Novice

21.10.2010 SLO MX 2010 - V Orehovi vasi zaključek prvenstva
Motokrosisti bodo to nedeljo v Radizelu sklenili tekmovanje za državno prvenstvo DP SLO MX v motokrosu. Letos se je prvenstvo zaradi neugodnih vremenskih razmer zavleklo pozno v jesen, zato bodo novi državi prvaki znani kasneje kot pretekla leta. Tudi pred finalno dirko razmere kroji dež, ki predstavnikom AMD Orehova vas otežuje pripravo proge.
Kljub temu se v nedeljo obetajo več kot zanimive finalne vožnje. Dirka bo veljala za odprto državno prvenstvo, zato so svojo udeležbo že najavili tudi nekateri tekmovalci iz sosednje Avstrije in Hrvaške. Slednji bodo popestrili že tako atraktivno dirko, saj se bodo v Radizelu za konec udarili vsi najboljši slovenski motokrosisti.
Open
Največja konkurenca bo znova v odprtem razredu, tokrat tudi v boju za vrh. Ob Sašu Kraglju (Geodrill RT), od katerega si domači navijači ter organizator obetajo največ, se bodo v odprtem razredu na startu zvrstili še Klemen Gerčar (AMD Feroda) ter Matevž in Jernej Irt (AMD Sitar Racing). Kragelj je po petih dirkah trdno v vodstvu. Njegov najbližji konkurent je Toni Mulec (MK Slovenj Gradec), ki na drugem mestu zaostaja za 26 točk, tretje uvrščenega Boruta Koščaka (AMD Šentvid) pa do prvega mesta loči že 43 točk. Kragelj ob teh razlikah za osvojitev naslova potrebuje dve solidni vožnji, vseeno pa bo Radizelčan na domači progi verjetno lovil tudi novo posamično zmago.
125 ccm
Deni Ušaj (GAS Vrtejba) je na pragu svojega prvega naslova državnega prvaka v kategoriji do 125 kubičnih centimetrov. Primorec ima pred Petrom Irtom (AMD Sitar Racing) že skoraj neulovljivo prednost, zato bi mu že povprečna prva vožnja zadostovala za najvišjo stopničko v prvenstvu. Odprt pa ostaja boj za naslov podprvaka, saj ima Peter Irt le dve točki pred trenutno tretje uvrščenim Petrom Tadičem (MTD Racing). Blizu sta še Aljoša Molnar (AMD Feroda) in Rok Virant (AMD Šentvid), zato bo potrebno na najboljšo letošnjo trojico v razredu do 125 kubičnih centimetrov počakati do konca finalne dirke.
85 ccm
Branilec naslova državnega prvaka v razredu do 85 kubičnih centimetrov Tim Gajser (AMD Feroda) se je v Šentvidu vrnil po poškodbi, zmagal in se znova povzpel v vodstvo. Nick Škorja (TRK Tajfun) je zato nazadoval na drugo mesto, a ima le pet točk zaostanka. Tudi v tem razredu bo potrebno na prvaka počakati vse do zaključka, posebno ob dejstvu, da se od končnega seštevka točk vsakemu tekmovalcu odšteje še najslabši rezultat sezone. Zato bo vsaka točka na zahtevni radizelski progi še kako pomembna. Borba bo potekala tudi za tretje mesto v prvenstvu, kajti Jernej Mozetič (A.B.C. Sport Klub) ima pred Miranom Kovačičem (AMD Trebnje) le točko prednosti.
Podmladek do 65 ccm
Jan Pancar (AMD Šentvid) je v treh odpeljanih tekmah iztržil stoodstoten izkupiček točk in je trdno v vodstvu pri podmladku do 65 kubičnih centimetrov. Pancar ostaja glavni kandidat za končno skupno zmago. Drugo uvrščeni Luka Milec (Geodrill RT) se bo moral za naslov podprvaka na zadnji dirki še potruditi, saj je edina ženska predstavnica v letošnjem prvenstvu Staša Braniselj (MSK Notranjska) uvrščena le šest točk za njim.
Veterani
Pri veteranih bo kot kaže naslov ubranil Bogomir Gajser (AMD Feroda), saj je letos poraz okusil le v eni vožnji, sicer pa je suvereno dobil vseh pet dosedanjih tekem. Igor Pancar (AMD Šentvid) se po konstantnih vožnjah nahaja na skupnem drugem mestu, za njim pa vodilno trojico zaključuje Alojz Vogrinc (TRK Tajfun). Zaostanki ostalih dirkačev razreda veterani so previsoki, da bi se lahko prav na koncu vmešali na prva tri mesta.
Tekmovanje se bo začelo ob 11. uri, pokrovitelj dirke je občina Hoče-Slivnica. Obiskovalci bodo za ogled dirke odšteli 5 Eur, šest srečnežev pa bo v nagradnem žrebanju vstopnic prejelo enodnevni tečaj varne vožnje na Vranskem.
Andreja Prel
Urnik dirke:
1. vožnja:
Veterani - 11:00 (20 min + 2 kroga)
65 junior - 11:35 (10 min + 1 krog)
85 ccm - 12:05 (15 minut + 2 kroga)
125 ccm - 12:35 (25 minut + 2 kroga)
Open - 13:15 (25 minut + 2 kroga)

2. vožnja:
65 junior – 13:50 (10 min + 1 krog)
Veterani - 15:10 (20 min + 2 kroga)
85 ccm – 15:50 (15 minut + 2 kroga)
125 ccm – 16:20 (25 minut + 2 kroga)
Open – 17:00 (25 minut + 2 kroga)

Andreja Prel
Več informacij na na SLO MX 2010