Novice

29.03.2010 SLO MX 2010 - Znani prvi zmagovalci
Potem ko so bencinski zapriseženci pred tednom dni z dirko v Vrtojbi uspešno prestali uverturo pokalnega prvenstva, se je danes z uvodno preizkušnjo sezone v Brežicah začelo zares še v državnem prvenstvu. Razgiban teren v Prilipah so najuspešneje ukrotili Matevž Irt, Deni Ušaj, Tim Gajser, Maks Mausser in Bogomir Gajser.
Na uvodni preizkušnji sezone se je med najmlajšimi tekmovalci, v podmladku do 50 kubičnih centimetrov, za nadaljevanje državnega prvenstva najbolj ogrel Maks Mausser (TRK Tajfun). Nadobudni motokrosist je bil nepremagljiv v obeh vožnjah. Na drugo mesto se je zasidral Matevž Robek (MK Fire Group), tretji pa je bil Gašper Polajžer (MK Fire Group).
V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov je s tekmeci pometel najstnik Tim Gajser (AMD Feroda). Nadarjenemu motokrosistu, osamljenemu jezdecu vso dirko, se ni nihče prav zares približal. V prvi vožnji je vodstvo diskvalificiralo drugouvrščenega Nicka Škorjo (TRK Tajfun) in Mirana Kovačiča (AMD Trebnje), ki je bil tretji, zaradi pomoči drugih na progi. Njuni mesti sta zasedla Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub) in Anej Braniselj (MSK Notranjska), ki sta za vodilnim Gajserjem zaostala za krog. V drugo sta se za zmagovalcem zvrstila Škorja in Kovačič, a sta bila Mozetič in Braniselj točkovno močnejša. Dirko sta končala kot drugo- oziroma tretjeuvrščeni.
Na vrhu razpredelnice v razredu do 125 kubičnih centimetrov je zmagal Deni Ušaj (GAS Vrtejba), ki je prejšnji teden slavil tudi na uvodni tekmi pokalnega prvenstva. Za Primorcem sta se zvrstila Rok Virant (AMD Šentvid) in Borut Bele (TRK Tajfun).
Na prvi dirki je bil najhitrejši Aljoša Molnar (AMD Feroda) pred Ušajem. Slednji je v prvem ovinku po štartu padel, a se iz kroga v krog bojevito prebijal med najboljše. Tretji je bil Bele. V 10 krogu druge vožnje pa sta se zapletla Peter Irt (AMD Sitar racing), ki je dotlej držal drugo mesto, in Molnar. Dirkača sta se povsem ustavila, se nekaj časa trudila pognati motor in s tem izgubila možnosti za uvrstitev med najboljšo trojico. Za najhitrejšim na drugi dirki Ušajem sta se uvrstila Virant in Rok Rus (AMD MC sport).
V odprtem razredu je svojo nalogo povsem suvereno v obeh vožnjah opravil (pre)močni Matevž Irt (AMD Sitar racing). Dirkač, ki si kruh služi v Italiji, pravzaprav ni imel enakovrednih tekmecev. Glavni favorit, 16-kratni državni prvak, Sašo Kragelj si je namreč pred pričetkom sezone zlomil ključnico, zaradi česar je izpustil brežiško preizkušnjo. Prav tako je poškodovan aktualni državni prvak v razredu 125 kubičnih centimetrov Klemen Gerčar, ki je to sezono presedlal v odprti razred. Lanskoletni imetnik naslova državnega prvaka v odprtem razredu Jaka Može pa je končal tekmovalno kariero. V prvi vožnji sta se Irtu najbolj približala Toni Mulec (MK Slovenj Gradec) in Kristijan Tadič (MTD Racing). V drugi sta med najboljšo trojico končala Mulec in Theo Urbas, ki sta se v istem zaporedju za Irtom zvrstila tudi v seštevku obeh voženj.
Med veterani je vrh obeh voženj krojila ista trojica. Najbolje se je znašel aktualni državni prvak Bogomir Gajser (AMD Feroda) pred Igorjem Pancarjem (AMD Šentvid) in Alojzom Vogrincem (TRK Tajfun).
Dogodki brežiške dirke bodo zbrani v reportaži, ki bo na sporedu prihodnjo nedeljo 4. aprila ob 16.40 na TVSLO 2.
Naslednja dirka za DP bo v nedeljo 18. aprila na progi Škedenj v Slovenskih Konjicah.
Rezultati
Tekst: Andreja Prel
Več informacij na na SLO MX 2010