Novice

02.10.2010 Motokros pokal narodov - 13 dosežek kvalifikacij
Slovenska motokros reprezentanca ta vikend tekmuje v Markelu na Nizozemskem, kjer se evropske države borijo za motokros prvaka stare celine. Selektor Sašo Kragelj je vlogo na tekmovanju za evropski pokal narodov zaupal trojici Matevž Irt (MX1), Jernej Irt (MX2) in Klemen Gerčar (MX3).
Danes so bile na sporedu kvalifikacije, kjer tekmovalci niso imeli lahkega dela. Peščeno prizorišče, ki je bilo razmočeno že pred tekmovanjem,deževne kvalifikacije pa so dirkačem povzročale kup dodatnih težav. Proga je bila zato izjemno težka, poleg tega pa je bilo v Markelu vsega 7°C. Dirkači so se z blatno progo prvič spoznali dopoldan v prostih treningih. Popoldne so bile na sporedu tri kvalifikacijske dirke. Prvi so tekmovali dirkači razreda MX2, kjer Slovenijo zastopa Jernej Irt. Po startu je vozil na odličnem tretjem mestu, za tem dvakrat padel in končal na sedmem mestu. Matevžu Irtu je v ogrevalnem krogu pred dirko odpovedal motor, zato je lahko start svojih konkurentov le opazoval iz predštartnega prostora. Slovenski motokrosisti si tako v tretji kvalifikacijski vožnji niso smeli več privoščiti spodrsljaja. Kot tretji se je s progo in konkurenti spopadel Klemen Gerčar in po preglavicah, ki mu jih je povzročalo blato na očalih, je končal štirinajsti.
Skupno je Slovenija osvojila trinajsto mesto in v kvalifikacijah zaostala za pričakovano osmerico, vendar pa slovenska ekipa upa, da ji bo napovedana izboljšava vremena jutri na dirki prinesla tudi priložnost za boljši rezultat. Kvalifikacijsko zmago so osvojili domačini Nizozemci, drugi so bili Francozi in tretji Estonci.
Jutri bo start prve vožnje (MX2 + MX3) ob 12.00, druga vožnja (MX1 + MX2) bo ob 14.00 in finalna (MX1 + MX3) ob 16.00.

Klemen Gerčar

Jernej Irt