Novice

15.06.2010 V soboto v Ljubljani polfinale EP
Pred Avto Moto Touring Klubom iz Ljubljane je vrhunec letošnje speedway sezone. V soboto 19. junija bo najuspešnejši speedway klub v Sloveniji namreč gostil polfinalno dirko evropskega članskega speedwaya.
AMTK Ljubljana bo na dirki, ki bo že 160. po vrsti na štadionu Ilirije v Zgornji Šiški v Ljubljani, gostil osemnajst voznikov iz devetih držav. A le najboljših pet se bo uvrstilo v finale, ki bo 4. septembra v poljskem Tarnowu, kjer se bodo potegovali za jubilejni deseti naslov najboljšega speedwayista v Evropi.
Med nastopajočimi bo nekaj zvenečih imen svetovnega speedwaya, med njimi tudi najboljši slovenski speedwayist vseh časov Matej Žagar. 27 letni Ljubljančan je bil leta 2006 in 2007 član elitne Grand Prix serije, pohvali pa se lahko s sedmim mestom v končni razvrstitvi svetovnega prvenstva v letu 2006. Tudi v evropskem prvenstvu Žagar beleži odlične rezultate. Dvakrat, leta 2004 in 2008, je postal celo evropski prvak.
Na štartni listi bo še en nekdanji evropski prvak. Veliki hrvaški talent Jurica Pavlic je do naslova prišel leta 2007, leto prej pa je bil najboljši še v mladinski konkurenci evropskega prvenstva. Pavlic bo letos bržkone dobil priložnost tudi v Grand Prix seriji, saj bo konec avgusta na njegovi domači stezi v Donjem Kraljevcu dirka za VN Hrvaške.
Najbolj izkušeni voznik na dirki v Ljubljani pa bo brez dvoma poljski veteran Sebastian Ulamek. Kar trikrat se je že meril z najboljšimi speedwayisti na svetu (1998, 2002 in 2009) in najboljši rezultat dosegel lani, ko je zasedel 12. mesto na svetu. Tudi z evropskimi prvenstvi ima Ulamek že precej izkušenj, v letih 2007 in 2008 je namreč posegel po dveh srebrnih kolajnah.
Poleg Žagarja bodo na štartni listi za dirko v Ljubljani še trije Slovenci. V rednem delu dirke bo nastopil drugi predstavnik AMTK Ljubljana Aleš Kraljič, ki bo zamenjal poškodovanega Maksa Gregoriča. Kraljič se je po dveletnem premoru od speedwaya vrnil v speedway in iz leta v leto napreduje, trenutno pa zaseda že tretje mesto v slovenskem državnem prvenstvu.
Na mestu rezerv pa bosta dva voznika iz AMD Krško. Številko 18 bo nosil aktualni slovenski mladinski prvak Matija Duh, ki je tudi letos v igri za mladinski naslov, številko 17 pa bo v Ljubljani imel še en talentirani krški speedwayist Samo Kukovica.
Dirka se bo s predstavitvijo nastopajočih pričela ob 16. uri, trening pa bo že ob 11. uri. Celoten časovni plan:
* odprtje štadiona: 7:30
* tehnični pregled za trening: 8:00 - 10:15
* trening: 11:00 - 13:00
* tehnični pregled za dirko: 13:00 - 14:55
* razgovor z vozniki: 15:30
* predstavitev voznikov: 16:00
* štart prve vožnje: 16:20
Vabljeni torej, da se 19. junija podate na ljubljanski speedway oval in stiskate pesti za slovenske speedwayiste v pestri mednarodni konkurenci.