Novice
30.04.2007  DP Enduro - Prvenstvo se je nadaljevalo v Bjelovarju

Tretja in četrta dirka letošnjega državnega prvenstva sta potekali 28. in 29. aprila v Bjelovarju na Hrvaškem, točkovali pa sta se tudi za prvenstvo Hrvaške, DP Madžarske in za državno prvenstvo Slovenije. Med rekordnimi 218. tekmovalci je bilo kar 43 Slovencev, vendar, žal, vsi ne vozijo Slovenskega enduro prvenstva.
Enduro dirke v Bjelovarju so nekaj posebnega predvsem zato, ker je štart in cilj dirke v samem središču tega lepega mesta. Tudi prostor za enduriste, z vsemi avtodomi, kombiji in avtomobili s prikolicami, se najde v ulicah z neverjetno prijaznimi prebivalci. Med dirkama v Bjelovarju je bilo največ težav na terenu zaradi prahu, ki je jemal vid. Še slabša in manj predvidljiva težava je bila z
lovci, ki so prvi dan snemali in zamenjavali oznake poti, drugi dan pa podirali debla čez trasirano progo. Prvi dan je naš prvak Luka Murenc zaradi snetih oznak doživel neprijetno nesrečo z enduristom, ki se je peljal v nasprotno smer. Na srečo nista utrpela telesnih poškodb, s čimer pa ni krivda lovcev nič manjša.
Tekmovalci so zaradi izgubljanja na etapah tudi zamujali na predvidene časovne kontrole. Zato so organizatorji odločili, da v prvem dnevu štejejo le časi specialnih testov, zamude po etapah pa so razvrednotili.
Na letošnjih dirkah v Bjelovarju se je močno poznalo, da je dosedanji vodja dirke Zoran Segin prepustil vajeti drugim. Tako na prostoru, kjer smo kampirali, ni bilo niti vode (kaj šele tušev) in celo sanitarij ni bilo. Prav tako ni bilo nobene seje žirije. Do nekih dogovorov je kljub temu prišlo kar na sestanku voznikov in predstavnikov endura različnih držav. Za drugi dan se je čas prve etape podaljšal za potrebnih 10 minut. Lovci pa so tudi drugi dan nagajali, kljub temu, da je imel organizator vsa potrebna dovoljenja občine, gozdarjev, lastnikov zemljišč…
Vendar so bili enduristi kljub vsemu zadovoljni, vsaj večina med njimi. V Sloveniji, žal, enduro dirk sploh nimamo.
Prvi dan v Bjelovarju, v razredu profi, so po prvih mestih posegli 1. Luka Murenc, 2. Hubert Herman, 3. Omar Al Hiasat, drugega dne pa: Luka Murenc, Omar Al Hiasat in Hubert Herman.
Med turisti so v soboto prednjačili: Danijel Prodan, Uroš Bucaj in Franci Žugič, v nedeljo pa Danijel Prodan, Franci Žugič in Miha Piletič.
Vsem tekmovalcem čestitamo za vzdržljivost in dosežke.
Naslednji dirki bosta spet na Hrvaškem, tokrat v Klanjcu pri Kumrovcu, le slab streljaj za Slovensko-Hrvaško mejo.

Fotografije

Tekst in foto: Staša Grgovič