Novice

10.06.2007  - V Konjicah veselje Slovencev

V Slovenskih Konjicah je minuli vikend potekala šesta dirka sezone za evropsko prvenstvo do 125 kubičnih centimetrov junior in evropsko prvenstvo open. V vsakem razredu smo imeli Slovenci po štiri predstavnike.
Domači tekmovalci so se izkazali že na kvalifikacijah. Največ se je seveda že pred tekmovanjem pričakovalo od Klemna Gerčarja (AMD Feroda), ki se je v tej sezoni na dirkah evropskega prvenstva že nekajkrat izkazal. Na domačem terenu mu kvalifikacije niso povzročale posebnih težav in pred dirko si je privozil najhitrejši čas. Tudi ostali slovenski predstavniki niso zaostajali veliko. Theo Urbas (MK Notranjska) je imel sedmi čas, Borut Bele (AMD Štefan Kovač) je bil deveti, nekoliko slabše je šlo le Sašu Osenku (AMD Lukovica), ki je imel v kvalifikacijah osemindvajseti čas. Na dirki je navijače najbolj razveselil Klemen Gerčar, ki je dosegel že tretjo zmago v tej sezoni, s čimer se je v seštevku evropskega prvenstva prebil na vrh in po šestih odpeljanih tekmah sezone vodi pred Rusom Mikhaylovim. Do konca sezone ga sicer čaka še pet dirk, toda trenutno je na najboljši možni poti, da osvoji svoj prvi naslov evropskega prvaka. Theo Urbas, ki je bil v skupnem seštevku do te dirke deveti, je po štartu padel in dirko začel s krogom zaostanka. Po prvi vožnji je bil šele šestindvajseti, v drugo pa mu je šlo bolje, zato je skupno na dirki zasedel dvanajsto mesto. Borut Bele je bil skupno odličen deveti, Sašo Osenk pa je dirko v Konjicah končal na dvaindvajsetem mestu.
V odprtem razredu so vsi štirje domači motokrosisti dirko izkoristili le za trening, kajti evropskega prvenstva se letos v tujini ne udeležujejo. Trening je bil očitno več kot uspešen. V kvalifikacijah sta bila najhitrejša Jaka Može (AMD Trebnje) in Rok Bekanovič (Rolum RT). Med petnajsterico sta se zvrstila še Erik Slavec (TRK Tajfun) s šestim in Aleksander Žafran (Geodrill RT) z dvanajstim časom. Dirka se je razpletla po željah številnih domačih navijačev, saj je v obeh vožnjah zmagal Erik Slavec, ki je po odličnih startih vodil vse od začetka do cilja. Najbolj zanimiva je bila druga vožnja, ko smo bili priča dvoboju Slavec in Može. Med njiju se je vrinil še Rus Tonkov, tako da je Može drugo vožnjo končal na tretjem mestu. Slovenski tekmovalci so torej doživeli dvojno zmagoslavje. Zmagovalec dirke je postal Slavec, Može je bil drugi, na tretji stopnički pa se jima je pridružil Sergey Astaikin iz Rusije. Od ostalih Slovencev je bil najviše uvrščen Rok Bekanovič na desetem mestu, Žafran pa je bil skupno dvajseti.
Naslednja dirka bo prihodnji vikend v Litvi.

Rezultati
Tekst in foto: Andreja Prel