21.03.2010 - Poročilo - Vrtojba - MXP-01
Slovo na začetku
Nedelja 21. marca je bila letošnja otvoritev motokrosistične sezone s prvo dirko Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu. Na ta dan niso skakali samo letalci v Planici ampak tudi motokrosisti v Vrtojbi. V desetih kategorijah se je zbralo 175 tekmovalcev. Rahel dež jih je spremljal skozi prvo vožnjo in s tem namočil tekmovalno progo, da se ni kadilo. Društvo GAS Vrtejba je še zadnjič priredilo dirko na tej progi. Na dan poezije se lahko od proge, ki je v zadnjih petih letih služila zelo dobro poslovimo tudi z verzom Simona Gregorčiča: Nikomur tu nisem na poti, na poti ni meni nikdo, kdo čisto veselje mi moti, kdo moti življenje mirno? S podobno mislijo pa je na zaključnem govoru končal to prireditev tudi župan občine Šempeter Vrtojba Dragan Valenčič, ki je bil tudi slavnostni podeljevalec pokalov najboljšim trem iz vsake kategorije skupaj z županom občine Miren Kostanjevica Zlatkom Martinom Marušičem.
Kategorija MX 65 junior
Pet fantičev in deklica se je dvakrat spopadlo na podoben način. Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Luka Crnkovič (Hrvaška) sta bila en konkurenčni par. V prvi vožnji je Pancar vodil od štarta do cilja Crnkovič pa je iskal pot mimo vodečega, vendar brez uspeha. V drugi vožnji je bolje štartal Crnkovič, Pancar pa je bil spretnejši in še enkrat prevzel vodstvo ter zmagal. Med tem, ko sta se šesto uvrščeni Tim Vindiš (MTD racing team) in peto uvrščeni Jaka Završan (MK ZAI) vozila sama zase, sta imela napete dvoboje domačin Žan Rijavec (GAS Vrtejba) in Staša Braniselj (MSK Notranjska). Podobno kot prvi konkurenčni par sta vozila tudi Staša in Tim. Tim je povedel vendar ga je mala deklica hitro prehitela in do cilja ubranila vodstvo. V drugi vožnji je Staša na tretjem mestu vodila pred njim celo dirko, medtem ko je deček napadal in skupaj sta zelo popestrila spremljanje vožnje vsem spremljevalcem malih tekmovalcev.
Kategorija MX 85 in MX 85 Junior
Enaindvajset tekmovalcev je bilo na štartni rampi v teh dveh kategorijah. Med njimi pa prvi naslednjih velikih slovenskih motokrosistov, aktualni evropski prvak Tim Gajser (AMD Feroda Celje). Gajser je obe dirki prepričljivo zmagal brez konkurence. Luka Križnik (Hrvaška) pa je botroval, da je Gajser uprizoril ekspresno prehitevanje v krogu in pol. Po prvem štartu sta tekmovalca en ob drugem pripeljala v prvi ovinek s preveliko hitrostjo in ovinek praktično zgrešila. Križnik je hitreje obrnil in nadaljeval v pravo smer, tako da je bil Gajser povsem na repu kolone. In kot se za pravega šampiona spodobi je brez izgubljanja časa takoj v drugem krogu že prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil. V drugi vožnji je bil v prvem ovinku pred vsemi in tam z veliko prednostjo ostal tudi do cilja. Z dvema drugima mestoma v tej konkurenci je bil zanesljivo drugi Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki letos igra vlogo prvega favorita za osvojitev tega prvenstva, saj Gajser ne bo vozil cele serije dirk. Na tretje mesto se je uvrstil Jernej Mozetič (ABC Sport klub). Med podmladkarji je svojo ekipo razveselil Luka Milec (MTD Racing team), ki je v prvi vožnji vodil začetni krog in se do konca uspel obdržati na poziciji 5-4 za skupno četrto mesto. Podobni poziciji 4-5 in s tem isto število točk je imel domačin David Gorkič (GAS Vrtejba), ki je bil na poziciji in zaradi slabše druge vožnje zasedel skupno peto mesto. Po pričakovanjih je bil na tretjem skupnem mestu Anej Braniselj (MSK Notranjska). Drugo mesto je tako kot večinoma v lanski sezoni ubranil še en domačin Nejc Čuk (GAS Vrtejba). Nosilec prvega mesta pa tokrat spet mladi up slovenskega motokrosa Nick Škorja (TRK Tajfun Šport), ki je dvakrat v cilj pripeljal za Gajserjem.
