16.03.2010 - Sezona 2010 pred vrati!
Konec tega tedna, v nedeljo 21. marca se prične nova sezona pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu. Najmnožičnejše tekmovanje v moto športu na slovenskih dirkališčih. Letošnji koledar je sestavljen iz osmih dirk.
Poleg že ustaljenih prizorišč, ki gostijo dirke pokalnega prvenstva že vrsto let se je med prireditelje vrnilo društvo Gas Vrtejba iz Vrtojbe. To bo za društvo iz Vrtojbe zadnja prireditev na tem dirkališču. Poleg tega sta letos še dva nova prireditelja. TRK Tajfun je že dalj časa prisoten na slovenski motokros sceni in imajo sedež na Planini pri Sevnici. Trenutno je v klubu 8 tekmovalcev, ki jih zastopajo na državnem, pokalnem, evropskem in svetovnem prvenstvu. Za letošnjo sezono so se odločili organizirati svojo prvo dirko. Prav tako bodo svojo prvo dirko organizirali v MK Boltija iz Boltije. S svojo progo so prisotni nekaj let, vendar je bilo potrebno urediti vse formalnosti za organizacijo dirke in ta se bo zgodila v letošnji sezoni. Ostala društva in klubi so že stalnica pokalnega prvenstva in jih tekmovalci zelo dobro poznajo. Prvo med njimi je AMD Slovenske Konjice, ki je pred tremi leti praznovalo 60. letnico in 20. letnico organizacije motokros dirk. Z dolgoletno tradicijo se ponaša tudi AMD Šentvid pri Stični, ki je 60. letnico praznoval leta 2006. Z malo krajšo tradicijo pa so tudi letos prisotni AMD Brežice ter še ne „polnoletna“ NIX Semič in MK Slovenj Gradec.
310 registriranih motokrosistov pri Avto moto zvezi Slovenije, ki je lani končalo to tekmovanje tudi letos z veseljem pričakuje nastope. Nastopili bodo v desetih kategorijah. Najhitrejši so udeleženi v kategorije R1 in te so MX OPEN in MX 125. Večina amaterskih voznikov bo sodelovala v konkurenci R2 v kategorijah MX OPEN in MX 125. Najmlajši so rangirani v kategorije MX 65 junior, MX 85 junior, MX 85. Ter veterani v dve kategoriji MX Veterani 35 in MX Veterani 45, kar pomeni veteranske voznike nad 35 let in nad 45 let. Za novince pa se z letošnjim letom odpira nova kategorija MX R3 v kateri bodo nastopali amaterski vozniki začetniki.
Vreme za treninge v teh prvih dveh mesecih in pol letošnjega leta ni bilo najbolj naklonjeno. Vseeno pa je bilo videti po dirkališčih, ki so v tem času že obratovalo, kar živahno dogajanje, saj se za zgodnje treninge odloča poleg profesionalnih tekmovalcev tudi vedno več amaterjev.

Foto in besedilo: Matjaž Košir

Koledar dirk:
21.03.MXP-01, Vrtojba - GAS Vrtejba
16.05.MXP-02, TRK Tajfun
06.06.MXP-03, Sl. Konjice - AMD Sl. Konjice
04.07.MXP-04, Boltija - MK Boltija
05.09.MXP-05, Dolina pod Kalom - AMD Šentvid
12.09. MXP-06, Prilipe - AMD Brežice
26.09. MXP-07, Stranska vas - NIX Semič
17.10. MXP-08, Slovenj Gradec - MK Slovenj Gradec

Besedilo in foto: Matjaž Košir

Vrtojba (GAS Vrtejba)

Škedenj (AMD Slovenske Konjice)

Dolina pod Kalom (AMD Šentvid pri Stični)

Prilipe (AMD Brežice)

Stranska vas (NIX Semič)

Slovenj Gradec (MK Slovenj Gradec)