Novice
28.03.2007  DP Enduro - prvi dve dirki končani

Prvi dve enduro dirki letošnjega državnega prvenstva Slovenije sta se odvijali v Buzetu na Hrvaškem. Dirk se je skupaj udeležilo več kot 215 tekmovalcev, kar je preseglo vsa pričakovanja organizatorjev. Enduristi so se pripeljali iz Italije, Avstrije, Madžarske, Slovenije in Hrvaške, saj je nedeljska dirka štela tudi za pokal Alpe Adria, (oba dneva pa za prvenstvo Slovenije, prvenstvo Madžarske, Hrvaške…). Teren v okolici Buzeta je izjemno zanimiv in razgiban, saj so tla na enem delu lapornata, v drugih delih gladke skale prekriva tanka plast zemlje. Proga je imela tudi več prehodov čez potoke, kar je dirki dalo dodaten izziv. Krog je bil razdeljen v dve etapi . Prva etapa je bila dolga 20 kilometrov (50 minut), druga etapa je merila 34 kilometrov (predviden čas pa 80 minut), vmes sta bila dva speciala.
Zmagovalec v razredu Profi, Omar Al Hiasat, je povedal:" Že dolgo ni bilo tako lepe dirke. Speciala sta bila lepa, predvsem tisti na travnatem terenu je bil odlično izpeljan. Tudi tisti drugi special , ki je bil bolj v motokros stilu , ni bil slab, pa vendar smo mi le bolj enduristi in imamo raje enduro special. Proga je bila lepa in razgibana in v dirki sem zelo užival. Morda mi je bilo še lepše tudi zato, ker sem vozil po dolgem času, ko sem okreval po operaciji kolena."
Enduristi, predvsem tisti z manj izkušnjami, so imeli nekaj težav pri motokros specialu. Na njem je bilo precej ostrih zavojev, skokov in padci tu so bili dokaj pogosti. V drugem krogu prvega dne je pričelo deževati. Zemlja na specialu je postala podobna milnici. Razmere so se spreminjale od tekmovalca do tekmovalca. Tudi drugi dan se je vreme "kisalo", ves dan je močno pihalo.
Zaradi tako velike udeležbe so zadnji tekmovalci v soboto zaključevali dirko že v čedalje gostejšem mraku, vendar na srečo večjih težav s tem ni bilo. Drugi dan se je dirka pričela bolj zgodaj, razglasitev rezultatov pa se je zavlekla v pozno popoldne.
Poleg ostalih pokalov so Slovenski vozniki domov odnesli tudi pokal za prvo mesto pri klubih, osvojili so ga vozniki društva MK Divji Petelini iz Šentjerneja.

Rezultati
Trenutni vrstni red
Tekst in foto: Staša Grgovič


Zmagovalec razreda PROFI, Omar Al Hiasat


Zmagovalec razreda AMATER, Uroš Bucaj


Herman Huber


Luka Murenc


Padec enega izmed voznikov na zahtevnem specialu