Novice

06.08.2007 Gerčar še naprej odličen, Rus 12
Motokrosisti razreda do 125 kubičnih centimetrov junior so pretekli vikend po dvomesečnem premoru nadaljevali z zadnjim delom letošnje sezone. Deveto od enajstih dirk so odpeljali v ruskem Ryazanu. Od Slovencev se je dirke udeležil Klemen Gerčar (AMD Feroda). Gerčar je pred odhodom v Rusijo poudarjal, da ga čaka najtežja dirka v sezoni, poleg tega pa njegov največji tekmec Evgeny Mikhaylov prihaja iz Rusije in je progo zelo dobro poznal. Dan pred pričetkom tekmovanja je Ryazan zajelo močno deževje, zato so sprva napovedovali, da bi utegnili sobotni del s kvalifikacijami prestaviti na nedeljo. Do pričetka tekmovanja so se razmere izboljšale in v soboto popoldne so dirkači izpeljali kvalifikacijske vožnje. Gerčar se je na široki in blatni progi izkazal. Postavil je drugi čas, tik za domačinom Mikhaylovim. Potem, ko je progo dodobra spoznal, je odlično tekmoval še v nedeljo na dirki. V obeh vožnjah je bil drugi za svojim največjim zasledovalcem Mikhaylovim, ki se na domačem terenu ni pustil premagati. V drugi vožnji se je sprva Gerčar boril za zmago, a je poškodoval prestavno ročico na motorju in ruski tekmovalec je zabeležil dvojno zmago. Skupno drugo mesto je osvojil češki tekmovalec František Smola, Klemen Gerčar pa je bil skupno odličen tretji. V seštevku evropskega prvenstva se je Gerčarjeva prednost zmanjšala za točko in dve dirki pred koncem sezone znaša štirinajst točk, kar ga pelje naslovu evropskega prvaka naproti.
Naslednja, predzadnja dirka sezone bo konec avgusta v italijanskem San Severinu.

Andrej Rus dvanajsti v Namurju
Seniorji in veterani so v Namurju v Belgiji tekmovali na dirki za svetovni pokal v motokrosu. Namur velja za najprestižnejšo dirko, kjer se poleg tekmovalcev razredov MX1 in MX2 pomerijo še legende motokrosa. Gre tudi za najdaljšo progo na dirkah svetovnega prvenstva, kajti dirkači morajo v enem krogu prevoziti skoraj dva kilometra in pol. V razredu senior se je pri tekmovalcih med 40. in 50. letom starosti pomeril Andrej Rus (AMD Orehova vas), v razredu veterani, kjer tekmujejo dirkači stari med 51. in 60. letom pa Branko Kavšek (AMD Šentvid). Posebnost svetovnega pokala za starejše motokrosiste je, da prvo vožnjo odpeljejo že v soboto po kvalifikacijah, v nedeljo pa se pomerijo še v drugi vožnji. Kvalifikacije sta oba Slovenca izpeljala uspešno. Rus je postavil enajsti, Kavšek pa dvaindvajseti čas. V prvi vožnji razreda senior bi Andrej Rus skoraj poskrbel za presenečenje, saj mu je uspel izjemen start. V prvi krog je odpeljal kot tretji. V nadaljevanju ga je prehitelo še nekaj tekmovalcev, tako da je bil po koncu vožnje na še vedno visokem osmem mestu. Druga vožnja je bila polna preobratov, Rus pa je ob zaključku skozi cilj pripeljal kot štirinajsti. Skupno je na prvenstvu osvojil dvanajsto mesto. Zmagal je Dave Thorpe iz Velike Britanije.
Kavšek v razredu veterani ni posegel tako visoko, se je pa vpisal med dobitnike točk. V soboto je bil v prvi vožnji dvajseti, v nedeljo pa v drugi vožnji še boljši na petnajstem mestu. Skupno je na svetovnem pokalu osvojil sedemnajsto mesto. V tem razredu se je zmage veselil Tony Cooksley iz Nove Zelandije.
Andreja Prel