Novice

30.08.2007 Gerčar drugi v Italiji
V San Severinu v Italiji so se motokrosisti, ki tekmujejo na dirkah mladinskega evropskega prvenstva do 125 kubičnih centimetrov, pomerili v predzadnji dirki letošnje sezone. Dirkači so tekmovali na zelo trdem terenu, posutim s kamenjem, ob tem pa so jim tekmovanje otežile še visoke poletne temperature. Na dirki je nastopilo veliko odličnih italijanskih voznikov, ki sicer tekmujejo na dirkah svetovnega prvenstva. Klemen Gerčar (AMD Feroda) v seštevku evropskega prvenstva vodi in dirko pred koncem se stanje pri vrhu ni spremenilo. V kvalifikacijah je postavil sedmi čas, kar je eden njegovih slabših kvalifikacijskih dosežkov letos, toda dirka se je k sreči razpletla drugače. V prvi vožnji je na startu zaspal, za tem pa uprizoril eno boljših voženj letos. Italijane je prehiteval kot za šalo in na koncu zaostal le za domačinom Alessandrom Lupinom. Tudi v drugo je bil Gerčar na startu med počasnejšimi in je moral v nadaljevanju loviti hitre Italijane. Drugo vožnjo je končal na petem mestu, skupno na dirki pa je bil odličen drugi. Najpomembneje je, da je Gerčar dirko pred koncem sezone svoje vodstvo pred drugo uvrščenim Rusom Mikhaylovim še utrdil, zato se mu čez dva tedna v Nemčiji nasmiha naslov mladinskega evropskega prvaka.
Theo Urbas (MK Notranjska) je imel v kvalifikacijah 23. čas, na dirki dan za tem pa veliko smole. V prvi vožnji se je že po nekaj metrih zapletel z italijanskim dirkačem. Ta je po padcu obležal na progi, Urbas pa je z velikim zaostankom sledil ostalim tekmovalcem. V drugi vožnji je dobil tri točke za osemnajsto mesto, skupno na dirki pa je zasedel 22. mesto. Na dirki je bil popolnoma poražen domačin Mauro Fiorgentili, ki stanuje le nekaj kilometrov od proge, saj je ob prednosti domače proge veljal za glavnega favorita, na koncu pa je ostal celo brez točk. Naslednja, finalna dirka bo čez štirinajst dni v Nemčiji.
V San Severinu sta potekali še dve dirki za evropsko prvenstvo. V razredu do 85 kubičnih centimetrov je tekmoval najmlajši izmed bratov Irt, Peter Irt (AMD Sitar Dunlop) in zasedel skupno visoko petnajsto mesto, potem ko je bil v posameznih vožnjah štirinajsti in petnajsti. V zadnji dirki razreda do 65 kubičnih centimetrov je zmagal Slovenec Tim Gajser, ki tekmuje za Hrvaško, ter postal evropski prvak.

Andreja Prel