Novice

30.09.2007  Supermoto - Slovencem 18. mesto
Slovenska supermoto reprezentanca je končala z nastopom na letošnjem svetovnem pokalu narodov. Na dirki v Italijanski Franciacorti v bližini Brescie, so Uroš Nastran, Marko Škarja in Rok Mihelčič osvojili 18. mesto, kar je manj od pričakovanj. Že na sobotnih kvalifikacijah se ekipi ni izšlo po načrtih, ni se jim namreč uspelo prebiti v finale. Kljub temu je ostajalo upanje, da se z zmago v B finalu vseeno prebijejo na glavno tekmovanje, kjer ima pravico nastopa 16 ekip.
Nedeljsko B finale se je začelo po Slovenskih željah. Proga je bila zaradi predhodnega dežja sicer še mokra, tako da je bilo precej loterije pri izbiri gum, saj ni nihče vedel, ali se bo proga posušila. Dirko je najhitreje začel Marko Škarja, ki je štartal z druge pozicije, Uroš Nastran pa se z desetega štartnega mesta kmalu prebil na peto mesto. Več smole je imel Rok Mihelčič, ki je v prvem zavoju prišel v gužvo, dva tekmovalca sta padla, sam pa je zapeljal na pesek ob progi in izgubil precej mest. Vseeno je slovenski ekipi v tem trenutku kazalo zelo dobro, saj so bili skupno na prvem mestu, najslabši od treh dosežkov se namreč odbije. A kmalu je prišla od vodstva dirke informacija, da je Nastran prehitro štartal, zaradi česar je bil kaznovan z pet sekundnim postankom »stop and go«, zaradi česar je Uroš nazadoval za deset mest.
»Na štartu sem malce prehitro potegnil. Nastopil sem namreč z rezervnim motorjem, saj mi je prvotni na ogrevanju začel čudno delovati in zaradi velike verjetnosti, da ne bo zdržal dirke, sem se odločil nastopiti rezervnim. Prehitro sem popustil ročico sklopke in motor je cuknil naprej, tako da je bila kazen povsem pravična. Do konca dirke sem sicer prehitel nekaj konkurentov, se prebil do devetega mesta a žal to ni bilo dovolj za skupni uspeh.«.
Kmalu potem je tudi Škarja izgubil vodilno pozicijo in Slovenija je nazadovala na tretje mesto.
Po dirki je Škarja povedal: »S štarta sem dobro potegnil in prevzel vodstvo. Na off road delu sem v primerjavi z tekmeci preveč izgubljal in ni mi uspelo zadržati vodstva, tako da sem do konca dirke nazadoval na 6. mesto. Z nastopom nisem zadovoljen, ne z mojim niti z ekipnim, saj smo vsi pričakovali več«
Po začetnih težavah je Mihelčič ujel svoj tempo in iz ozadja prehitel nekaj tekmecev, a višje kot do 11. mesta se ni uspel prebiti. »Žal sem v prvem zavoju bil udeležen v nesreči, zaradi katere sem moral zapeljati s proge. Skušal sem nadoknaditi izgubljeni čas, nekaj tekmecev sem uspel prehiteti, za kaj več pa je zmanjkalo časa« je po prihodu v cilj povedal Mihelčič.
Slovenska reprezentanca je torej letošnji svetovni pokal narodov končala na 18. mestu. »Fantje so dali v B finalu vse od sebe. Ko smo videli da je Nastran dobil kazenski postanek nam je bilo jasno, da so naše možnosti za uvrstitev v glavno tekmovanje minimalne. V obeh dneh smo imeli tudi nekaj smole, a to ni izgovor za slabšo uvrstitev od pričakovane. Resda smo letos slabši kot lani, a je letos konkurenca neprimerno hujša. Upam, da bomo prihodnje leto uspešnejši« je nastop ocenil vodja ekipe Slavko Šauer.

Slike (s klikom na sliko se odpre slika večje resolucije)

Marko Škarja

Uroš Nastran

Rok Mihelčič