Kategorija MX R3
Tokrat najštevilčnejša kategorija in dokaz da se zanimanje za amatersko dirkanje v Sloveniji konstantno povečuje. Dvaintrideset tekmovalcev se je prvič podalo na štartno izhodišče in doživelo svoj dirkaški krst. V dvanajst minutno vožnjo z dodatnim krogom je v prvo novince povedel Sebastijan Elsner (MK Fire Group), ki je vodstvo izgubil po treh krogih in končal na skupnem šestem mestu z izkupičkom 3-8. V drugi vožnji je skozi prvi ovinek najbolje pripeljal Žefran Aljaž (Motokros društvo Brda), ki tega tempa ni vzdržal in končal z mesti 7-11 na skupnem osmem mestu. Zmagovalec te druge vožnje je bil Dean Bahur (MK Rihemberk), ki je v vodstvo prešel v prvem krogu in na tem mestu odpeljal dirko. S petim mestom iz prve vožnje je končal skupno na tretjem mestu. Drugi je bil s pozicijama 2-3 Tomi Kastelic (MK ZAI). Skupni zmagovalec te nove kategorije je bil Uroš Mrak (MK Rihemberk), ki si je to mesto pridobil z zmago prve vožnje in četrtim mestom v drugo.
Kategorija MX R2 125
V tej, tokrat malce okrnjeni kategoriji, je med petindvajseterico tekmovalcev prevladoval Sebastjan Bahur (MK Rihemberk), ki je obe dirki odpeljal na prvem mestu od štarta do cilja. To je zanj lep napredek po lanskoletnih vodstvih v zadnjih dirkah tega prvenstva, ki so se končevala s padci. Tekmovalec je lepo dozorel in zanimivo bo spremljati njegovo nadaljevanje sezone, morda tudi med najhitrejšimi na državnem prvenstvu. Drugo mesto z 2-2 rezultatom je pripeljal Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team). Ne tako prepričljivo tretje mesto pa je z rezutatoma 6-4 dosegel Matevž Jerebic (Geodrill racing team). Po eno tretje mesto iz vsake vožnje pa sta dosegla še šesto uvrščeni Grega Švelc (MK Notranjska) in sedmo uvrščeni Sebastjan Filej (Motokros društvo Brda).
Kategorija MX R2 OPEN
Trideset tekmovalcev je nastopilo v tej kraljevski amaterski kategoriji. In dobili smo novega zmagovalca. Veliko veselje v njegovem taboru je pripeljal Matej Golob (MK Fire Group). V prvi vožnji je prvi ovinek osvojil kasneje tretje uvrščeni Uroš Horjak (TRK Tajfun Šport). Horjak, ki je lani že posegal po zmagah je prišel na dirko z zelo malo treninga in je napovedoval podoben rezultat. Z njim je bil izredno zadovoljen. Z dobrim štartom je bil zadovoljen tudi Kristjan Šukljan (MK Beli kamen), ki je kmalu popustil v tempu. Tretji po štartu je bil Gregor Mede (AMD Trebnje), ki je hitro prešel v vodstvo. Golob, ki je štartal šele kot sedmi se je počasi a zanesljivo približeval vodečim. Po prvi tretjini dirke je bil že na drugem mestu in še enkrat toliko je potreboval, da je prevzel vodstvo. V drugi vožnji je spet odlično na prvem mestu štartal Horjak in tam ostal tri kroge. Tokrat ga je prvi prehitel Roman Cerar (AMD Lukovica), ki je bil najhitrejši na treningu, v prvi vožnji pa s padcem zapravil dobro uvrstitev. Cerar tega vodstva tokrat do cilja ni prepustil nikomer. Še enkrat je bil drugi Mede, ki je v drugo štartal šele kot dvanajsti in se z borbeno vožnjo pripeljal na drugo mesto. Golob je bil po štartu tokrat na četrtem mestu pa je pridirkal na tretje mesto in s tem slavil zmago. Drugi Mede in tretji Horjak.
