Novice

26.10.2010 - SLO MX 2010 - Motokrosisti sklenili prvenstvo
Na motokros progi v Radizelu so dirkači preteklo nedeljo odpeljali finalno šesto dirko za državno prvenstvo DP SLO MX v motokrosu. Prvenstvo se je letos zavleklo pozno v oktober, kljub temu pa je bilo vreme organizatorju in dirkačem več kot naklonjeno, saj je bila nedelja sončna in topla. Zato je tekmovalce v veliki finale pospremilo veliko število gledalcev. Naslove prvaka so osvojili Sašo Kragelj, Peter Irt, Tim in Bogomir Gajser ter Jan Pancar.
Open
Radizelčan Sašo Kragelj (Geodrill RT) je na domači progi osvojil rekordni sedemnajsti naslov državnega prvaka, ki ga je kronal s prepričljivo zmago na dirki. Kragelj je v prvi vožnji začel silovito in je tekmecem že v prvem krogu pobegnil daleč v ospredje. Drugi je bil Jernej Irt (AMD Sitar Racing), tretji pa Klemen Gerčar (AMD Feroda), ki je ob koncu prehitel Tonija Mulca (MK Slovenj Gradec). Tudi v drugo je dominiral izkušeni Kragelj. Ob koncu mu je Jernej Irt sicer zapretil, a se Kragelj do konca ni dal in je osvojil skupno zmago na dirki. Skupno tretje mesto je osvojil Mulec, ki je bil v drugi vožnji prehiter za Klemena Gerčarja.
Člani do 125 ccm
V razredu do 125 kubičnih centimetrov se je po prvi vožnji vrstni red v vrhu prvenstva pomešal. Deni Ušaj (GAS Vrtejba) je po petih dirkah vodil. Na koncu pa mu je prav v finalni dirki zmanjkalo moči za novo zmago, s tem pa mu je za las ušel tudi naslov državnega prvaka. Peter Irt (AMD Sitar Racing) in Peter Tadič (MTD Racing) sta bila v prvi vožnji boljša od Ušaja. V drugi vožnji sta prvi mesti pred Ušajem zasedla Irt in Aljoša Molnar (AMD Feroda). Skupni zmagovalec dirke je postal Peter Irt, Deni Ušaj je bil na koncu drugi in Peter Tadič tretji. V prvenstvu je Peter Irt Ušaju prav na zadnji dirki naslov državnega prvaka speljal le za točko. Tretje mesto v prvenstvu pa je na koncu zasedel Peter Tadič.
Člani do 85 ccm
Tim Gajser (AMD Feroda) je v razredu do 85 kubičnih centimetrov na finalu le še potrdil nov naslov državnega prvaka. V obeh vožnjah je bil z ogromno prednostjo boljši od konkurence in še enkrat več dokazal, da med vrstniki trenutno nima prave konkurence. Drugo mesto je na dirki osvojil Nick Škorja (TRK Tajfun), tretji je bil Miran Kovačič (AMD Trebnje). Naslov državnega podprvaka je pripadel Nicku Škorju. Po štirih dirkah letošnjega prvenstva je po odsotnosti Gajserja sicer vodil Kovačič, a je Gajser za tem znova prevzel najvišje mesto v prvenstvu. Miran Kovačič je državno prvenstvo končal na tretjem mestu.
Podmladek do 65 ccm
Jan Pancar (AMD Šentvid) je za konec zmagal še na finalni dirki in tako prepričljivo postal državni prvak. Pancar letos v prvenstvu ni izgubil niti točke. Naslov podprvakinje si je z odlično predstavo prav na zadnji dirki priborila edina ženska predstavnica v prvenstvu Staša Braniselj (MSK Notranjska). Branisljeva je bila pred to dirko v skupnem seštevku tretja. V Radizelu je izkoristila odsotnost Luke Mileca, ki tokrat ni tekmoval ter se z drugim mestom na dirki v skupnem seštevku povzpela tik pod vrh. Tretje mesto je na finalni dirki osvojil Žan Rijavec (GAS Vrtejba).
Veterani
Lanskoletni državni prvak med veterani Bogomir Gajser (AMD Feroda) je že v prvi vožnji potrdil naslov prvaka tudi za sezono 2010. Gajser je letos zmagal na vseh šestih dirkah, zato je bil v vodstvu skozi celotno prvenstvo. Vodilni trije dirkači razreda veterani so bili konstantni vso sezono. V Radizelu je slavil Bogomir Gajser pred Alojzem Vogrincem (TRK Tajfun) in Igorjem Pancarjem (AMD Šentvid). V prvenstvu pa je bil boljši Pancar, ki je osvojil naslov podprvaka pred Vogrincem.
Andreja Prel
Rezultati
Skupni vrstni red
Tekst in foto: Andreja Prel