Novice

25.04.2012 Modicu zmaga na prvi dirki DP supermoto
V Poreču je bila v nedeljo dne prva dirka supermota za prvenstvo Slovenije in za prvenstvo Alpe - Adria v letošnji sezoni. Na improviziranem dirkališču parkirišča »Žatica« se je, na zaradi vremenskih razmer skrajšani 630 m dolgi asfaltni progi, pomerilo skupaj 15 voznikov.
Slovenijo je zastopalo pet voznikov, Italijo trije vozniki, najštevilčnejši pa so bili domačini Hrvati.
Jutranji prosti treningi so potekali v oblačnem, deloma sončnem, vetrovnem vremenu. Na 750 metrov dolgi progi z utrjenim zemeljskim delom – offroadom, so vozniki dosegali dobre čase in vsi so čakali na kvalifikaciski trening, saj so od svojih voznikov pričakovali dobra štartna mesta.
Po petih minutah kvalifikacij so bile le te prekinjene zaradi naliva, ki je dobesedno onesposobil zemeljski del proge in ga spremenil v zelo nevarno drsalnico. Po prekinitvi je bila proga spremenjena, brez zemeljskega dela, krajša za 130 metrov. Organizator se je potrudil in opral stezo v območju offroada tako, da so bili pogoji za nadaljevanje optimalni.
Najboljšo štartno pozicijo si je priboril Slovenec Anže Mlakar, ki mu kratke asfaltne proge očitno dobro ležijo, drugo mesto si je priboril Tine Saražin, ki vozi za Italijo, tretjo pozicijo pa si je priboril lanski zmagovalec Žatike italijan Matteo Medizza.
Štart prve dirke ni prinesel nič dobrega za Anžeta Mlakarja, saj sta se v prvem zavoju po štartu zadela z Matteom Medizzo, Anže je končal v gumah z ugasnjenim motorjem obsojen, da se zapodi z velikim zaostankom za konkurenti. Po napetem dvoboju med Medizzo, Modicom in Saražinom se je dirka končala v istem vrstnem redu prihodov v cilj, na četrtem mestu pa jim je sledil Rok Mihelčič, lanski zmagovalec dirk za prvenstvo Alpe Adria.
Žan je po koncu prve dirke v kateri je vodil vse do 20. kroga dejal, da mu je ponagajala prva zavora in ni več mogel slediti ritma vožnje. Mlakar je prvo dirko končal na desetem mestu.
Vreme se je neprestano menjavalo, tako, da so vozniki oziroma njihovi mehaniki nenehno pogledovali v nebo, ker enostavno niso vedeli, kako naj obujejo jeklene konjičke. No, vreme je šlo na roke pred drugo vožnjo tudi organizatorjem saj se je okoli dirkališča nabrala množica obiskovalcev, ki so napeto čakali na začetek druge vožnje. V drugo se Mlakar ni postil presenetiti in je skozi celo dirko napadal in bil enakovreden tekmec Medizzi, ki pa je na koncu vseeno osvojil prvo mesto druge dirke. Modic in Mihelčič pa sta v drugi dirki morala priznati Mlakarjevo premoč.
Po končanih dveh dirkah je vrstni red za supermoto prvenstvo Alpe – Adria sledeč Medizza, Modic, Mihelčič.
Naslednja dirka bo 20. maja v Novi Rači na Hrvaškem.
Dirki sta šteli tudi za državno prvenstvo Slovenije, kjer so si prva tri mesta razdelili Modic, Mlakar in Mihelčič.
Naslednja dirka za DP Slovenije bo 6. maja v Puli v sosednji hrvaški.
Tekst in foto: Slavko Šauer