Novice

29.03.2010 Karting DP - Humar najboljši med Slovenci
V italijanskem Lignanu se je odvijala prva letošnja dirka državnega in pokalnega prvenstva v kartingu za prventvo Karting Formula. V razpisanih razredih so uvodne dirke dobili Žan Humar, Urban Marolt in Nik Popovič
Slovenski kartisti so se v Lignanu pridružilli svojim italijanskim kolegom. Najbolj množično konkurenco smo videli v razredu KZ2, kjer je dirko dobil Italijan Quan Tessarollo, med Slovenci pa se je za sam vrh boril le Novogoričan Žan Humar. Ta je na kvalifikacijah za las izgubil najboljše štartno mesto, med Slovenci pa je bil najhitrejši s prednostjo skoraj pol sekunde. "Bolj me zanima uvrstitev v skupni razvrstitvi," je dejal Humar, ki je nato prek polfinalne in finalne dirke izgubil tri mesta in zasedel peto mesto. Med Slovenci je imel Humar petnajst sekund prednosti pred Janezom Prešo in skoraj pol minute pred Blažem Podlesnikom. Slednji je polfinale, po okvari motorja v kvalifikacijah, začel z zadnjega mesta in se prebil na zmagovalne stopničke.
Razreda KF3 in KF2 sta vozila skupno dirko, že na kvalifikacijah pa sta se za vrh potegovala Lucija Miklavec in Urban Marolt. Ta je v polfinalu nekaj časa še vozil pred Miklavčevo, ki pa ga je kmalu prehitela in dirko končala s prednostjo 16 sekund. Po koncu dirke pa je bila diskvalificirana, tako da je zmaga vendarle pripadla Maroltu.
V razredu Mini 60 sta se med Slovenci pomerila le Nik Popovič in Mark Kos. Polfinale se je izšlo po željah Kosa, ki pa je v finalni dirki kmalu odstopil. Na drugi strani se je Popovič pomeril na nož z italijanskimi tekmeci in se tesne zmage po številnih prehitevanjih veselil v zadnjem zavoju. Prvi trije dirkači tega razreda so bili razvrščeni v eni sami sekundi.
Žan Humar: "Dirka je bila zaradi dveh štartov precej napeta. V drugo sem štartal slabše in zaostal. Naskakoval sem vsaj stopničke v skupni razvrstitvi dirke, a se žal ni izšlo. Zmagal pa sem v slovenski razvrstitvi, česar sem vesel, vseeno pa bi bil lahko izkupiček te dirke zame boljši." Janez Preša:
"Glede na to, da nimam toliko izkušenj na takih progah, sem zelo zadovoljen. V finalu sem dobro nastavil gokart, obenem pa sem bil fizično dobro pripravljen. Moji časi so bili enakomerni, zato sem zelo zadovoljen s tem drugim mestom.", Blaž Podlesnik: "Žal sem že na kvalifikacijah ostal brez svojega najboljšega motorja, nato pa sem imel še težave s sklopko. Na koncu sem izvlekel zelo veliko, toda na prihodnjih dirkah si želim več. V Lignanu smo pričakovali, da bo Humar izstopal, saj je navajen dirkati v takih pogojih. Naslednja dirka bo v Celju, kjer bo dirka zagotovo povsem drugačna in tam upam, da mu bomo vsi bližje."
Rezultati

Videoreportaža (GrP produkcija)