Novice

22.04.2007 Dve slovenski zmagi za EP v Brežicah

V Brežicah je ta vikend potekalo evropsko prvenstvo do 125 kubičnih centimetrov junior ter evropsko prvenstvo v odprtem razredu v motokrosu, slovenski tekmovalci pa so presegli vsa pričakovanja. Na dirki so tekmovali motokrosisti iz sedemnajstih evropskih držav, med najštevilčnejšimi je bila seveda domača zasedba. V razredu do 125 ccm so domače barve zastopali: Klemen Gerčar (AMD Feroda), Sašo Osenk (AMD Lukovica), Peter Tadič (MTD racing) in Theo Urbas (MK Notranjska), v odprtem razredu pa Jaka Može (AMD Trebnje), Damjan Smrekar (AMD Šentvid), Rok Bekanovič (Rolum RT), Erik Slavec (TRK Tajfun) ter Kristjan Tadič (MTD racing).
V razredu do 125 ccm je kvalifikacije najbolje izkoristil Gerčar, saj je postavil najhitrejši čas. Od drugo uvrščenega je bil hitrejši skoraj za dve sekundi. Tudi v odprtem razredu je na kvalifikacijah najboljši čas postavil slovenski tekmovalec. To je uspelo Damjanu Smrekarju, ki je bil najboljši tudi dan za tem na dirki. Može je imel v kvalifikacijah tretji čas, a je ponovno padel na poškodovano ramo in zato na dirki ni tekmoval. Na dirki je v razredu do 125 ccm za največje veselje domačih navijačev in organizatorjev po pričakovanju poskrbel mladi Klemen Gerčar. V obeh vožnjah je prepričljivo z ogromno prednostjo vodil skoraj od začetka do cilja in njegova zmaga niti za trenutek ni bila vprašljiva. Preostali slovenski tekmovalci so bili prav tako uspešni. Theo Urbas je bil skupno deveti, Peter Tadič trinajsti, Sašo Osenk pa enaindvajseti. Po dveh dirkah je Gerčar v skupnem seštevku na drugem mestu.
V odprtem razredu sta od Slovencev blestela Erik Slavec in Damjan Smrekar, ki sta poskrbela za dvojno slovensko zmagoslavje in evforijo navijačev. Smrekar je bil uspešen v prvi vožnji s tretjim mestom, Slavec, ki je v prvi vožnji po štartu padel a se vseeno prewbil do 5. mesta, , pa je v drugi vožnji celo zmagal. Takoj za njim se je na drugem mestu zvrstil Smrekar, ki si je s tem privozil skupno zmago na domači dirki, Slavec pa je bil s točko zaostanka skupno odličen drugi. Slovenski uspeh sta v odprtem razredu dopolnila še Kristjan Tadič s sedemnajstim in Miha Urbas z devetnajstim mestom.
Rezultati
Tekst: Andreja Prelo
Foto: AMZS Šport


Klemen Gerčar ob štartu 2 vožnje


Damjan Smrekar


Damjan Smrekar


Damjan Smrekar


Direktor dirke Ivan Slopšek


Erik Slavec


Erik Slavec


Erik Slavec