Novice

24.05.2010 Druga Enduro Cross dirka v Ajdovščini
Po lanskoletni uspešni izpeljavi prvega tovrstnega dogodka v Sloveniji je preteklo soboto, 22. maja v industrijski coni Ajdovščini v sončnem vremenu potekala letošnja Enduro Cross dirka. Tekmovalci, večinoma hard enduristi in pa nekaj motokrosistov so se pomerili v petih različnih razredih, ki so bili določeni glede na starost tekmovalcev.
Nekoliko manj tehnično kot lani je bila je bila izpeljana tekmovalna proga. Vsebovala je lesene in skalnate prepreke na peščeni in zemeljski podlagi. Na skrajšani progi se je pomerilo tudi nekaj motokrosistov z mini motocikli, ki jih bolje poznamo pod imenom Pit bike. Seveda ni manjkalo tudi privržencev avto akustike ter skrbno pripravljena namišljena avtomobilska nesreča, v kateri so sodelovali policija, gasilci in reševalna enota ter osebje dirkoteke Vertigo.
Razred R1
Zmagovalec te najmlajše skupine je bil italijanski hard enduro voznik Mattia Cagnel. Zmagal je prvo vožnjo v drugi pa osvojil drugo mesto. Za njim na drugem mestu je bil s petimi točkami zaostanka Patrik Fabijan, ki je bil prvo vožnjo drugi in drugo tretji. Na tretjem mestu je dirko zaključil motokrosist Rok Bekanovič, ki je imel precej smole v prvi vožnji in skozi cilj pripeljal šele na osmem mestu. V drugi vožnji ni delal napak in zmagal, ter si pokal priboril s enajstimi točkami zaostanka za prvim. V prvi vožnji je na tretjem mestu končal Luka Sprinčnik specialist za hard enduro, ki pa v drugo te dobre vožnje ni ponovil.
Razred R2
V tem razredu so bila vsa pričakovanja za zmago na ramenih Mihe Špindlerja, bivšega motokrosista in ne prav novopečenega hard endurista. Špindler je v prvi vožnji s progo in konkurenco opravil najhitreje. Po štartu jim je pobegnil in vodstva ni izpustil. Vendar pa tega ni ponovil v drugi vožnji. Zaradi velikega zaostanka na samem začetku dirke, je kljub odlični vožnji tekom vsega preostalega časa tega žal zmanjkalo, da bi ujel in prehitel vodečega Dejana Podgornika. Ta ni več aktiven tekmovalec v motokrosu in je v prvi vožnji končal na drugem mestu in z zmago v drugi vožnji postal skupni zmagovalec razreda R2, sicer z istim izkupičkom točk kot Špindler na drugem mestu. Tretji je bil Aleks Mlekuž, ki je zaostajal za dvanajst točk.
Razred R3
Vrh razreda R3 sta krojila nekdanja motokros tekmovalca Peter Levar in Primož Jazbar. Skupno zmago je odnesel Levar z drugim in prvim mestom. Edini ki mu je konkuriral je bil Jazbar, ki ga v prvi vožnji prehitel že v prvem krogu po tem ko je Levar štartal najbolje a mu je v enem izmed zavojev ugasnil motor in Jazbar je rutinirano odpeljal do zmage. V drugi vožnji je imel Jazbar nekaj preglavic in končal šele na petem mestu, kar je zadostovalo za drugo mesto z zaostankom sedmih točk. Tretji je bil Černeka Manuel, ki je za vodilnim zaostajal za enajst točk.
Razred R4
Razred R4 je imel zmagovalno trojico izrazitih hard enduro tekmovalcev. Z dvojno zmago se je skupne zmage veselil Uroš Kočevar. Za njim je za sedem točk zaostal Janko Šuman z drugim in tretjim mestom. Devet točk zaostanka za zmagovalcem pa je imel Aleš Vrhovec, ki je bil v prvi vožnji četrti in v drugi drugi.
Razred R5
Nekakšen veteranski razred je bil sestavljen iz petih tekmovalcev, izstopala pa sta zmagovalec Marko Berginc, ki je bil obakrat najhitrejši in za njim s štirimi točkami zaostanka dvakrat drugi Gabrijel Hrovat. Štirinajst točk zaostanka za vodilnim je imel tretje uvrščeni Robert Gombač.
Rezultati
Tekst: Matjaž Košir
Foto: Matjaž Košir, Jurij Furlan