Novice

29.04.2007 Žagar 11 na prvi letošnji dirki SGP

V italijanskem Lonigu je bila na sporedu prva dirka letošnje Speedway Grand Prix (SGP) serije. Zmago si je privozil Danec Nicki Pedersen, pred Američanom Gregom Hancockom ter Poljakom Wieslawom Jagusem.
Za našega Mateja Žagarja, ki v tej sezoni nosi številko sedem in ostale člane elitne spidvejske petnajsterice, je uvodna preizkušnja minila v znamenju težav s trdo progo, ki se je nenehno spreminjala in terjala nenehno spreminjanje nastavitev motorjev, ki pa Žagarju niso delovali, kot bi si želel. V petih nastopih je namreč zbral pet točk, še dobro, da tudi z eno zmago v zadnjem nastopu, ko je presedlal na rezervni motor. Tako je le ugotovil nekaj vzrokov za šibke motorje v predhodnih vožnjah.
No našega voznika je uvrstitve skoraj stal Rune Holta. Norvežan, ki nastopa s poljsko licenco, je namreč v startnem zavoju tretje vožnje padel pred Žagarjem in povzročil trk, ki se k sreči ni končal s težjimi posledicami. Ob naletu v ogrado si je Matej lažje poškodoval roko in udaril v nogo, a kljub vsemu nastopil v ponovljeni vožnji. Očitno Lonigo Mateju ni pisan na kožo, saj je tukaj že trikrat vozil na dirki za VN Italije in še tretjič po tuji krivdi utrpel padec.
V Žagarjevem boksu je bilo skozi vso dirko živo, kot že dolgo ne, saj so spremenili celo vrsto nastavitev, menjali šobe za gorivo in vžig, pa glavna motorja nikakor nista delovala kot bi si Matej želel: »Enostavno motorja nista vlekla dovolj, zato so mi tekmeci uhajali in to je vzrok, da smo iskali rešitev za prehlajene motorje, ki pa je žal prišla nekoliko prepozno,« se je hudoval Žagar.
No, na koncu, za peto vožnjo, so se stvari le postavile na svoje mesto, saj so posegli po tretjem, rezervnem motorju, ki je bil končno tisti, ki je deloval kot se spodobi. Kot na krilih je Žagar v svojem zadnjem nastopu celo zmagal in med drugim premagal tudi na koncu tretje uvrščenega Poljaka Wieslawa Jagusa.

Naslednja dirka čaka najboljše spidvejiste sveta čez dva tedna, ko se bodo v poljskem Wroclawu merili na dirki za VN Evrope.

Rezultati in vrstni red v SP po 1. od 11. dirk:
1. Nicki Pedersen (Danska) 24 točk, 2. Greg Hancock (ZDA) 19, 3. Wieslaw Jagus (Poljska) 14, 4. Jason Crump, 5. Leigh Adams (oba Avstralija) oba 12, 11. Matej Žagar (Slovenija) 5,…

Borut Cvetko / mediaspeed.net