Novice

11.10.2010 - SLO MX 2010 - Šentvid pri Stični
Motokrosisti so na progi Dolina pod Kalom v Šentvidu minulo nedeljo odpeljali peto dirko za državno prvenstvo DP SLO MX v motokrosu. Sončna vendar hladna nedelja je ob progo privabila veliko število navijačev, ki so dirkače pospremili v predzadnjo dirko sezone 2010. Nekateri dirkači so si praktično že zagotovili prvo mesto v prvenstvu, kljub temu pa bo do konca še kar nekaj izračunov, saj se bo vsakemu tekmovalcu po koncu prvenstva brisal najslabši rezultat sezone. Zmagovalci pete dirke so postali Sašo Kragelj, Peter Irt, Tim Gajser, Bogomir Gajser in Maks Mausser.
Člani open
Odprti razred je bil tokrat kategorija z največjo zasedbo, zato so se v tem razredu odvijale tudi najbolj zanimive vožnje. Sašo Kragelj (Geodrill RT) je v obeh vožnjah narekoval tempo od starta do cilja in suvereno zmagal. Na začetku mu je zapretil le Jernej Irt (AMD Sitar Racing), ki pa ni vzdržal Kragljevega ritma in je v cilj pripeljal drugi. Ostali konkurenti so si v prvi vožnji privozili ogromne zaostanke. Tudi v drugo je Kragelj vodil vso dirko pred Irtom, njun najbližji zasledovalec pa je bil Toni Mulec (MK Slov. Gradec). V zadnjih krogih se je Irt Kraglju približal le na nekaj metrov razlike, a je Kragelj vzdržal tudi zadnje napade. Kragelj je s tem osvojil novih petdeset točk in skupno zmago, s tem pa še povečal prednost v državnem prvenstvu. Jernej Irt je stal na drugi stopnički, Toni Mulec pa na tretji.
Člani do 125 ccm
V razredu do 125 ccm je po startu povedel Peter Tadič (MTD Racing), vendar ga je Peter Irt (MTD Racing) prehitel že v prvem krogu. Irt za tem vodstva ni več izpustil iz rok. Vodilni tekmovalec v skupnem seštevku tega razreda Deni Ušaj (GAS Vrtejba) dirke ni začel v ospredju, a je v nadaljevanju s silovito vožnjo in najhitrejšim krogom prvo vožnjo zaključil na drugem mestu. V drugi vožnji je Irt povedel že po startu, toda Ušaj je bil premočan in je na koncu zmagal. Skupni zmagovalec dirke je tako postal Deni Ušaj, ki še naprej vodi tudi v državnem prvenstvu, drugo mesto je osvojil Peter Irt, tretje pa Peter Tadič.
Člani do 85 ccm
Pri članih do 85 kubičnih centimetrov je v prvi vožnji na vrhu znova kraljeval Tim Gajser (AMD Feroda), v drugi vožnji pa je po napaki izgubil vodstvo, saj ga je v zadnjem krogu prehitel Nick Škorja (TRK Tajfun). Gajser je kljub temu osvojil skupno zmago na dirki, v seštevku državnega prvenstva pa se je znova povzpel na vrh. Drugo mesto je osvojil Škorja, tretje pa Anej Braniselj (MSK Notranjska). Miran Kovačič (AMD Trebnje) je pred dirko v državnem prvenstvu vodil, tokrat pa je ob slabšem rezultatu nazadoval na skupno tretje mesto. Dirko pred koncem ima tako Gajser pet točk prednosti pred Škorjo in dvanajst pred Kovačičem.
Podmladek do 50 ccm
Kot prvi so se s progo spopadli najmlajši tekmovalci državnega prvenstva, predstavniki podmladka do 50 kubičnih centimetrov. Zanje je bila to že finalna dirka, zato je bilo na progi še toliko bolj napeto. Maks Mausser (TRK Tajfun) je prišel v Šentvid neporažen in je bil glavni favorit za naslov državnega prvaka. Svojo vlogo je le še potrdil, saj je v obeh vožnjah prepričljivo zmagal in osvojil naslov brez izgubljene točke. Drugo mesto na dirki si je priboril Rožle Pajk (MK Fire Group), ki je po tem odličnem rezultatu prvenstvo sklenil na tretjem mestu. Matevž Robek (MK Fire Group) je dirko končal na tretjem mestu, v prvenstvu pa je vseeno zadržal drugo mesto in osvojil naslov podprvaka.
Veterani
Bogomir Gajser (AMD Feroda) je še petič zmagal in ima dirko pred koncem ogromno prednost pred Igorjem Pancarjem (AMD Šentvid). V prvi vožnji je domačin Igor Pancar (AMD Šentvid) vozil vztrajno za Gajserjem in mu nekajkrat zapretil s prevzemom vodstva, a se Gajser vse do konca ni dal in je v cilj pripeljal pičle pol sekunde pred Pancarjem. V drugo je bil Gajser bolj prepričljiv, najbliže pa mu je prišel Alojz Vogrinc (TRK Tajfun). V skupnem seštevku sta se za zmagovalcem Gajserjem uvrstila drugo uvrščeni Alojz Vogrinc in Igor Pancar, ki je bil tretji.
Finale državnega prvenstva v motokrosu bo v nedeljo 24. oktobra v Radizelu v organizaciji AMD Orehova vas.
Rezultati
Skupni vrstni red
Tekst in foto: Andreja Prel