Novice

28.04.2010 SLO MX 2010 - Polovica sezone za nami
Za slovenskimi motokrosisti je polovica sezone državnega prvenstva. V Stranski vasi pri Semiču so namreč danes, na spremenjeni, nekoliko bolj zaviti in zato počasnejši progi kot v preteklih letih, odpeljali tretjo dirko DP SLO MX v motokrosu.
Za razliko od prejšnje dirke v Škednju, ki je potekala na povsem razmočeni progi, je vreme dirkačem tokrat bolj prizaneslo, suha steza, pa poskrbela za izenačene dvoboje. Kljub temu na vrhu posebnih presenečenj ni bilo, saj so se zmag veselili ljubiteljem motokrosa dobro poznani obrazi: Jernej Irt, Peter Irt, Tim Gajser, Bogomir Gajser, Jan Pancar.
Tudi tokrat je na dirki vozilo nekaj dirkačev iz sosednje Hrvaške, a njihovi rezultati seveda ne štejejo za slovensko državno prvenstvo.
Dirkači podmladka do 65 kubičnih centimetrov so odpeljali šele drugo dirko sezone, tako kot na prvi pa je obakrat gladko slavil Jan Pancar (AMD Šentvid), ki s polnim izkupičkom vodi tudi v skupnem seštevku. Kljub težavam na startu je bil v obeh vožnjah drugi Luka Milec (Geodrill RT), na tretjem mestu, prvič letos na stopničkah, pa je končala edina predstavnica nežnejšega spola Staša Braniselj (MSK Notranjska). Z enakim številom točk je svojo prvo dirko letošnje sezone na četrtem mestu zaključil Žan Rijavec (GAS Vrtejba), medtem ko je bil peti Tim Vindiš (MTD Racing).
Razred do 85 kubičnih centimetrov je bil najmanj izenačen izmed vseh. Tim Gajser (AMD Feroda) je namreč dvakrat z veliko prednostjo opravil s konkurenti in ostaja edini dirkač, ki je dobil vseh šest voženj letošnjega državnega prvenstva. Drugo mesto je v obeh vožnjah zasedel Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki je uspešno odbil številne napade obakrat tretjega Nicka Škorje (TRK Tajfun šport). Kovačič se je po polovici državnega prvenstva prebil na drugo mesto, kjer je premočno prvi Gajser
Zelo napeto dirko smo videli v razredu do 125 kubičnih centimetrov. Potem ko je Peter Irt (AMD Sitar Racing) prvo vožnjo dobil brez večjih težav, je na začetku druge padel na peto, a se s serijskim prehitevanjem prebil vse do drugega, kar je zadostovalo za prvo letošnjo zmago. Drugo mesto je osvojil zmagovalec druge vožnje Aljoša Molnar (AMD Feroda) in se tem v vodstvo državnega prvenstva izenačil s četrtim na tej dirki Denijem Ušajem (GAS Vrtejba). Peter Tadič (MTD Racing) se po dveh dobrih vožnjah, ko je bil drugi in tretji, moral zadovoljiti z najnižjo stopničko.
Najbolj razburljivo je bilo v odprtem razredu. V prvi vožnji sta prva favorita Jernej Irt (AMD Sitar Racing) in Sašo Kragelj (Geodrill RT) trčila že takoj po startu, krajšo pa je potegnil Radizelčan, saj je zaradi zvitega diska praktično celotno vožnjo vozil brez sprednje zavore. Ne glede na težave, je po Irtovem padcu v tretjem krogu, Kragelj prevzel vodstvo, toda le do konca šestega kroga, ko ga je ponovno prehitel Irt in vodstvo obdržal do konca. Drugo vožnjo je bolj odločno začel Kragelj in praktično cel čas vodil pred Irtom. Ko je slednji napadel prvič, je izkušenejši in starejši Kragelj napad še odbil, v predzadnjem krogu pa je Irtu uspel odločilni napad. V enem od zavojev sta trčila in padla po tleh, več sreče pa je imel Irt, saj je Kraglju ugasnil motor in dirka je bila odločena. Tretji je bil Erik Slavec (TRK Tajfun šport). Kljub tokratni odsotnosti v državnem prvenstvu še vedno vodi Jernejev starejši brat Matevž Irt (AMD Sitar Racing).
Bogomir Gajser (AMD Feroda) pri veteranih tokrat ni dovolil presenečenja in je z dvema zmagama še povečal prednost v državnem prvenstvu, kjer mu na drugem mestu sledi Igor Pancar (AMD Šentvid). Pancar je sicer obakrat začel bolje, na koncu pa minimalno zaostal za Gajserjem. Tretjega mesta na dirki se je veselil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport), ki je prvo vožnjo začel celo z zadnjega mesta, na koncu pa bil četrti.
Državno prvenstvo motokrosistov se bo po dvomesečnem premoru spet nadaljevalo 25. junija 2010, ko bo četrta dirka sezone na sporedu v Slovenj Gradcu.
Andreja Prel
Več informacij na na SLO MX 2010