Novice

15.07.2007  Sašo Kragelj tretji v Jastrebarskem
V Jastrebarskem na Hrvaškem je ta vikend potekala osma dirka za svetovno prvenstvo MX3 ter evropsko prvenstvo do 125 kubičnih centimetrov v motokrosu. Na tekmovanju se je v tropski vročini ob progi zbralo tudi veliko slovenski navijačev, ki so bili lahko glede na rezultate slovenskih tekmovalcev po dirki zelo zadovoljni.
Na kvalifikacijah so bili uspešni vsi Slovenci in tako so na dirki v razredu MX3 tekmovali: Sašo Kragelj (AMD Feroda), Miha Špindler (AMD Sitar Dunlop) in Erik Slavec (TRK Tajfun), v razredu do 125 kubičnih centimetrov: Matevž in Jernej Irt (AMD Sitar Dunlop) in Toni Mulec (MK Slov. Gradec). V razredu do 125 kubičnih centimetrov so kvalifikacije prekinili že deset minut pred koncem. Francoz Maxime Lesage, do te dirke v skupnem seštevku uvrščen na četrto mesto, je na skoku padel in utrpel hudo poškodbo notranjih organov, zato je bilo tekmovanje prekinjeno. Od naših je bil v kvalifikacijah najuspešnejši Kragelj z desetim časom. Kragelj, ki mu je zahtevna in trda proga očitno ustrezala, je na dirki poskrbel za veselje številnih slovenskih navijačev. V prvi vožnji se je le za las izognil skupinskemu padcu. V začetnem ovinku se je za njim zapletlo kar nekaj tekmovalcev, med njimi tudi trenutno vodilni Sven Breugelmans iz Belgije, ki se je pri nezgodi celo dotaknil Kragljevega motorja. K sreči pa je Kragelj nadaljeval med vodilnimi in prvo vožnjo zaključil kot odličen peti. Slavec je bil šestnajsti, Špindler pa osemnajsti, potem ko sta se skoraj celotno dirko borila drug z drugim. V drugi vožnji so Kraglju na startu sotekmovalci zaprli pot, zato se je dirka zanj začela znova že v prvem ovinku. Toda Kragelj se je odločil za brezkompromisen napad in je tekmovalce drugega za drugim tudi prehitel. Do konca se je prebil na četrto mesto, to pa je zanj pomenilo skupno odlično tretje mesto in prve stopničke v tej sezoni. Pred njim sta bila uvrščena le Španec Alvaro Lozano in zmagovalec dirke Francoz Yves Demaria. Kragelj je v skupnem seštevku napredoval na sedmo mesto, Demaria pa se je vodilnemu Belgijcu Breugelmansu približal le na devet točk. Špindler je bil v drugo sedemnajsti, skupno na dirki pa je z doseženimi sedmimi točkami zasedel osemnajsto mesto. Slavec je v drugi vožnji po trku s sotekmovalcem odstopil in je bil skupno dvajseti.
V razredu do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo so se izkazali prav vsi trije slovenski predstavniki. V prvi vožnji sta blestela brata Irt. Matevž je bil odličen osmi, Jernej pa enajsti. Izkazal se je tudi Toni Mulec, ki je v prvi vožnji zasedel sedemnajsto mesto. Najboljši je bil Matevž. V prvi vožnji je bil osmi, v drugi pa deveti, čeprav mu je uspel odličen start in je nekaj časa vozil na odličnem četrtem mestu. Skupno je na dirki zasedel sedmo mesto, kar je letos njegova najboljša uvrstitev na dirkah evropskega prvenstva. Jernej Irt je dobil točke v prvi vožnji za enajsto mesto, skupno na dirki pa je bil šestnajsti. Toniju Mulcu je prav tako bolje uspela prva vožnja ko je bil sedemnajsti, v drugo pa je na startu obtičal v gneči in je startal med zadnjimi. Na koncu je vseeno dobil točko in dirko končal na skupnem 22. mestu. Zmagovalec dirke je postal Francoz Gautier Paulin.
Naslednja dirka bo čez dva tedna na Slovaškem.
Andreja Prel