Novice
02.04.2007  Slovenski motokrosisti uspešni v Franciji

Minuli vikend so motokrosisti razredov MX3 za svetovno prvenstvo ter do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo odpeljali svojo prvo dirko letošnje sezone. V francoskem mestu Castelnau de Levis smo imeli pet predstavnikov, med katerimi so se na dirko uvrstili trije.
V razredu MX3 je tekmoval Sašo Kragelj (AMD Feroda). Na kvalifikacijah se je vreme kar nekajkrat spremenilo in otežilo tekmovalne razmere. Kragelj, ki se je na takšnem terenu vedno dobro znašel, je zasedel osmi čas kvalifikacij. Najhitrejši je bil francoski zvezdnik Pichon. Tudi na dirki je bil Kragelj dobro razpoložen. Posebno zadovoljen je bil z novim motorjem, ki se je na prvi preizkušnji izkazal za zelo konkurenčnega. V obeh vožnjah je zasedel deveto mesto, prav tako deveti pa je bil tudi v skupnem seštevku obeh voženj. Zmago je prepričljivo osvojil Francoz Mickel Pichon.
V razredu do 125 ccm za evropsko prvenstvo so od Slovencev v izredno močni konkurenci tekmovali: Matevž in Jernej Irt (AMD Sitar Dunlop), Rok Bekanovič (Rolum RT) in Toni Mulec (MK Slov. Gradec). Brata Irt sta se uvrstila na dirko, kjer sta se kasneje tudi zelo izkazala. Bekanovič je bil druga rezerva, Mulec pa se ni kvalificiral. V prvi vožnji je bil starejši brat Matevž odličen deveti, Jernej pa osemnajsti. Matevž je tudi v drugi vožnji zabeležil točke za trinajsto mesto, Jernej pa je padel in je drugo vožnjo končal kot petindvajseti. Skupno je bil Matevž Irt uvrščen na visoko deveto, Jernej pa na dvaindvajseto mesto. Zmagovalec je postal domačin Knounsith Vongsana.
Naslednja dirka za svetovno prvenstvo MX3 ter EP do 125 ccm bo čez dva tedna v Italiji.

Andreja Prel