter zmagal. Drugo mesto je osvojil Horjak, na tretjega pa se je zavihtel lokalni matador CVITKOVIČ Roman
(MK Bela Krajina), ki je aktiven v kategoriji MX 125 R2. Na lokalni progi se je odločil preizkusiti še v odprtem razredu. In po prvi vožnji mu je kazalo zelo dobro. Čeprav je imel pred drugo vožnjo odpeljane že tri vožnje se je dobro znašel tudi na štartu druge vožnje kategorije Open R2. Štartal je kot drugi za Cerarjem, ki je nekaj krogov premočno vodil. FURH Aleš (AMD Orehova vas) je za nekaj krogov prehitel Cvitkoviča na drugem mestu, vendar je Cvitkovič napel vse moči, prehitel najprej Furha, kmalu za tem pa še Cerarja in se veselil zmage. Tako posamične v drugi vožnji kot tudi skupne. Peter Šilc je štartal zadnji, saj je na vsak način hotel čim prej v cilj in se zaletel v štartno rampo. Prebil se je na peto mesto in s tem osvojil prvenstvo in skupno drugo mesto na dirki. Pred njim je na četrtem metu to drugo vožnjo zaključil Martin Skela, ki je ostal brez zmagovalnih stopničk in se moral zadovoljiti z naslovom vice prvaka Pokalnega prvenstva. Tretje mesto pa si je v tej vožnji pripeljal LEBER Peter (AMD Slovenske Konjice), ki si je z osmim mestom iz prve vožnje in spletom okoliščin zaslužil tretjo stopničko na zmagovalnem odru. Na skupno četrtem mestu je končal STUBELJ Sebastjan (MK Rihemberk) in peti JUREKIČ Igor (NIX moto klub Semič), kot najbolje uvrščeni domači tekmovalec.
MX VETERANI 35; 20 tekmovalcev
Nedeljsko rekordno število veteranov je podatek, ki priča da ima proga v Stranski vasi tradicijo zelo priljubljene v zadnjih petnajstih letih. Najboljši domačin je bil v sredini razpredelnice na desetem mestu VIDIC Gorazd (NIX moto klub Semič). Na štartu sta se med drugimi spet pojavila dva tekmovalca, ki sta zelo zaslužna da je to prvenstvo zastopano v takšnem številu, saj sta pionirja novodobnega amaterskega dirkanja na naših tleh. RUS Andrej (AMD MC sport) je zasedel skupno četrto mesto in za las zgrešil stopničke za zmagovalce, vseeno pa končal pred svojim dolgoletnim kolegom VOGRINC Alojzem (TRK Tajfun Šport). Na tej zadnji dirki pa je dirkalni motor spet zajahal Boštjan Kermavner (MK Notranjska) in s tem napovedal vrnitev na dirkalne steze po skoraj celoletni pavzi in rehabilitaciji po poškodbi. Prva tri mesta pa so si razdelili konstantni dobitniki pokalov. Zmago je tudi tokrat odnesel CERAR Boris (AMD Lukovica), ki je debitiral v tej kategoriji sredi sezone in končal v prvenstvu na tretjem mestu. PANCAR Igor (AMD Šentvid pri Stični) je to dirko končal na drugem mestu pred PERŠOH Brankom (AMD Slovenske Konjice). V točkovanju prvenstva pa je za eno samo točko zmagal Branko Peršoh in postal novi prvak Pokalnega prvenstva. Igor Pancar pa se bo kitil z naslovom Vice prvaka.
MX VETERANI 45; 10 tekmovalcev
PEČJAK Stane (AMD Šentvid pri Stični) se je v prvi vožnji izkazal odlično. Kljub slabemu začetku je vseeno prešel v vodstvo in zmagal. Podobno se je odvijala vožnja, ki jo je peljal HREN Tomaž (ŠD Inotherm racing team). Hren je prišel na drugo mesto. Tretje mesto je zasedel JERAJ Ciril (AMD Kranj), ki je tako kot prej omenjena v tej vožnji prehitel najboljšega po štartu in to je bil KAVŠEK Branko (AMD Šentvid pri Stični). ŽVAN Milan (AMD Šentvid pri Stični) je končal dirko dvakrat peti kar je bilo za skupno peto mesto. Četri je bil Jeraj tako v drugo, kot tudi v skupnem seštevku točk dirke. Tretji in tretji je bil Kavšek. Drugo mesto je pripadlo v drugi vožnji in na zmagovalnem odru Pečjaku. Zmagoslavje pa je domov odnesel Tomaž Hren. Hren se je obenem veselil tudi naslova Pokalnega prvaka.
MX OPEN R1; 13 tekmovalcev
SMREKAR Damjan (AMD Šentvid pri Stični) je brez dvoma osvojil naslov Pokalnega prvaka in še zadnjič letos dokazal, da se je v tej konkurenci kot za šalo popeljal proti prvemu mestu. URBAS Theo (AMD Slovenske Konjice) je osvojil drugo in tretje mesto, ter skupno drugo mesto. To je vsekakor dokaz da Urbas, ki ima rad hitre proge z dolgimi skoki spet zaupa sam vase na dirkališču v Stranski vasi. ŽAFRAN Aleksander (Geodrill racing team) si je pripeljal tokrat skupno tretje mesto v drugi vožnji ko je bil drugi, po prvi je bil na petem mestu. KOŠČAK Borut (AMD Šentvid pri Stični) je bil skupno četrti in CERAR Boris (AMD Lukovica) skupno peti. Šesto mesto pa je zasedel domačin ŠPEHAR Marko (NIX moto klub Semič).
MX 125 R1; 9 tekmovalcev
Vprašanj o prvaku te kategorije je bilo veliko manj, ko je sredi prve dirke spektakularno padel pri veliki hitrosti, poleg tega pa še pri pristanku najdaljšega skoka TADIČ Kristijan (MTD racing team). Prednje kolo motocikla je bilo uničeno, Kristjan pa ne. Srečo v nesreči je imel v tolikšni meri, da se ni poškodoval in se je udeležil druge dirke, ki pa jo je odpeljal zadržano na sedmem mestu. Nič kaj pa ni bil zadržan prvak iz kategorije MX 85 KUTNAR Luka (AMD Šentvid pri Stični), ki je peljal tudi to kategorijo in to prvič, poizkusno. V ta namen sposojen dirkalnik je gnal presenetljivo dobro in končal prvič peti in drugič šesti, kar je bilo skupno za šesto mesto. Peto mesto je s šestim in četrtim mestom osvojil URBAS Miha (AMD Slovenske Konjice). Četrti je bil VIRANT Rok (AMD Šentvid pri Stični). Tretje mesto in naslov prvaka si je priboril BELE Borut (TRK Tajfun šport). Z enakim številom točk je drugo mesto osvojil ZVER Dejan (TRK Tajfun šport), še eno zmago z dvema prvima mestoma pa je slavil delni član letošnjega Pokalnega prvenstva MOLNAR Aljošo (AMD Feroda Celje).
Besedilo in foto: Matjaž Košir
Neuradni končni vrstni red sezone 2009
Fotografije
Rezultati dirke
MX 65 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 35 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 45 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno