Novice

02.07.2007  Kragelj in Irt na Nizozemskem z težavami

V Nizozemskem Markelu so motokrosisti tekmovali na sedmi dirki za svetovno prvenstvo MX3 in evropsko prvenstvo do 125 kubičnih centimetrtov.
V razredu MX3 je tekmoval Sašo Kragelj (AMD Feroda), do te dirke osmo uvrščeni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva. Peščeno progo je že pred kvalifikacijami namočil dež, zato so se na progi ustvarile velike luknje. Teren je postal zelo zahteven in je dirkačem povzročal precej težav. Kragelj je v kvalifikacijah postavil enajsti čas. Dirko je krojilo predvsem deževje. Kraglju se starta nista najbolje posrečila. Posebno v drugi vožnji, ko so se tekmovalci v prvem ovinku preveč nagnetli in povzročili zastoj. Prvo vožnjo je Kragelj končal na osmem mestu, v drugo pa je bil šele osemnajsti. Dirkači so se na progo podali po velikem nalivu in proga, ki je bila že tako zelo zahtevna, je postala še bolj nemogoča. Kragelj je iz kroga v krog pridobival, kajti po začetku je bil šele na triintridesetem mestu, a do konca je uspel priti le do osemnajstega mesta. Skupno na dirki je bil Kragelj z doseženima uvrstitvama enajsti.V obeh vožnjah in prav tako skupno na dirki je zmagal letos odlični Belgijec Sven Breugelmans, ki je v skupnem seštevku svetovnega prvenstva svojo prednost tako še povečal.
V razredu do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo sta tekmovala brata Jernej in Matevž Irt (AMD Sitar Dunlop). Slednji je v svoji kvalifikacijski skupini zasedel trinajsto mesto in se s tem rezultatom uvrstil na dirko, za Jerneja pa se je tekmovanje končalo že v soboto na treningu, saj si je pri padcu poškodoval palec na roki in z vožnjo ni mogel nadaljevati. Tudi Matevžu Irtu je uspelo doseči boljši rezultat v prvi vožnji. Po startu sicer ni bil med najhitrejšimi, do konca pa se je prebil na tokrat srečno trinajsto mesto. Trinajsti je bil tudi po začetku druge vožnje, vendar pa so bile razmere veliko hujše, saj so bili nekateri deli proge poplavljeni z vodo. Zato je po dobrem startu na razritem delu proge padel in z uvrstitvijo nazadoval. Na koncu druge vožnje je le za las zaostal za točko, kajti uvrščen je bil na enaindvajseto mesto, kar je bilo v skupnem seštevku dirke dovolj za devetnajsto mesto.
Naslednja dirka bo prihodnji vikend v Jastrebarskem na Hrvaškem.
Peter Irt (AMD Sitar Dunlop) je tekmoval v razredu do 85 kubičnih centimetrov in dirko končal že v kvalifikacijah, saj se v svoji skupini ni prebil med najhitrejše. To je bila zanj sploh prva dirka za evropsko prvenstvo v tej sezoni.

Andreja Prel