Novice

30.07.2007 Sašo Kragelj odličen peti
V Bolgariji so motokrosisti razreda MX3 za svetovno prvenstvo minuli vikend odpeljali deseto dirko v tej sezoni. Sašo Kragelj (AMD Feroda) je bil pred dirko zelo dobro razpoložen, saj je bila to za vse tekmovalce zadnja preizkušnja pred dirko v Orehovi vasi, kjer bodo motokrosiste svetovnega prvenstva MX3 gostili že čez štirinajst dni.
Tako dirka kot kvalifikacije, so zopet potekale v veliki vročini. V kvalifikacijah je Kragelj ob malih razlikah postavil šesti čas, najhitrejši pa je bil svetovni prvak, Francoz Yves Demaria, ki se je dan kasneje veselil še skupne zmage na dirki. Kragelj je v prvi vožnji odlično startal. Že takoj po začetku je bil četrti in je ves čas vozil tik za svetovnim prvakom Demario, do konca vožnje pa z odločno vožnjo nikomur od konkurentov ni dopustil, da bi ga prehiteli. Po prvi vožnji so se mu tako obetale celo stopničke. V prvi vožnji je zmagal Čeh Martin Žerava. V drugo Kraglju ni uspelo ponoviti odličnega starta, je bil pa toliko boljši v nadaljevanju, ko je iz kroga v krog napredoval. Toda više od šestega mesta tokrat ni šlo, saj sta bila Španec Alvaro Lozano in Kragljev trenutno največji tekmec, Finec Jussi Vehvilainen, pred njim tokrat premočna. V drugi vožnji je tekmovalcem poleg vročine vožnjo oteževal še prah. Kljub polivanju proge, so se na nekaterih delih ustvarili prašni oblaki, ki so nevarno zmanjšali vidljivost. Zato je v drugi vožnji zasedel šesto mesto, s čimer je bil skupno na dirki odličen peti, za kar je dobil novih 34 točk. V skupnem seštevku za svetovno prvenstvo je napredoval na osmo mesto. Zmagovalec dirke je postal Francoz Yves Demaria, drugo mesto je osvojil Belgijec Sven Breugelmans, svoje druge stopničke v sezoni pa je s tretjim mestom osvojil odlični češki tekmovalec Martin Žerava. Kragelj je bil tokrat s petim mestom zadovoljen, z nestrpnostjo pa že pričakuje naslednjo dirko, ki bo 12. avgusta na njegovi domači progi v Orehovi vasi. Prav na tej progi je pred dvema sezonama Kragelj z drugim mestom osvojil svoje prve stopničke na dirkah razreda MX3 za svetovno prvenstvo.
V razredu do 85 kubičnih centimetrov se je za točke evropskega prvenstva prav tako v Bolgariji od Slovencev potegoval Aljoša Molnar (AMD Feroda). V kvalifikacijah je bil uspešen in se je s šestnajstim časom uvrstil na dirko. Na dirki je bil v prvi vožnji petnajsti in tako dosegel svoje druge točke letos. V drugo mu je kazalo še bolje, saj je bil že štirinajsti, nato pa je grdo padel in nazadoval na petindvajseto mesto. Skupno na dirki bil na koncu devetnajsti.
Jaka Može (AMD Trebnje) je pretekli vikend v češkem mestu Loket prvič letos tekmoval na dirki MX1 za svetovno prvenstvo. Po tridesetem času iz kvalifikacij, si je privozil vstopnico na nedeljski del tekmovanja. Na dirki je v obeh vožnjah ostal brez točk. V prvi vožnji je zasedel triindvajseto, v drugi pa šestindvajseto mesto. Zmagal je Belgijec Kevin Strijbos.
Andreja Prel