Novice

29.07.2010 Poletna šola motokrosa 2010 zaključena
Tudi letos je AMZS šport organiziral Poletno šolo motokrosa za podmladek, celotno izvedbo so tudi letos predali Motokros akademiji ''Sašo Kragelj''. Naj omenimo, da je Poletna šola motokrosa delno sofinancirana tudi s strani Fundacije za šport Republike Slovenije.
Za razliko od lanskega leta smo tako v okviru Poletne šole motokrosa za otroke izvedli dve dvodnevni delavnici- eno 16. in 17. julija v Šentvidu pri Stični, drugo pa 23. in 24. julija v Orehovi vasi. Izkazalo se je namreč, da so dvodnevne delavnice veliko bolj primerne za celovitejši trening tehnike motokros vožnje, urnik pa ni tako natrpan.
Mladi motokrosisti, stari med 5 in 14 let so se na dveh dvodnevnih delavnicah lahko seznanili z osnovami motokros vožnje. Na praktičen način so pod nadzorom najboljših slovenskih motokrosistov Saša Kraglja, Sebastijana Kerna in Jake Možeta, ki so bili tokrat v vlogi inštruktorjev, predelali vse prvine motokrosa. Predelali so vse: od vaj za ogrevanje in raztezanje do osnovnih nastavitev krmila, položaja telesa na motorju do skokov, vhodov in izhodov iz zavojev, pospeševanja in seveda startov. Poskrbljeno je bilo namreč tudi za pravo startno rampo za treniranje startov. Marsikateri izkušeni motokrosist namreč reče, da je dober start že skoraj polovica dirke.
V Šentvidu pri Stični nas je pričakalo precej sončno vreme, tako je bila tudi proga precej trda, upravljalci proge pa so poskrbeli za sprotno polivanje terena. Udeleženci motokros šole so na progi v Dolini pod Kalom v treh skupinah izvajali vaje pravilne tehnike vožnje, pripravili smo tudi tehnični poligon, kjer so mladi motokrosisti delali predvsem na ravnotežju in se učili obvladati motor. Med odmorom smo za vse udeležence in njihove starše pripravili tudi krajše predavanje na temo ''Motivacija in pravil v motokrosu''. Naslednji dan so po jutranji telovadbi sledile vaje za nadgradnjo osvojenega znanja s prejšnjega dne in tekmovanje za simbolične nagrade.
Še bolj zanimivo je bilo naslednji teden v Orehovi vas, saj smo prvi dan delavnice imeli opravka z vročino in bolj suho progo, čez noč pa je progo dodobra namočilo. Tako smo v okviru delavnice spoznali dvoje ekstremnih pogojev, ki se lahko zgodijo v motokrosu: od precej suhe in prašne do precej blatne in spolzke podlage in to na enem mestu. Dež se je tako izkazal celo za dobrodošlega, urnik drugega dne smo tako prilagodili glede na vremensko situacijo.
Na dveh dvodnevnih delavnicah letošnje Poletne šole motokrosa so bile v osnovi obdelane vse prvine motokros vožnje- tako iz teoretičnega kot tudi praktičnega vidika.
Inštruktorji Sašo Kragelj, Sebastjan Kern in Jaka Može so se odlično odrezali, mladi udeleženci pa so zelo zadovoljni prejeli tudi priznanja za uspešno zaključeno delavnico. Letos smo se tudi nekoliko bolj potrudili in s pomočjo sponzorjev priskrbeli simbolične nagrade za prve tri v tekmovanjih, ki so sledila na koncu vsake delavnice.
Udeleženci in njihovi starši so pohvalili način dela- vsi inštruktorji so namreč mlade motokrosiste med izvajanjem vaj spremljala na motorjih, jim sproti dajala nasvete kako še izboljšati tehniko. Imeli so sicer obilo dela a so jim delo olajšali tudi mladi motokrosisti in njihovi starši, ki so pridno poslušali in se držali navodil ter zelo disciplinirano sledili urniku, ki smo si ga zadali.
''Zadovoljen sem, da sem prav pri vseh udeležencih letošnje poletne motokros šole na zaključnih tekmovalnih vožnjah opazil napredek. Zelo me veseli da so mladi motokrosisti že takoj uporabljali tehnike, ki so se jih naučili v teh dveh dneh. Vidim da dobro delamo, za sodelovanje bi se zahvalil tudi Sebastijanu in Jaki- s slednjim sva se še pred kratkim borila na progah za najvišje uvrstitve sedaj pa odlično sodelujeva! '', je ob zaključku Poletne šole motokrosa 2010 dejal glavni inštruktor in najboljši slovenski motokrosist Sašo Kragelj.
"Vem da je v organizaciji takšnih dogodkov, torej motokros šol še nekaj rezerve. Vem pa tudi, da je v tem, kar je Motokros akademija ''Sašo Kragelj'' pripravila za te dve delavnici, vloženega veliko dela in truda. Z delavnicami sva s sinom zelo zadovoljna, saj sva odnesla kar nekaj novega znanja.'' , je dejal eden od očetov, ki je spremljal svojega mladega voznika.
Motokros akademija ''Sašo Kragelj'' bo zagotovo tudi v prihodnje izvajala takšne motokros delavnice. Udeleženci se namreč ne učijo zgolj elementov in tehnike motokrosa pač pa imajo tudi izredno možnost trenirati v skupinah s svojimi vrstniki.

Inštruktorji Jaka Može, Sebastijan Kern in Sašo Kragelj

Maja je bila edina edina deklica med udeleženci letošnje motokros šole


Sašo Kragelj je ob praktičnih vajah na motorju udeležencem pokazal tudi vaje za ogrevanje in raztezanje


Trenirali smo tudi starte; inštruktor je celotni proces starta najprej demonstriral, nato so udeleženci na pravi startni rampi večkrat vadili ta pomemben element motokrosa

Vsi udeleženci so dobili priznanja, najboljši trije v tekmovanju pa še simbolične nagrade

Kratke premore med praktičnimi vajami z motorji so inštruktorji izkoristili za dajanje konkretnih napotkov za posamezne dele proge

Vse vaje na progi so potekale pod budnim očesom inštruktorjev (v ozadju Sašo Kragelj)

Vse vaje na progi so potekale pod budnim očesom inštruktorjev

Udeleženci motokros šole so pozorno poslušali inštruktorje

Skupinska slika iz Orehove vasi

Na tehničnem poligonu je občasno bila kar gneča

V skladu s sloganom Motokros akademije ''Sašo Kragelj'': Get ready for dirt!''

Sašo Kragelj tokrat v vlogi štarterja