Novice

23.07.2007  Sašo Kragelj 15, Jernej Irt odličen 6
Minulo nedeljo so motokrosisti razredov MX3 za svetovno prvenstvo in do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo na Slovaškem tekmovali na deveti dirki v tej sezoni. Na dirki smo imeli tri predstavnike, ki so bili v kvalifikacijah uspešni. Sašo Kragelj (AMD Feroda) je v razredu MX3 postavil deseti čas, Toni Mulec (MK Slov. Gradec) in Jernej Irt (AMD Sitar dunlop) pa sta bila enaintrideseti oziroma dvaindvajseti.
Sašu Kraglju dirka ni uspela tako, kot si je želel. Proga, ob kateri se je zbralo preko petnajst tisoč navijačev, je bila trda, zaradi velikega kamenja pa tudi nevarna. V prvi vožnji je Kragelj že nekaj metrov po startu padel, za tem pa je imel veliko težav s ponovnim vžigom motorja. Zato so ga ostali tekmovalci prehiteli in se je na progo podal kot zadnji med vsemi. Med tem ko je silovito prehiteval sotekmovalce, je dobil močan udarec kamna v glavo in nogo, a k sreči brez posledic, zato je lahko z vožnjo nadaljeval. Na koncu prve vožnje se je moral sprijazniti s petnajstim mestom. V drugo se je na startu izognil težavam. Ves čas je vozil med petnajsterico, prehitevanje in napredovanje pa je bilo zaradi uničene in luknjaste proge zelo oteženo. Na koncu druge vožnje je bil štirinajsti, skupno na dirki pa mu je to prineslo petnajsto mesto in trinajst novih točk. Prvič v tej sezoni je zmagal češki dirkač Martin Žerava, Ob njegovi zmagi so navijači dobesedno ponoreli, saj čeških gledalcev na Slovaškem seveda ni manjkalo.
V razredu do 125 kubičnih centimetrov za evropsko prvenstvo so ponovno prevladovali tekmovalci, ki so najboljši že vso sezono. Za slovensko veselje pa je v drugi vožnji poskrbel Jernej Irt. V prvo sta oba s Tonijem Mulcem startala nekoliko v ozadju. Irt je bil ob koncu sedemnajsti, Mulec pa še nekaj mest slabši na petindvajsetem mestu. V drugi vožnji je bil Irt ves čas med najboljšo deseterico, prehitel pa je tudi nekaj tekmovalcev, ki letos krojijo evropski vrh. Na koncu je bil na odličnem šestem mestu, skupno na dirki pa je bil deveti. S tem je dosegel letos najboljšo uvrstitev na dirkah evropskega prvenstva. Mulcu tudi v drugo ni uspelo osvojiti točk. Z enaindvajsetim mestom je točko zgrešil le za las. Zmagal je Italijan Deny Philippaerts, ki vodi tudi v skupnem seštevku.
Naslednja dirka za svetovno prvenstvo MX3 bo prihodnji teden v Bolgariji, dirkači tekmovanja za evropsko prvenstvo pa bodo počivali in bodo imeli dirko manj.