Novice

03.07.2007  DP Enduro - prvič v Italiji

Enduro dirke v Italiji se precej razlikujejo od dirk na Hrvaškem, saj je dirka strnjena v en sam, a zato toliko bolj  naporen dan. Na štartu se je zvrstilo 327 enduristov, pred prihodom v cilj pa jih je omagalo kar 120 odstopilo. Že to je dovolj zgovoren podatek, da je bila dirka zares naporna. Okrog 50 kilometrov dolga proga se je v enem krogu kar dvakrat vzpela do višine 1490 metrov, kar pomeni poleg strmih vzponov tudi prav tako strme spuste. Vzponi in spusti so zelo izčrpavali dirkače, poleg tega pa koncentracija ni smela popuščati, saj so bili pod progo pogosto zelo strmi useki. Marsikateri endurist je tako pristal 8 do 10 metrov pod potjo in kadar je skupaj z enduristom letel v usek tudi motor, je bil povratek nazaj zares neusmiljena preizkušnja. Na nekaterih delih spusta po drči je bila hitrost precejšnja, če prištejemo še  drsečo podlago, ploščate sluzaste kamne med zemljo in debele korenine, pa dobimo pravo podobo hard enduro dirke.
Speciala sta bila dolga 4,2 in 4,3 kilometra. Prvi je bil na razgibanem terenu z nepredvidljivimi skoki. Enduristi, ki so si dan poprej ogledali special, so bili v občutni prednosti.
Drugi special je bil razpeljan napol po makadamu, kjer so vozniki dosegali velike hitrosti, drugi del pa je potekal bil med drevesi
Med tremi krogi enodnevne dirke je bilo dovolj časa. V vsakem krogu sta bili dve etapi. Prva etapa je trajala uro in 30 minut, druga pa eno uro.
Med profiji je svoje vodstvo znova potrdil Luka Murenc pred Omarjem Al Hiasatom ter Hermanom Hubertom .
Med amaterji je zmagal Danijel  Prodan pred Gašperjem Knificem in Anžetom Blejcem.
Splošen vtis: hard, zares hard enduro dirka.

Tekst in foto: Staša Tajana Grgovič

Rezultati dirke
Trenutni vrstni red v skupnem seštevku
Slike