Novice

27.03.2012 Začetek DP v motokrosu
Pretekli vikend se je na motokros progi Prilipe, pri Brežicah pričela letošnja sezona motokrosa za državno prvenstvo Slovenije. V letošnjem koledarju je razpisanih 5 dirk. Na odlično pripravljeni progi je nastopilo preko 70 voznikov iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Vozniki so nastopili v vseh razpisanih kategorijah. Organizatorju AMD Brežice je uspelo zelo dobro pripraviti progo, kljub dolgemu obdobju brez padavin, kar dodatno otežuje pripravo proge. V soboto popoldan so gasilci PGD Brežice zelo dobro namočili progo, tako da tudi v nedeljo ni bilo posebnega prahu na progi, ki bi pomenil nevarnost za voznike in odganjal gledalce, ki jih je tokrat bilo kar precej.
Vsi prisotni na tej dirki so imeli tokrat res kaj videti. Najboljšo predstavo so zrežirali vozniki kategorije MX 125 in vozniki kategorije OPEN, kjer je tudi nastopil Klemen Gerčar, kateri letos nastopa za AMD Brežice.
Najmanj številčna je bila kategorija MX 50, kjer so nastopili samo štirje vozniki, kjer je zmagal Gal Zupančič pred Lanom Cuznarjem.
V kategoriji MX 65, je nastopilo 10 voznikov, zmagal pa je Luka Milec pred predstavnico nežnejšega spola Stašo Braniselj. Vozniki v tej kategoriji so tokrat vozili po celi progi, z namenom dobrega treninga, pred prihajajočo Evropsko dirko, ki bo na tej isti progi letos maja.
Prava drama se je odvijala v kategoriji MX 125. V prvi vožnji se je na začetku nekoliko zapletel Aljoša Molnar, tako da je Peter Irt suvereno slavil zmago, z drugim mestom pa je v tej vožnji presenetil Anej Doplihar. Prava drama se je odvijala v drugi vožnji med Irtom in Molnarjem. Na štartu druge vožnje je prevzel pobudo Molnar, nakar ga je kmalu prehitel Irt in drama se je pričela. Po krajšem zaostanku Molnarja se je ta kmalu zopet približal Irtu in začel se je ogorčen pošten boj za zmago med njima v tej kategoriji. Večkrat sta se zamenjala v vodstvu, tudi v enem takšnem boju oba istočasno padla pred zavojem, se pobrala in nadaljevala. Na koncu te vožnje je zmago slavil Molnar, kar mu pa ni pomagalo za skupno zmago na Prilipah, ker je v prvi vožnji končal kot tretji.
Domačini so na svoj račun prišli prav v zadnji vožnji najmočnejše kategorije OPEN, kjer je suvereno zmagal Gerčar, kar pa ni tako kazalo po prvi vožnji. V prvi vožnji je takoj po štartu v prvem zavoju, prišlo do padca Gerčarja, ki je nadaljeval z zadnjega mesta. Po parih krogih je nadoknadil zamujeno vse do drugega mesta, dalje pa ni šlo, saj je takrat vodilni avstrijski voznik Reitbauerimel že preveliko prednost pred zasledovalci V drugo je šlo Gerčarju veliko bolje, saj je že takoj po štartu prevzel vlogo vodilnega voznika in to tudi zadržal do konca, ter slavil skupno zmago v kategoriji MX OPEN.
Razveseljivo je tudi, da je v kategoriji Veterani nastopilo 15 voznikov, kjer je zmagal Pancar pred Vogrincem.
Skratka, dirka je odlično uspela, gledalci so videli ogorčene boje in zmago domačega voznika, kar je zelo razveseljivo. Dodano vrednost na tej dirki so dodali tudi navijači iz Čateža. To je zelo dobra napoved za naslednjo dirko na Prilipah, ki bo 12. in 13., maj 2012, Evropsko prvenstvo MX 65, MX 85 in MX open.
Ivan Slopšek

Rezultati