Novice

24.05.2012 Mlakar na stopničkah v Novi Rači
Druga dirka v supermotu za pokal Alpe Adria se je v nedeljo odvijala v Hrvaškem v mestecu Nova Rača.
Na dirki, ki je štela tudi za državno prvenstvo Hrvaške se je zbralo skupaj 27 voznikov supermota, 17 voznikov v klasi Amater in 10 v klasi Open.
Za točke v prvenstvu Alpe Adria se je potegovalo osem voznikov med katerimi so nastopili tudi trije predstavniki Slovenije, Žan Modic, Rok Mihelčič in Anže Mlakar.
Na dopoldanskem prostem treningu so vozniki na 750 m dolgi progi spoznavali nevarnosti in pasti saj se le ta nahaja v središču mesta in se po njej odvija vsakodnevni promet.
Dodani sta ji dve »zemeljski« sekciji, prva po prvi tretini proge in je bila ravninska brez skokov in druga, ki je bila speljana v mestnem parku in je imela na začetku en manjši skok ter na koncu pred izhodom na asfaltni del proge enega večjega.
S progo vozniki niso imeli večjih težav, prvo mesto na treningu pa si je privozil Rok Mihelčič, Žan Modic je osvojil peto meto, Anže Mlakar pa šesto, zato smo z zanimanjem čakali kvalifikacisko dirko.
Po silovitem začetku kvalifikaciske dirke je Rok Mihelčič postavil nedosegljiv rezultat že par krogov pred koncev, prednost je znašala več kot sedem desetink pred drugo uvrščenim Dejanom Opetom iz Hrvaške.
Par krogov pred koncem kvalifikaciske dirke pa je pri prestavljanju v višjo prestavo Rokova Honda po »velikem poku« izlila svojo vsebino olja skozi »na novo narejeno« odprtino v spodnjem delu motorja na asfalt pred startno-ciljno ravnino. Rok je z razočaranim pogledom predčasno končal kvalifikacije. A dosežen čas mu je zadoščal za prvo štartno mesto na dirki.
Sledili so mu Dejan Opet na drugem mestu in preostala dva Slovenca, Anže Mlakar na petem in Žan Modic na šestem štartnem mestu.
Roku je v težavah priskočil na pomoč njegov dober osebni prijatelj in direkten konkurent v prvenstvu za pokal Alpe Adrije Dejan Opet, ki mu je posodil svoj rezervni motor, saj bi v nasprotnem lahko Rok predčasno, brez boja za uvrstitev, odšel domov brez točk. Poteza, vredna vse pohvale.
Opet je opravičil vlogo favorita po nesrečnem slučaju Roka Mihelčiča in si je v prvi vožnji privozil zmago. Z odlično vožnjo si je Mlakar privozil drugo mesto v prvi dirki, Modic, vodilni po prvih dveh dirkah v Poreču v prvenstvu supermota za pokal Alpe Adrija, pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom.
Druga dirka je postregla gledalcem z ostro borbo na nož, v kateri so zaradi brezkompromisnih voženj »letele« po progi bale, ki so varovale zavoje pred morebitnimi padci voznikov.
Slavil je Opet, ki je v Novi Rači že drugo leto nepremagljiv, Mlakar je bil tretji, Mihelčič je osvojil četrto mesto in Modic peto.
Doseženi rezultati so zadostovali, da je Mlakar zasedel skupno drugo mesto, Mihelčič četro, Modic pa peto v skupni razvrstitvi dneva.
Trenutni vrstni redza prvenstvo Alpe Adria v supermotu po odpeljanih štirih vožnjah je:
1. Dejan OPET (HR) 82
2. Anže MLAKAR (SLO) 75
3. Rok MIHELČIČ (SLO) 74
4. Žan MODIC (SLO) 73
Naslednja dirka bi 3. junija na Vranskem.
Slavko Šauer