Novice

05.04.2012 Odstop Jurkoviča v finalu
V Belgijskem Genku se je pretekli vikend odvila prva dirka RGMMC Eurochallenga katere se je udeležil tudi Matija Jurkovič, član MLM Racing karting kluba.
Matija je nastopil v razredu Rotax Max senior 125ccm in se v konkurenci 91 voznikov iz več držav pomeril na tehnično zahtevni stezi Karting Genk. Steza je zelo tehnična in spada med hitrejše steze v Evropi.
Na petkovih merjenjih časa za štartne pozicije je Matija zasedel v svoji skupini šele 15 mesto z zaostankom 0,623 za vodilnim Seanom Babingtonom in skupno šele 47 mesto.
S takim rezultatom nikakor ni bil zadovoljen. Zaradi velikega števila voznikov je bilo v soboto potrebno odpeljati štiri izločilne dirke. Za direktno uvrstitev v nedeljski finale je bilo potrebno vse štiri dirke odpeljati kar najbolje in se prebiti čim višje po razpredelnici. Matiji je to uspelo,saj je prvo dirko končal kot enajsti, drugo dvanajsti, v tretji dirki je z nekaj nesreče končal kot dvajseti in v zadnji dirki dneva končal kot šestnajsti. Komisarji so po nekajurnem preračunavanju rezultatov objavili končni vrstni red, po katerem je Matija zasedel 28 mesto in se uvrstil direktno v nedeljski finale.
Na nedeljskih jutranjih ogrevanjih je Matija preizkusil še drugačne nastavitve dirkalnika, saj je nedeljsko jutro obetalo sončen dan. No, zaradi zelo hladnega asfalta se le te niso obnesle in Matija je v predfinalno dirko startal s sobotnimi pnevmatikami saj je nove hranil za veliki finale. V sami dirki je pridobil nekaj mest in v tej vožjni zasedel 23 mesto in bil z uvrstitvijo kar zadovoljen. Poudariti je potrebno, da je bila razlika med najboljšim in najslabšim doseženim časom dirke le dobre 0,3 sekunde.
V finalu samem pa ni šlo po načrtih, saj je kvaliteta dirkačev zelo visoka in nihče ne popušča. Matija se je nekajkrat prebil naprej, pa zopet izgubil nekaj mest in končno v devetem krogu, ko je bil na 15 mestu odstopil zaradi tehnične okvare. Na dolgi povratni ravnici se je v zaviranju sotekmovalec nerodno naslonil nanj in povzročil da se je Matiji snela pogonska veriga.
Kljub vsemu je rezultat vzpodbuden, saj je bila to Matijina letošnja prva dirka po lanskem velikem uspehu na Gran Finalu v Arabskih Emiratih kjer je osvojil dvanajsto mesto.
Naslednja dirka Euro challenga bo med 9 in 13 majem v Nemškem Wackersdorfu, katere se bo Matija zanesljivo udeležil.

MLM Racing Karting Klub