Novice

22.10.2007  Konec državnega prvenstva v motokrosu
Slovenski motokrosisti so preteklo nedeljo na progi Škedenj v Slovenskih Konjicah zaključili tekmovanje za državno prvenstvo Sitar Dunlop. Večina kategorij je bila odločenih že po predzadnji dirki in temu primerna je bila tudi udeležba tekmovalcev na finalni preizkušnji sezone. Dobili smo šest novih državnih prvakov v motokrosu ter prvega prvaka v razredu štirikolesniki, kjer so tekmovalci letos odpeljali poizkusno sezono. Motokrosisti so tekmovali v težkih razmerah, kajti na progi je bilo ogromno blata, poleg tega pa so bile temperature izredno nizke.
Pri podmladku do 65 kubičnih centimetrov še enkrat več zmagal Nick Škorja (TRK Tajfun), ki je imel na blatni progi še najmanj težav. Škorja se je vso sezono poigraval s sotekmovalci in jih je na posamezni dirki prehitel tudi za več krogov. Kljub temu, da je bil že pred dirko prvak, je odpeljal še finalno dirko in seveda zmagal brez težav. Drugo mesto je na dirki osvojil Denis Vačovnik (MK Slov. Gradec), tretje pa po slabši predstavi v prvo, Žak Žirovnik (TRK Tajfun). Vačovnik je tako prav na finalu v skupnem seštevku prvenstva prehitel Žirovnika in ga izrinil iz druge stopničke.
V razredu podmladka do 85 kubičnih centimetrov je Dejan Zver (TRK Tajfun) le še potrdil, da je naslov državnega prvaka zasluženo osvojil že na predzadnji dirki. Drugo uvrščenega Roka Majeriča (TRK Tajfun) je v prvi vožnji prehitel celo za dva kroga. Boljši je bil tudi od nekaterih članskih predstavnikov tega razreda. Naslov državnega podprvaka je osvojil Matevž Jerebic (AMD Feroda), čeprav na finalni dirki ni osvojil točk. V prvo je odstopil, v drugi vožnji pa sploh ni starta. Tretje mesto je v tem razredu v skupnem seštevku prvenstva zasedel Jaka Juvan (Geodrill RT), ki se finala ni udeležil.
Pri članih do 85 kubičnih centimetrov sta v letošnji sezoni vrh krojila Aljoša Molnar (AMD Feroda) in Peter Irt (AMD Sitar Dunlop). V skupnem seštevku prvenstva je bil uspešnejši Molnar, ki je osvojil naslov državnega prvaka. Irt, ki je letos prav tako prikazal nekaj odličnih voženj, pa je na koncu postal državni podprvak. Enaka je bila tudi razvrstitev na zadnji dirki. Zmagal je Molnar, Irt pa je bil drugi. Tretje mesto je tako na dirki kot v končni razvrstitvi prvenstva s konstantnimi uvrstitvami zasedel Matic Berzin (MK Notranjska).
V razredu do 125 kubičnih centimetrov je bil na zadnji dirki najuspešnejši prvak lanske sezone Klemen Gerčar (AMD FerodA). Matevž Irt (AMD Sitar Dunlop) je v prvi vožnji vodil od starta do cilja. Sledil mu je Gerčar, ki je v začetnih krogih vršil pritisk na Irta, ta pa se ni dal in je v prvi vožnji zmagal. Sprva je dobro kazalu še Aleksandru Žafranu (Geodrill RT), na koncu pa je zasedel peto mesto. Toni Mulec (MK Slov. Gradec) je imel na startu obilo težav in je dirko pričel pri repu uvrščenih, za tem pa se je prebil vse do četrtega mesta. Tudi v drugo na startu ni šlo brez padca, v katerega je bil ponovno vpleten Mulec. Zapletel se je z Jernejem Irtom (AMD Sitar Dunlop), ki je zato startal kot zadnji. V ospredju sta se za vodstvo potegovala Matevž Irt in Gerčar, ki je bil v drugo uspešnejši in je pobegnil Irtu ter postal zmagovalec finalne preizkušnje. Mulec se je do konca prebil na odlično drugo mesto in bil skupno tretji, skupno drugi pa je bil Matevž Irt. Državni prvak je postal Jernej Irt, Klemen Gerčar je osvojil naslov podprvaka, Matevž Irt pa skupno tretje mesto.
Odprti razred je še ena izmed kategorij, kjer so bila ugibanja o državnem prvaku končana pred koncem sezone. Sašo Kragelj (AMD Feroda) je zmagal prav vseh osem dirk prvenstva in osvojil svoj petnajsti naslov državnega prvaka v karieri. Letos Kragelj v domačem prvenstvu ni imel prave konkurence. Na zadnji dirki je svojo premoč samo še potrdil. V obeh vožnjah je vodil od starta do cilja in niti za trenutek ni bil ogrožen. Zanimivejše vožnje so se odvijale v borbah za ostala mesta. Drugo mesto je v prvi vožnji zasedel Damjan Smrekar (AMD Šentvid), ki je bil na zadnjih dirkah sezone v zelo dobri formi, tretji pa je bil v obeh vožnjah Miha Špindler (AMD Sitar Dunlop). Špindler je osvojil naslov podprvaka, tretji v seštevku državnega prvenstva pa je v tej sezoni Erik Slavec (TRK Tajfun).
Med veterani je naslov zasluženo osvojil Andrej Rus (AMD Orehova vas). V prvi vožnji je imel težave s pnevmatikami in končal je na zanj šele četrtem mestu. Zmagal je Silvin Vesenjak (Enduro sport Mb) in se po prvi vožnji v skupnem seštevku prvenstva prebil na drugo mesto, saj ga je pred finalno dirko od drugega mesta ločila le točka. V drugo je Rus odpeljal brez večjih težav in sezono zaključil z zmago. Skupni zmagovalec dirke je postal Vesenjak, ki je tako osvojil naslov državnega podprvaka. Tretje mesto je na dirki ter prav tako v skupnem seštevku državnega prvenstva osvojil Boštjan Kermavner (MK Notranjska), čeprav se mu je pred tem nasmihal naslov podprvaka.
Med štirikolesniki je v poizkusni sezoni zmagal Tadej Koščak (MK Zai).
Andreja Prel

Neuradni končni vrsti red prvenstva