Novice

10.10.2007  Znani prvaki v enduru
Zadnji dve dirki državnega prvenstva v enduru sta se odpeljali po najbolj blatnem terenu v letošnji sezoni. Pred tem se nam je zdelo, da slabših pogojev, kot so bili v Mali mlaki, ne more biti. Izkušnja Bedekovčine je dokazala nasprotno. Razmočen teren se je napajal iz petka v vso sobotno dirko, kar je povzročalo veliko težav na etapah , še več pa na specialu. Spusti v gozdovih so bili bolj zdrsi kot kaj drugega, saj je blato pod listjem gladko drselo, ne glede na velikost čepov na gumah. V prvem krogu je bilo zgubljanje že skoraj stalnica, saj se, žal, skoraj nobena dirka ne začne brez težav z označevanjem (oziroma z namernim odstranjevanjem in zamenjavanjem oznak organizatorjev). Malo pred ciljem je enduriste čakal edini special. To, da leži na glinokopu, poznavalcem pove vse. Mastna, neprepustna glinena trasa je bila bolj kot kaj drugega podobna veliki blatni drsalnici. Krasile so jo globoke brazde ali »špure« , v katere je bilo mnogo laže pasti, kot pa se izvleči iz njih. Tako je bil ta specialni test bolj bitka za obstoj, kot pa vožnja na čas. V drugi krog sobotne dirke so se spustili le najpogumnejši. Naj povem, da so bili tekmovalci skorajda neprepoznavni, vsi v blatnih barvah oblačil, škornjev in motorjev.
V nedeljo so progo malo priredili oz. jo skrajšali za najbolj blatne vzpone in spuste. Tudi special so občutno skrajšali, odstranili vse vzpone in spuste,  čeprav je tudi ravnina v globokih brazdah povzročala več kot dovolj težav vsem enduristom. Največ težav s progo so imeli naši Primorci, ki takega terena sploh niso vajeni. Največji osmoljenec teh zadnjih dirk je gotovo Murenc, ki je bil zlatu letošnje sezone močno blizu.

Najboljši med »profiji« je bil obakrat Omar Al Hiasat, ki je tudi letos naš najboljši endurist. Luka Murenc se bo od letošnje sezone poslovil s srebrom. V soboto je bil peti, v nedeljo pa drugi med Slovenci razreda profi, Jordan je v seštevku osvojil bron. V soboto je bil četrti, v nedeljo pa tretji. V sobotni dirki je svojo domačnost z blatnim terenom dokazal Robek, ki je bil drugi. Tudi Stroj se je izkazal, saj je bil v soboto tretji med profiji.
Tudi med turisti je bilo poznavanje blatnega terena odločilno za uvrstitev. V soboto je bil najboljši Podobnik, pred Bucajem in Piletičem, v nedeljo pa je Piletič povedel pred Podobnikom in tretjeuvrščenim primorcem Prodanom..
Najboljši dirkač med amaterji letošnje sezone je Prodan Danijel, drugi Bucaj Uroš in tretji Podobnik Toni.

Rezultati dirke 1 dan
Rezultati dirke 1 dan
Skupni vrstni red DP
Slike z dirke

Staša Tajana Grgovič