Novice

16.04.2007 Uspešen vikend za Kraglja, brata Irt in Gerčarja

V italijanskem mestu Cingoli je bila minuli vikend druga dirka za svetovno prvenstvo MX3 ter evropsko prvenstvo do 125 kubičnih centimetrov. Slovenci smo imeli šest predstavnikov, izmed katerih se na dirko ni uvrstil le eden. Najuspešnejši je bil ponovno Sašo Kragelj (AMD Feroda).
Dirka, ki je potekala na zahtevni in trdi progi je zahtevala kar nekaj poškodovanih koles in počenih pnevmatik. Žrtve so bili tudi motorji slovenskih tekmovalcev. V razredu MX3 so tekmovali Sašo Kragelj (AMD Feroda), Miha Špindler (AMD Sitar Dunlop) in Erik Slavec (TRK Tajfun) in prav vsi so bili na kvalifikacijah uspešni, najboljši od Slovencev pa je bil Kragelj z osmim časom. Najhitrejši čas kvalifikacij je postavil Francoz Coisy.
Na dirki je Kragelj zasedel odlično peto mesto ter dosegel svojo najboljšo letošnjo uvrstitev in izenačil najboljšo lansko uvrstitev. Čeprav se mu je na kvalifikacijah poškodovalo zadnje kolo in mu povzročilo kar nekaj skrbi, ga to pred dirko ni preveč zmedlo. V obeh vožnjah na štartu ni bil med najhitrejšimi, a jih je kmalu dohitel ter s šestim in petim mestom zasedel skupno peto mesto. V seštevku svetovnega prvenstva je po dveh dirkah na visokem šestem mestu. Špindler in Slavec sta se izkazala v drugi vožnji. Špindler je bil trinajsti, Slavec pa mesto za njim na štirinajstem mestu. Skupno sta bila trinajsti oziroma sedemnajsti. Zmago je nekoliko presenetljivo odnesel mladi Belgijec, novinec v prvenstvu MX3 Benjamin Coisy.
V razredu do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo sta se skozi kvalifikacije prebila Matevž in Jernej Irt (AMD Sitar Dunlop), Toni Mulec (AMD Slov. Gradec) pa je bil nekoliko prepočasen in je s tekmovanjem zaključil predčasno. Na dirki sta se brata Irt posebno izkazala v drugi vožnji, ko sta zasedla enajsto in dvanajsto mesto. Celotno vožnjo sta bila tesno skupaj, na koncu pa je bil za mesto boljši Matevž Irt. Skupno na dirki je bil Matevž petnajsti, Jernej pa sedemnajsti. Po dveh dirkah za evropsko prvenstvo Matevž v skupnem seštevku tako zaseda odlično osmo mesto.
Naslednja, tretja dirka obeh razredov bo že prihodnji vikend v Španiji.
V Romuniji je bila prav tako ta vikend prva dirka za evropsko prvenstvo do 125 ccm junior ter za evropsko prvenstvo v odprtem razredu. Od Slovencev so tekmovali Klemen Gerčar (AMD Feroda), Theo in Miha Urbas (MK Notranjska) ter Sašo Osenk (AMD Lukovica). Na kvalifikacijah je bil Gerčar odličen četrti, tudi na dirki pa mu je šlo zelo dobro. V prvi vožnji je zasedel peto, v drugi pa četrto mesto. Osenk je zasedel sedemnajsto in štirinajsto mesto. Theo Urbas je bil trinajsti in enajsti, manj sreče pa je imel njegov brat Miha, ki je tekmoval v odprtem razredu. V prvi vožnji je bil 24., v drugi vožnji pa je nanj skočil eden izmed tekmovalcev, zato je po hudem padcu odstopil.
Andreja Prel

REZULTATI
MX3:
Kvalifikacije:
1. B. Coisy (Fra), 2. A. Lozano (Spa), 3. M. Žerava (Češ), … 8. Sašo Kragelj, 17. Miha Špindler, 30. Erik Slavec (vsi Slovenija)
Dirka:
1.vožnja: 1. B. Coisy (Fra), 2. S. Breugelmans (Bel), 3. C. Martin (Ita), …6. Sašo Kragelj, 16. Miha Špindler, 22. Erik Slavec (vsi Slovenija)
2. vožnja: 1. B. Coisy (Fra), 2. S. Breugelmans (Bel), 3. Y. Demaria (Fra), …5. Sašo Kragelj, 13. Miha Špindler, 14. Erik Slavec (vsi Slovenija)
Skupno: 1. B. Coisy (Fra), 2. S. Breugelmans (Bel), 3. Y. Demaria (Fra), … 5. Sašo Kragelj, 13. Miha Špindler, 17. Erik Slavec (vsi Slovenija)
Skupno v SP: 1. Y. Demaria (Fra), 2. S. Breugelmans (Bel), 3. B. Coisy (Fra), … 5. Sašo Kragelj, 22. Miha Špindler, 26. Erik Slavec (vsi Slovenija)

EP do 125 ccm:
Kvalifikacije:
1. M. Vongsana, 2. M. Musquin, 3. P. Gautier (vsi Francija), … 18. Matevž Irt, 32. Jernej Irt (oba Slovenija)
Dirka:
1.vožnja: 1. P. Gautier, 2. M. Lesage (oba Fra), 3. D. Philippaerts (Ita), … 19. Matevž Irt, 30. Jernej Irt (Slovenija)
2.vožnja: 1. M. Musquin, 2. M. Lesage, 3. K. Vongsana (vsi Fra), … 11. Matevž Irt, 12. Jernej Irt (oba Slovenija)
Skupno na dirki: 1. M. Lesage, (Fra), 2. D. Philippaerts (Ita), 3. K. Vongsana (Fra), … 15. Matevž Irt, 17. Jernej Irt (oba Slovenija)
Skupno stanje v EP: 1. M. Lesage, 2. K. Vongsana (oba Fra), 3. D. Philippaerts (Ita), … 8. Matevž Irt, 23. Jernej Irt (oba Slovenija)