Novice

28.06.2010 - SLO MX 2010 - Slovenj Gradec
Mislinjska Dobrava pri Slovenj Gradcu je praznični petek začinila z dirko državnega prvenstva DP SLO MX v motokrosu. Dirkači so na Koroškem tako v sončnem vremenu opravili še s četrto dirko, kjer jim je največ težav povzročala prašna proga.
Za podmladek do 50 kubičnih centimetrov je bila to šele tretja dirka letos, tako kot predhodnji preizkušnji pa jo je prepričljivo dobil Maks Mausser (TRK Tajfun). V prvi vožnji je začel iz ozadja, vendar se mu je uspelo prebiti na vrh in ponovno zmagati. V drugo je bil spet bolj prepričljiv. Mausser je s tem vknjižil novih petdeset točk in v seštevku prvenstva še vedno zaseda prvo mesto. Drugo mesto na dirki je osvojil Gašper Polajžer (MK Fire Group), ki je v seštevku državnega prvenstva pridobil dve mesti in je trenutno skupno tretji. Matevž Robek (MK Fire Group) je po nekoliko slabši predstavi v prvi vožnji osvojil skupno tretje mesto na dirki, kar ga v prvenstvu še vedno uvršča takoj za vodilnim Mausserjem.
Tim Gajser (AMD Feroda), ki je že od lani neporažen v razredu do 85 kubičnih centimetrov, si je dirko v Mislinjski Dobravi prišel le ogledati, saj ima zlomljen prst na roki. S tem so priložnost za prvo zmago letos dobili njegovi konkurenti. To je najbolje izkoristil Nick Škorja (TRK Tajfun), saj je zmagal v obeh vožnjah. Vendar pa zmaga Škorje v seštevku prvenstva še ni približala vrhu, saj ima primanjkljaj točk s ponesrečene prve letošnje dirke. Na vrh prvenstva se je po četrti dirki povzpel Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki je v Mislinjski Dobravi osvojil skupno drugo mesto, s tem pa je po dveh tretjinah prvenstva za pičli dve točki prehitel Gajserja. Njegov brat Nejc Gajser je na dirki osvojil skupno tretje mesto, vendar pa tekmuje s hrvaško licenco. Tretje mesto si je v seštevku državnega prvenstva zato privozil Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub). Mozetič ostaja na skupnem tretjem mestu, kjer pa se mu je z istim številom točk dve dirki pred koncem pridružil Nick Škorja. Stanje v razredu do 85 kubičnih centimetrov pred koncem sezone tako obeta razburljivo končnico.
Bolj kot so se prve vožnje bližale h koncu, tem bolj zanimivo je postajalo na progi. V razredu do 125 kubičnih centimetrov so vodilni dirkači postregli z izredno razburljivim razpletom. Tudi v tem razredu je manjkal vodilni tekmovalec Aljoša Molnar (AMD Feroda), ki ga pesti poškodba noge. Zato je bilo že pred tekmovanjem jasno, da dvoboja med Molnarjem in Denijem Ušajem (GAS Vrtejba), ki sta imela pred dirko pri vrhu isto število točk, ne bo. Prvo vožnjo je najhitreje začel Ptujčan Peter Tadič (MTD Racing), ki si je v začetkih krogih privozil že kar lepo prednost. Toda Peter Irt (AMD Sitar Racing) ga je začel vztrajno dohajati in ga po nekaj poizkusih tudi prehitel ter zmagal. Tadič je ob tem padel in izgubil nekaj mest, prvo vožnjo pa vseeno končal na tretjem mestu. Drugi je bil Deni Ušaj.
V drugi vožnji je povedel Ušaj a njegovo vodstvo ni trajalo dolgo, kajti Peter Irt se je še v drugo povzpel na vrh in zmagal. Ušaj je do konca uspel zadržati drugo mesto, za njim pa je tretji v cilj pripeljal Peter Tadič. Takšen je bil tudi skupni seštevek dneva: Irt je zmagal, Ušaj je bil drugi in Peter Tadič tretji. Ušaj je v seštevku prvenstva prevzel vodstvo in prehitel poškodovanega Molnarja.
V odprtem razredu je bilo pestro že takoj na startu. Klemen Gerčar (AMD Feroda), ki je v državnem prvenstvu tekmoval prvič po poškodbi, je bil na startu najhitrejši, Sašo Kragelj (Geodrill RT), ki lovi prvo mesto v prvenstvu pa je na startu padel. Kraglju so konkurenti v prvem krogu pobegnili, Radizelčan pa je v nadaljevanju z izjemno vožnjo začel napredovati proti vrhu in se kmalu znašel med prvo trojico. Med tem, ko je Gerčar na vodilnem položaju vozil svojo zmagovito vožnjo, sta nekoliko za njim domačin Toni Mulec (MK Slov. Gracec) in Kragelj bila boj za drugo mesto. Mulec se dolgo ni dal, toda pritiski izkušenega Kraglja so bili preveliki in Mulec se je moral v prvi vožnji na domači progi zadovoljiti s tretjim mestom. V drugi vožnji je Kragelj takoj po startu prevzel vodstvo in Gerčarju se tokrat ni pustil približati. Kragelj je vidno povečeval svojo prednost, Gerčar, ki je ves čas vozil na drugem mestu pa je proti koncu dirke padel in z dirko ni mogel nadaljevati. Kragelj je tako na četrti dirki sezone prepričljivo slavil pred drugo uvrščenim domačinom Tonijem Mulcem in tretjim Theom Urbasom (AMD Slov. Konjice).
Pri veteranih ja v obeh vožnjah zmagal Bogomir Gajser (AMD Feroda), vendar pa tokrat ni bil tako prepričljiv. V prvi vožnji ga je Igor Pancar (AMD Šentvid) kar nekajkrat poskušal napasti, a se je Gajser vselej uspešno ubranil in zmagal. V drugi vožnji je Gajser vodstvo za hip celo izgubil in se za tem znova povzpel na vrh ter še drugič zmagal. To je zanj pomenilo novo skupno zmago, s čimer se po štirih dirkah še vedno nahaja na vrhu skupnega seštevka. Pancarja je za tem na drugem mestu začel ogrožati še Alojz Vogrinc (TRK Tajfun). Vogrincu se je proti koncu le uspelo prebiti na drugo mesto. Pancar je bil tako skupno tretji, v seštevku državnega prvenstva pa zaenkrat še vedno drži drugo mesto pred Vogrincem.
Naslednjo dirko za državno prvenstvo bo 19. septembra na progi v Radizelu gostilo društvo AMD Orehova vas, še prej 11. julija pa se bodo na radizelski progi pomerili najboljši motokrosisti svetovnega prvenstva MX3 in evropskega prvenstva EMX2.

Andreja Prel
Rezultati
Več informacij na na SLO MX 2010