Kategorija MX Veterani 35 in MX Veterani 45
Štiriintridest veteranov se je tokrat zbralo v mešanici prahu in blata, ki so ga vsekakor vajeni. Po lanskoletnem vrstnem redu so tudi tokrat peljali mlajši veterani nad 35 let. Cerar Boris (AMD Lukovica) je začel tako kot je lani končal. Na prvem mestu brez prave konkurence. Za njim pa pravi boji. Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice) je bil prvo vožnjo drugi in drugo vožnjo tretji in to je bilo zadosti za skupno drugo mesto. Aktualni prvak kategorije MX Veterani 35 Igor Pancar pa se je moral tokrat zadovoljiti s skupnim tretjim mestom do katerega je prišel s pozicijama 5-2. Med prve tri sta se pripeljal še v prvo Leon Ferš (MTD Racing Team), ki je zasedel skupno četrto mesto. Brez prave konkurence je bil tudi zmagovalec veteranov nad 45 let Silvin Vesenjak (MK Enduro sport Maribor). Vse svoje sodobnike je obakrat pustil za seboj. Na drugem mestu je končal s padcem Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) na pozicijah 2-3 in na tretjem mestu Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team ) s pozicijama 6-2. Na tretje mesto v prvi vožnji se je zavihtel Vojko Križan, ki pa je s šestim mestom v drugi vožnji pokvaril svojo rezultat in končal na četrtem mestu brez odličja.
Kategorija MX R1 125 / OPEN
Vožnja najboljših v državi je bila malce pod pričakovanji, saj je večina najhitrejših trenutno odsotna. Bodisi zaradi poškodb ali pa obveznosti do ekip za katere vozijo v letošnji sezoni. Tako je bilo veliko pričakovanje nad domačim tekmovalcem Denijem Ušajem (GAS Vrtejba), ki se točkuje v konkurenci MX R1 125. Pričakovanja je izpolnim z manjšim spodrsljajem v prvi vožnji. Izredno dobro mu je uspel skok iz štartne rampe s katerim pa ni mogel priti do vodstva zaradi počasnejšega dirkalnika. V želji da bi se prebil čim bolj naprej je napravil napako in zaradi nje v enem izmed ovinkov ležal v blatu. Seveda samo za trenutek. V cilj je pripeljal kot drugi v svoji konkurenci za Aljošo Molnarjem (AMD Feroda Celje) in pred Dejanom Zverom (TRK Tajfun Šport). Skozi prvi ovinek so prvi pripeljali Danijel Božič (Hrvaška), Žvan Matej (MK ZAI) in Špehar Marko (NIX Semič). V petem krogu je prvo mesto prevzel Erik Slavec (TRK Tajfun Šport). Božič, ki je to mesto izgubil se ni dal in po dveh krogih prešel nazaj v vodstvo. Ta dvoboj je Slavca precej izmučil saj je ta podlegel tudi napadu Thea Urbasa, ki se je prebijal iz dvanajstega mesta na katerem je prepeljal črto prvega ovinka. Urbas je bil v naletu in tega ni mogel ustaviti niti Božič. V drugo je Božič še enkrat potegnil najhitreje, takoj za njim pa sta bila tudi Slavec in Ušaj. Najprej je Božiča prehitel Slavec, potem pa oba še Ušaj in na veselje domače publike zmagoslavno zaključil dirkanje v Vrtejbski gramoznici. Theo Urbas je še enkrat zbral moči in se najhitreje pripeljal na cilj v svoji konkurenci, s tem pa slavil tudi skupno zmago v OPEN kategoriji. Na drugem mestu je bil Slavec, ki je potrdil skupno drugo mesto. Še drugič tretji in tretji tudi skupno pa je bil Žvan. Za Ušajem sta pokal prejela še Molnar za drugo mesto in Virant po padcu Zvera za tretje mesto v kategoriji MX 125.

Besedilo in foto: Matjaž Košir
Trenutni vrstni red sezone 2010
Fotografije
Rezultati dirke
MX 65 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 35 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 45 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX R3 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno