18.05.2010 - Poročilo - Lemberg - MXP-02
Kategorija MX R1 125 / OPEN
Kategoriji najhitrejših sta bili zastopani s strani 15. motokrosistov.
V Open konkurenci smo dvakrat gledali boj za prvo mesto med Erikom Slavcem (TRK Tajfun šport) in Kristijanom Tadičem (MTD racing team). Slavec je oba štarta opravil najhitreje, Tadič pa je bil takoj za njim. V prvi vožnji je zasledovanje Tadiča trajalo dve tretjini dirke. Za tem Slavec ni mogel več držati tempa in je moral spočiti roke. Tadič je to izkoristil, ga prehitel ter si nabral prednost, ki je bila zadostna za prvo mesto. V drugi vožnji je bil začetek zelo podoben, vendar Slavec ni tako dolgo vstrajal z branjenjem prvega mesta. Tadič ga je prehitel še preden se je iztekla polovica dirke in se spet oddaljil v vodstvu, s tem pa slavil prvo mesto Slavec je na drugem mestu vzdržal in tako zasedel skupno drugo mesto. Na tretjem mestu je dirko končal Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice) z osmim in tretjim mestom. V prvi vožnji je tretje mesto osvojil Boris Cerar (AMD Lukovica). Po dirki je Kristijan Tadič povedal: »Prvo dirko sem kljub temu da je bila težja odpeljal bolje. V drugi vožnji sem imel proti koncu nekaj problemov z rokami, vendar sem zadovoljem da sem uspel zmagati«.
Med 125 konkurenco je zmagal Peter Tadič (MTD racing team). V prvi vožnji je napravil napako že v prvem ovinku in se zapodil za tekmovalci, ki so bili daleč pred njim. Lovil je enega za drugim in se pripeljal do prvega mesta. V drugi vožnji ni napravil napake na štartu in imel znatno manj dela za zmago v tej vožnji. Dejan Zver (MD Motomirči MX Monster) je kljub ne najuspešnejšima štartoma dvakrat zasedel drugo mesto in končal na drugem mestu. Tretje mesto pa je zasedel Rok Virant (AMD Šentvid pri Stični). Domačin Borut Bele, aktualni prvak tega prvenstva je imel ogromno smole. V prvi vožnji je najprej padel, potem pa v oko dobil še kamen in uspeh je bil izgubljen. Tudi v drugo se ga je držala smola, saj se takoj po štartu na dirkalniku ni sprožila štartna naprava, posledično pa se mu je odlomila zaščitna plastika in ga ovirala med nadaljevanjem vožnje. Tako je zaostal tudi za Anejem Dopliharjem (MK Rihemberk) aktualnim amaterskim pokalnim prvakom. Zmagovalec Peter Tadič je povedal: »Prvo vožnjo sem odpeljal zelo dobro, kljub temu da sem na štartu naredil napako. V nadaljevanju sem iz motocikla iztisnil vse kar sem na tej podlagi lahko in pripeljal zmago. V drugi vožnji mi ni bilo potrebno voziti na polno, saj sem dobro štartal«.
Kategorija MX R2 OPEN
Veselje v domačem taboru je bilo v tej kategoriji predvsem zaradi skupne zmage, ki jo je pripeljal Uroš Horjak (TRK Tajfun šport). V prvi vožnji je vodil večino dirke Benjamin Cirnski (AMD Brežice) a po izteku časa padel in prepustil zmago Horjaku. Ta je v drugi vožnji spet vozil med najhitrejšimi vendar na sam vrh še enkrat ni uspel, ter to vožnjo končal na četrtem mestu. Roman Cerar (AMD Lukovica), ki je imel konkurenco predvsem v sebi in blatu je bil najboljši v drugo. Cerar je že prvo vožnjo najbolje štartal, vendar že v prvem krogu padel. Skozi dirko je prišel že do četrtega mesta, še enkrat naredil napako in moral ponovno zagnati motocikel in zapravil dobro uvrstitev. V drugi vožnji napak ni ponovil. Štartal je spet med najhitrejšimi in tokrat prevzel vodstvo ter ostal na prvem mestu do ciljne zastave. S tem pa končal na skupnem četrtem mestu. Na skupnem drugem mestu je končal Gregor Mede (AMD Trebnje), ki je konstantno peljal v prvo na tretjem mestu in v drugo na drugem mestu. Cirinski je po zapravljenem prvem mestu v prvo, v drugi vožnji povedel in končal kot tretji s tem pa zasedel skupno tretje mestu. Peto mesto je zasedel Sandi Cvetko (Geodrill racing team). V tej kategoriji je tekmovalo osemnajst tekmovalcev.
