Novice

19.04.2010 SLO MX 2010 - Irt v prvi, Kragelj v drugi vožnji
V Škednju pri Slovenskih Konjicah so motokrosisti včeraj odpeljali drugo dirko za državno prvenstvo DP SLO MX v motokrosu. Tekmovanje je zaznamovalo aprilsko vreme in dež. Tekmovalci so imeli na zahtevni in spolzki progi obilico težav, gledalci pa so bili priča pravi blatni dirki. V točkovanju za državno prvenstvo so zmagali Sašo Kragelj, Aljoša Molnar, Tim Gajser, Bogomir Gajser in Jan Pancar. Na dirki je gostovalo nekaj tekmovalcev in Avstrije in Hrvaške, vendar pa njihovi rezultati ne vplivajo na točkovanje za slovensko državno prvenstvo.
Dirkači podmladka do 65 kubičnih centimetrov so odpeljali svojo prvo dirko letos. Ravno ko so se podali na prvo vožnjo je pričelo deževati in proga je bila izredno spolzka. To je mladim motokrosistom povzročalo številne preglavice in veliko tekmovalcev je obtičalo v blatu. Po prvi vožnji jo je najbolje odnesel Jan Pancar (AMD Šentvid), ki je ciljno črto prevozil kot prvi. Do druge vožnje se je proga delno osušila in ponovno je zmagal Pancar, ki je s tem osvojil skupno zmago na dirki. Drugo mesto je zasedel Luka Milec (Geodrill RT), tretji je bil Jaka Završan (MK ZAI). Odlično je z dirko pri podmladku opravila edina predstavnica nežnejšega spola Staša Braniselj (MSK Notranjska). Prvo vožnjo je končala na tretjem mestu, skupno je bila četrta. Peti je bil Tim Vindiš (MTD Racing).
Pri članih do 85 kubičnih centimetrov je v prvi vožnji zmagal Tim Gajser (AMD Feroda), ki je imel na zahtevni progi še najmanj težav. Že drugo uvrščenega Mirana Kovačiča (AMD Trebnje) je prehitel več kot za krog, saj ga skoraj ni bilo tekmovalca, ki ne bi padel. V zadnjem krogu so tekmovalci na enem izmed vzponov obtičali kar eden za drugim, s čimer so ob sicer lastni nejevolji dogajanje za gledalce naredili še bolj zanimivo. Gajser je zmagal tudi v drugi vožnji in se veselil še druge skupne zmage v letošnjem državnem prvenstvu. Skupno drugi je bil Miran Kovačič (AMD Trebnje), tretji pa Jernej Mozetič (A.B.C. Sport). Nehvaležno četrto mesto je zasedel Nick Škorja (TRK Tajfun), ki ga je padec iz prve vožnje stal stopničk.
Tudi v razredu do 125 kubičnih centimetrov je bilo zelo pestro. V prvi vožnji je povedel Deni Ušaj (GAS Vrtejba), za tem pa ga je prehitel Peter Tadič (MTD Racing), ki se je do konca spretno izogibal blatnim težavam in je postal zmagovalec prve vožnje. Na drugem mestu je prvo vožnjo končal Deni Ušaj. V drugi vožnji je dolgo vodil Peter Tadič, vendar ga je Molnar ves čas ogrožal, vse dokler ga ni dva kroga pred koncem tudi prehitel. S tem je Molnar osvojil skupno zmago na dirki, Tadič je bil z enakim številom točk drugi, Deni Ušaj pa se je moral tokrat zadovoljiti s tretjim mestom. Ušaj je kljub temu še vedno na vrhu seštevka državnega prvenstva, Molnar je napredoval na skupno drugo mesto.
V odprtem razredu je povedel Sašo Kragelj (Geodrill RT), ki se je na proge vrnil po zlomu ključnice. Toda Matevž Irt (AMD Sitar Racing) ga je prehitel in Kragelj ni več uspel ogroziti njegovega vodstva. Sredi prve vožnje se mu je namreč prebilo prednje kolo, zaradi česar je moral Kragelj popustiti in končal je na drugem mestu. Tudi v drugo je povedel Kragelj. Irt ga je vmes za trenutek prehitel, na koncu pa se je vseeno veselil Kragelj, ki je postal skupni zmagovalec dirke in tako zabeležil prvo zmago po povratku. Irt je bil skupno drugi, tretje mesto pa je v obeh vožnjah kot skupno zasedel Kristijan Tadič (MTD Racing). s
Bogomir Gajser (AMD Feroda) je med veterani doživel prvi poraz letos. Zadal mu ga je Igor Pancar (AMD Šentvid), ki je zmagal v prvi vožnji. V drugi vožnji je Gajser Pancarju vrnil poraz in ni dovolil, da bi mu še enkrat gledal v hrbet. Tako je Gajser vseeno postal skupni zmagovalec druge dirke sezone, Pancar je z enakim številom točk kot Gajser končal na skupnem drugem mestu, na tretjem mestu pa je tekmovanje zaključil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun). Gajser v seštevku državnega prvenstva še naprej vodi.
Naslednja dirka za državno prvenstvo bo v torek 27. aprila v Stranski vasi pri Semiču.
Andreja Prel

Rezultati
Tekst in foto: Andreja Prel
Več informacij na na SLO MX 2010