Novice

04.10.2010 Motokros pokal narodov - Motokrosisti dvanajsti V Markelu na Nizozemskem so motokrosisti minuli konec tedna tekmovali na največji dirki sezone, dirki za evropski pokal narodov. Tekmovanja se je na koncu udeležilo skupno osemnajst reprezentanc iz Evrope. Cilj slovenske reprezentance pod selektorskim vodstvom Saša Kraglja je bil izboljšati osmo mesto iz lanskega prvenstva, a to našim tekmovalcem ni uspelo, saj so tekmovanje končali na skupnem dvanajstem mestu.
V slovenskih dresih so nastopili Matevž Irt (MX1 – Husqvarna), Jernej Irt (MX2 – Husqvarna) in Klemen Gerčar (MX3 – Yamaha). Sobotne kvalifikacije so se odvijale v deževnem in hladnem vremenu, zato so bili tekmovalni pogoji na progi izredno težki. Največjo težavo in oviro je dirkačem na progi povzročalo globoko blato. Prvo mesto je v kvalifikacijah osvojila domača reprezentanca Nizozemske in tako napovedala resen napad na ubranitev evropskega naslova iz lanske sezone. Slovenci so bili v kvalifikacijah na trinajstem mestu. Vse pa je seveda ostalo odprto do nedeljske dirke, kjer so bili pogoji nekoliko drugačni.
V nedeljo je na Nizozemskem končno posijalo sonce, toda proga je bila še vseeno zelo razmočena. Osemnajst reprezentanc Evrope se je podalo v tri vožnje, ki so prinesle nove oziroma stare evropske prvake. Naslov so namreč ubranili Nizozemci v postavi Marc De Reuver, Glenn Coldenhoff in Ceriel Klein Kromhof. Nizozemci so dominirali v vseh treh vožnjah in dosegli stoodstotni izkupiček točk. Belgijci so postali evropski podprvaki, tretje mesto pa je kar nekoliko presenetljivo pripadlo reprezentanci Danske.
V prvi vožnji sta od Slovencev tekmovala Jernej Irt in Klemen Gerčar. Irt je bil šestnajsti, Gerčar pa devetnajsti. V drugi vožnji sta se v boj podala brata Irt. Boljši je bil Matevž, ki je kljub močnim bolečinam v hrbtu po borbeni vožnji končal na trinajstem mestu, med tem ko je Jernej Irt odstopil. Jerneja so pestile predvsem težave s kolenom, saj je le nekaj dni pred tekmovanjem prestal manjši operativni poseg. Pred finalno tretjo vožnjo je bila Slovenija na skupnem devetem mestu. Žal pa se je naša reprezentanca v finale podala oslabljena, saj Matevž Irt zaradi prevelik bolečin ni mogel nastopiti. Tako smo imeli v ognju le Klemena Gerčarja, ki je v cilj pripeljal dvajseti. Skupno je slovenska trojica letošnje evropsko prvenstvo končala na dvanajstem mestu.
Selektor reprezentance Sašo Kragelj je ob tem povedal: »Naši fantje takšnih prog niso preveč vajeni, tokrat pa je bil teren zaradi dežja še posebno zahteven. Vseeno so vsi trije dali od sebe maksimum in se borili po svojih najboljših močeh. Vendar je bila konkurencaizredno močna, zato ob nekaj dodatnih zdravstvenih težavah, ki so nas pestile ta vikend, nismo mogli više od dvanajstega mesta. Sezona je bila dolga in se počasi zaključuje, zato so seveda tekmovalci že pošteno izmučeni.«
Andreja Prel
Rezultati:
1.vožnja (MX3 + MX2): 1. Glenn Coldenhoff (Niz), 2. Ceriel Klein Kromhof (Niz), 3. AugustsJusts (Lat), … 16. Jernej Irt (SLO), 19. Klemen Gerčar (SLO)
2.vožnja (MX1 + MX2): 1. Marc De Reuver (Niz), 2. TanelLeok (Est), 3. … 13. Matevž Irt (SLO), 31. Jernej Irt (SLO)
3.vožnja (MX1 + MX3): 1. Marc De Reuver (Niz), 2. TanelLeok (Est), 3. Milko Potisek (Fra), … 20. Klemen Gerčar (SLO)
Skupna razvrstitev: 1. Nizozemska, 2. Belgija, 3. Danska, 4. Italija, 5. Estonija, … 12. Slovenija

Ekipa Slovenije

Matevž Irt

Jernej Irt

Klemen Gerčar