Novice

24.12.2010 Stanovnik se vrača v Južno Ameriko
Slovenski motociklist Miran Stanovnik je novinarjem predstavil novosti in cilje za že 33. vzdržljivostni reli Dakar 2011.
Stanovnik, ki je imel na zadnjem Dakarju srečo v nesreči, se optimistično že tretjič zapored podaja v Južno Ameriko. Dakar 2011 bo zopet potekal po brezpotjih Argentine in Čila. Dejstvo, je da je selitev dirke v Južno Ameriko močno podražila udeležbo tekmovalcev iz Evrope. Poleg tega je organizator že uvedel pravilo, da morajo vsi najboljši tekmovalci med motociklisti nastopiti z motorjem katerega delovna prostornina ne presega 450-ih kubičnih centimetrov. To pomeni nakup novega motorja kar je še en velik strošek za tekmovalce.
Slednjega se zelo dobro zaveda tudi Stanovnik, ki se je zahvalil sponzorjem, ki mu stojijo ob strani. ''Že 14. bom nastopil na Dakarju. Največja zasluga za to gre sponzorjem, ki mi stojijo ob strani. Pa naj bo to T-2, Akrapovič, … ali le tisti, ki mi sponzorira oblačila. Vsi so zelo pomembni. Brez njih ne bi mogel izpeljati projekta. Zato lahko rečem, da gremo na Dakar 2011,'' so bile besede zahvale Stanovnika, ki je po besedah osebnega trenerja Marka Mraka fizično odlično pripravljen.
Na lanskem Dakarju je Stanovnika v 3. etapi ustavil odprt zlom prsta. Sicer se je s hudimi bolečinami uspel privleči v cilj etape, a mu organizatorji niso dovolili na start 4. etape. Zato se je predčasno vrnil v domovino kjer je uspel sanirati poškodbo. V letu 2010 je nato aktivno sodeloval pri razvoju motorja KTM 450 Rallye Replica. Pripomogel je, da je vseh 14 motorjev kolikor jih je izdelalo podjetje KTM opremljenih z izpušnim sistemom Akrapovič. Stanovnikov motor bo skoraj identičen štirim motorjem, ki so ga v KTM-u izdelali za štiri tovarniške dirkače (Despres, Coma, Faria in Pedrero). Slednji naj bi imeli boljše le vzmetenje, katerega kvaliteta je na Dakarju zelo pomembna.
Vsekakor bodo hitrosti manjše in tudi motor je za cca 30 kilogramov lažji od prejšnjega. Vendar pa ne vemo kako bo z okvarami agregata. Zato je uredil, da ga v Argentini čakajo trije rezervni agregati. Stanovnik je spregovoril tudi o tekmovalnih ciljih. Že kar nekaj časa lovi deseterico najboljših, ki se mu spretno izmika. Doslej je reli dvakrat končal na 13. mestu v skupnem seštevku. Tokrat bo prvič nastopil v isti kategoriji kot favorita Cyril Despres in Marc Coma.
''Zelo vesel bi bil s tem, da dosežem cilj relija brez večjih poškodb. Petnajsterica bi me rezultatsko zelo zadovoljila čeprav je velika želja uvrstitev v deseterico. Verjamem, da sem ob vseh izkušnjah, ki jih imam ter z nekaj športne sreče tega sposoben. Ne moti me niti dejstvo, da sem uvrščen v kategorijo najboljših,'' je dejal Stanovnik, ki je doslej kot amater nastopal v kategoriji maraton. ''Ne morem reči, da grem na dirko s skromnimi pričakovanji. Vsekakor se je bom lotil z veliko mero potrpežljivosti in občutka za tveganje,'' je zaključil Stanovnik. Reli se bo pričel 1. januarja v Buenos Airesu kjer bo 16. januarja tudi cilj dirke. Stanovnik je znan kot odličen navigator. Le upamo lahko, da bo znal to izkoristiti v svoj prid saj se bo tekmovalcem sistem GPS vklopil šele v 400-metrskem radiju okrog kontrolne točke in ne v 3-kilometrskem kot je bilo to doslej. Zagotovo se lahko komu izmed najboljših pripeti, da ne bo 'pobral' kontrolne točke in bo to vplivalo na razplet dirke.
Že nekaj časa je tudi znano, da se po Dakarju 2011 slednji seli v drugo okolje. ''Mislim, da je že napočil čas, da se preselimo iz Argentine in Čila v drugo okolje. In to kljub temu, da je dirka v Južni Ameriki velik spektakel in se imamo dobro na dirki. Dirko je potrebno pripeljati nazaj h koreninam kar je lahko le Afrika,'' je zaključil Stanovnik.