Novice

25.03.2010 SLO MX 2010 - Začetek na Prilipah
Leto je okrog in pred vrati je začetek nove sezone za državno prvenstvo SLO MX v motokrosu. Po uspešnem začetku pokalnega prvenstva, se bodo na proge podali še motokrosisti ki tekmujejo za točke državnega prvenstva. Uvodno dirko bo to nedeljo gostilo društvo AMD Brežice na progi v Prilipah. Do konca sezone bodo tekmovalci odpeljali šest dirk.
Druga bo 18. aprila v Slovenskih Konjicah, tretja na praznični torek 27. aprila v Stranski vasi pri Semiču, četrta bo na prav tako praznični petek 26. junija v Slovenj Gradcu, ki se vrača med prizorišča državnega prvenstva. Po poletnem premoru bo 19. septembra Orehova vas gostila predzadnjo dirko, finale pa se bo zgodil 10. oktobra v Dolini pod Kalom v organizaciji AMD Šentvid. Letos bo znova zaživelo pravilo, da se najslabši rezultat posameznemu tekmovalcu briše s seštevka, zato si lahko vsak privošči po en spodrsljaj. Ostalih večjih sprememb tekmovalci ne bodo deležni. Največja pridobitev za katero so poskrbeli pri AMZS, bo reportaža z vsake dirke na nacionalni televiziji. To je nedvomno velik korak za motokros, ki je iz leta v leto vse bolj popularen in si ogorčeno utira pot v medijih.
Na uvodni dirki bodo tekmovali dirkači petih kategorij. Sezono bodo odprli veterani s startom ob enajsti uri. Pol ure kasneje bodo s prvo vožnjo začeli najmlajši predstavniki državnega prvenstva, podmladek do 50 kubičnih centimetrov. Ob dvanajsti uri se bodo v lov za točke podali tekmovalci kategorije do 85 kubičnih centimetrov, pol ure za njimi člani do 125 kubičnih centimetrov, za konec pa bodo nekaj minut čez trinajsto uro s prvo vožnjo polovico dirke zaključili dirkači odprtega razreda. Ob 13.50 bodo sledile še druge vožnje posameznih kategorij.
Kot vselej se je tudi pred letošnjo sezono zgodilo nekaj prestopov tekmovalcev v višje razrede in pojavila so se nova imena. Sicer pa se tik pred prvo dirko največ dogaja v odprtem razredu. Jaka Može se je po lanskoletni osvojitvi naslova državnega prvaka odločil zaključiti svojo tekmovalno pot v motokrosu in ne bo branil osvojenega naslova. Sašo Kragelj, ki se lani zaradi poškodbe za naslov na koncu ni boril, pa bo letos zaradi nove poškodbe iz pripravljalnega obdobja sezono začel z ničlo na prvi dirki. Lanskoletni prvak razreda do 125 kubičnih centimetrov Klemen Gerčar je prestopil v odprti razred, kar je v tej kategoriji obetalo še zanimivejše dogajanje na progi. Vendar poškodba tudi njemu ni prizanesla in Gerčarja v Brežicah prav tako ne bo. Sodeč po imenih bo na uvodni preizkušnji zelo zanimivo tudi v ostalih kategorijah.
Kljub temu, da je brežiške organizatorje do nedavnega skrbel sneg ki se je dolgo časa obdržal na progi, pa jim je sonce v preteklih dneh olajšalo pripravo proge in vsi skupaj že nestrpno pričakujejo nedeljski dogodek.
Tekst: Andreja Prel
Več informacij na na SLO MX 2010