Kategorija MX R2 125
Sebastjan Bahur (MK Rihemberk) je spet dvakrat premagal ostalih šestnajst sotekmovalcev. Bahur je imel celo toliko prednosti, da si je »privoščil« spodrsljaj v prvi vožnji zaradi katerega je pobiral svoj dirkalnik, vseeno pa skozi cilj pripeljal prvi. V drugi vožnji je končal najhitreje brez padca. Dvakrat drugi je bil Matej Kimovec (MK ZAI), ki je končal skupno drugi. Na tem mestu ni bil takoj po štartu, vendar je v obeh vožnjah na progi našel dovolj prostora, da je večino konkurentov (razen Bahurja), ki so štartali pred njim tudi prehitel. Tretje uvrščen je bil Matej Štusaj s četrtim in tretjim mestom. Na četrtem mestu je bil Ciril Podržaj (AMD Šentvid pri Stični), ki je obe vožnji štartal kot drugi a mu je za to pozicijo zmanjkalo moči. Na petem mestu je Lemberg zapuščal Bine Špendl (Geodrill racing team).
Kategorija MX 85 in MX 85 Junior
Podmladek kategorije MX 85, ki je štela osem fantov je najbolje zaključil Nick Škorja (TRK Tajfun Šport). Pa ne brez težav. V obeh vožnjah mu je blato povzročalo kar nekaj nevšečnosti zaradi katerih je bil tudi na tleh in zmaga je visela na nitki do cilja. V prvi vožnji je pripelajl na cilj kot drugi v drugo pa najhitreje v svoji konkurenci ter zmagal z istim številom točk, kot drugo uvrščeni Anej Braniselj (MSK Notranjska), ki je bil najhitrejši v prvi vožnji. Braniselj se je v prvo odrezal na štartu in tega mesta ni izpustil do cilja. V drugo mu to ni uspelo saj je že v prvem krogu precej zaostal za vodilnimi in se skozi celo dirko prebijal do drugega mesta, katerega je osvojil tudi v skupnem seštevku. Tretji je bil s tretjim in šestim mestom Matic Milec (MTD Racing team), za njim pa na četrem mestu Miha Bubnič (MK Beli kamen) in peti Urban Ražman (MK Rihemberk). Tretji v drugi vožnji je bil David Gorkič (GAS Vrtejba), ki pa ni končal prve vožnje.
MX 85 konkurenco, ki je štela devet članov je daleč za seboj še enkrat pustil Tim Gajser (AMD Feroda Celje), ki je blato izkoriščal za iskanje čim bolj prevoznih linij in napravil dober trening za nastope na Evropskem prvenstvu. Za njim se je najbolje znašel Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki je odpeljal dirko dvakrat drugi in imel dirkanje s podmladkarji, ki niso v njegovi konkurenci.Lepo presenečenje dneva je Nejc Gajser (Hrvaška), ki je z istim številom točk premagal Jerneja Mozetiča (ABC Sport klub) za tretje mesto. Dvakrat peti in s tem tudi peti v skupnem seštevku pa je bil Jan Petrič (AMD Lukovica).
Kategorija MX R3
Dvajset amaterjev začetnikov je sodelovalo v blatu s katerim so imeli veliko dela. Dvakrat peti je bil Borut Geršak (Geodrill racing team). Četrto mesto je z desetim in drugim mestom osvojil Uroš Mrak (MK Rihemberk). Mrak je že prvo vožnjo štartal dobro, vendar napravil napako in se znašel na repu kolone in s tem zasedel skupno četrto mesto. Tretje uvrščeni Sebastijan Elsner (MK Fire Group) je odpeljal dve konstantni dirki in se nekaj časa boril celo za prvo mesto, vendar končal kot tretji in četrti. Na skupnem drugem mestu je končal Žaler Mitja (AMD Slovenske Konjice), ki si je to mesto priboril z drugim in tretjim mestom. Prvo mesto s polnim izkupičkom točk, kar pomeni dvakrat prvi, pa je odnesel Tom Kastelic (MK ZAI).
Kategorija MX Veterani 35 in MX Veterani 45
Blato je bilo razlog da je bilo v tej konkurenci bistveno manj tekmovalcev. Celo toliko malo da med veterani nad 45 let ni bilo treh udeležencev, ki bi dirko naredili regularno. Samo Ciril Jeraj (AMD Kranj) in Miloš Sojer (AMD Lukovica) sta se podala na progo in v tem vrstne redu odnesla domov. priznanji za odpeljano dirko. Za točke pa so dirko odpeljali veterani nad 35 let. Teh je tekmovalo 11 in še enkrat je najbolje in najhitreje končal dirko Boris Cerar (AMD Lukovica). Na drugem mestu je bil Pancar Igor (AMD Šentvid pri Stični) z dvema drugima mestoma. Na tretjem mestu je z četrtim in tretjim mestom končal Stanislav Drobne (HMP Lemberg). Za njim pa še dva novopečena veterana Robert Pahovec in Jože Škratek (oba AMD Slovenske Konjice).
Naslednja dirka za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu bo 6. junija v Škednju v organizaciji AMD Slovenske Konjice.
Besedilo in foto: Matjaž Košir
Trenutni vrstni red sezone 2010
Fotografije
Rezultati dirke
MX 65 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 junior trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 85 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX 125 R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R1 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Open R2 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 35 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX Veterani 45 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno
MX R3 trening 1. vožnja 2. vožnja Skupno