Novice

03.06.2010 Kartisti začenjajo z drugo polovico
Državno prvenstvo v kartingu TKF se bo v nedeljo nadaljevalo z dirko na poligonu varne vožnje na Vranskem pri Celju. Sezona se bo tako prevesila v drugo polovico in pred četrto dirko sezone, ki bo potekala na povsem novi progi, je v najmočnejšem razredu KZ2 glavno vprašanje, ali bo kateri izmed dosedanjih treh zmagovalcev kot prvi letos uspel ponoviti zmago.
Medtem ko sta v razredih KF2 in KF3 na poti proti naslovu državnega prvaka Erik Sajovic in Urban Marolt, ki imata po zaporednih uspehih precejšnjo prednost pred zasledovalci, je položaj v razredu KZ2 (125-kubični gokarti z menjalnikom) slika povsem drugačna. Na dosedanjih treh dirkah so slavili Žan Humar, Blaž Podlesnik in Urban Stare. Po zmagi slednjega in manj donosnemu nastopu ostalih dveh dirkačev, prav Stare drugo polovico državnega prvenstva začenja kot vodilni.
"Ker je to moja prva sezona v razredu KZ2, sem potreboval nekaj dirk, da sem se navadil novega gokarta," svoj položaj ocenjuje Stare. "Navajen sem se boriti do zadnjega metra in zato bodo naslednje dirke še kako napete. Vransko je za vse velika neznanka, saj nihče izmed nas na tej progi še ni vozil. To pomeni, da se bomo s progo prvič spoznavali šele v soboto na neuradnem treningu," je v napovedih previden Stare. V izenačeni konkurenci razreda KZ2 - na dosedanjih treh dirkah so sicer zmagovalci nekoliko izstopali, za njimi pa smo videli boje na nož - bodo na Vranskem odločale malenkosti. Krog favoritov, tudi zato, ker gre za povsem novo progo, je namreč izredno širok.
"Krog favoritov je vse širši, saj prvo peterico loči le deset točk. Sam predvsem upam, da mi bo proga ustrezala in da bom v pravi dnevni formi. V Krškem namreč enostavno ni bil moj dan," pravi Podlesnik, eden osmoljencev zadnje dirke na krškem poligonu Raceland. Domžalčan je tam izgubil pomembne točke, kar velja tudi za Humarja. Že v prvem krogu so ga tekmeci izrinili s proge, tako da je bil brez možnosti za visoko uvrstitev. "Upam, da bo tokrat lepo in suho vreme. Prav tako si želim, da bi bili nastopajoči osredotočeni na lastno vožnjo," napoveduje Novogoričan.
Dirka na Vranskem bo bržkone napovedala tiste prave favorite za naslov državnega prvaka. V boju za zmago zagotovo ne bodo le omenjeni dirkači. Zelo hiter je bil na zadnjih dveh dirkah Jan Jemc, ki blesti predvsem na kvalifikacijah. Tu so še Denis Boštjančič, Janez Preša, Martin Mihič in ostali.
Na Vranskem se bodo dirkači za točke državnega prvenstva pomerili v razredih KZ2, KF2 in KF3, na sporedu pa bosta tudi dirki v pokalnih tekmovanjih Mini 60 in Baby 60 ter pozivni dirki za razreda TAG 125 in ROK. V nedeljo bodo dopoldan na sporedu kvalifikacije, od 12. ure naprej pa se bodo po razredih odvijale polfinalne in finalne vožnje.