Novice

29.05.2012 V Šentvidu dočakali tudi prvo žensko zmago
V motokros parku Dolina pod Kalom so se včeraj slovenski motokrosisti pomerili za točke pokalnega prvenstva Slovenije. Člani AMD Šentvid pri Stični so tudi tokrat dobro pripravili dirkalno progo, spremenili nekaj odsekov in tako poskrbeli za zares spektakularno dirko. V desetih različnih kategorijah je nastopilo 130 tekmovalcev, dirka pa bo ostala zapisana v zgodovini slovenskega motokrosa zaradi prve zmage 12-letne Staše Braniselj iz MSK Notranjska, ki je stopila na najvišjo stopničko v kategoriji MX 65 juniorji in dosegla prvo žensko zmago na tako visokem nivoju tekmovanj pri nas.
Prvo izmed šestnajstih voženj v lepem sončnem vremenu, ki je zahtevalo dan pred dirko obilo dela z namakanjem, so odpeljali veterani, ki so se pomerili v dveh starostnih kategorijah. V številčnejši kategoriji R1 je prvo vožnjo najhitreje odpeljal domačin Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični), malenkost počasnejši je bil Italijan Gianfranco Crivellari, tretji pa je ciljno črto prevozil Andrej Rus (AMD Roton). Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport) je četrto mesto iz prve vožnje nadgradil z zmago v drugi vožnji in si tako privozil skupno drugo mesto. Največji izkupiček točk je imel Pancar, skupno tretje mesto pa je pripadlo Rusu. V skupini R2 si je dve zmagi in skupno prvo mesto privozil Michael Hirschmugl iz Avstrije, skupno drugo mesto je pripadlo Marinu Benvegnuju, Italija, tretji je bil Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični).
Da bo izid dirke v kategoriji MX 65 juniorji drugačen od običajnega se je nakazalo že v prvi vožnji te skupine, ko je najhitreje štartala Staša Braniselj (MSK Notranjska), vodstvo pa je kmalu prevzel Luka Milec (AMD Slovenske Konjice) in ga do konca tudi zadržal. Branisljeva je v cilj pripeljala druga, kmalu za njo Rožle Pajk (MK Fire group), na petem mestu pa je končal Gašper Polajžer (MK Fire group). Svoje adute pa je Staša pokazala še v drugi vožnji, saj je gladko povedla in ker je imel Milec tudi tehnične težave z motorjem si je tako privozila prvo skupno zmago in tako storila velik korak k večji popularnosti motokrosa med dekleti pri nas. Za njo so v cilj pripeljali Matevž Robek, Gašper Polajžer (oba MK Fire group) in Milec, ki je v skupni razvrstitvi zasedel drugo mesto. Skupno je na tretjo stopničko stopil Polajžer.
Nick Škorja (ŠK Nemc Team), domači voznik Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Urban Ražman (MK Rihemberk) so najvišja mesta dosegli na treningu kategorije MX 85. Predstavnik domačega društva Jan Pancar je v prvi vožnji izvrstno štartal in na čelu kolone vozil vse do konca dirke. V zadnjih krogih se mu je nevarno približal Škorja, ki je štartal povsem zadnji, v cilj pa pripeljal kar drugi. Tretji je čez cilj zapeljal Patrik Knez (AMD Beli kamen), sledili so Denis Vačovnik (ŠK Spodnja Muta), Nace Vegelj (AMD Tolmin) in Jaka Završan (MK ZAI), ki je za las ušel Janu Hribarju (MK Fire Grosup). Pancar je najbolje štartal tudi v drugi vožnji, a ga je Škorja kmalu prehitel ter vodstvo obdržal vse do konca. V skupni razvrstitvi je prvo mesto zasedel Škorja, drugi je bil Pancar, na tretji stopnički pa je stal Knez.
Kategorija MX R3 je namenjena tekmovalcem z manj izkušnjami a tudi tu vozniki dokazujejo, da so vzeli dirkanje za res. V prvi vožnji je bil najhitrejši Matic Šket (AMD Slovenske Konjice), za njim Jure Ahčin (AMD Šentvid pri Stični) in Aleks Mlekuž (Enduro klub Koper). Šket je končal prvi tudi v drugi vožnji, drugo in tretje mesto pa sta si razdelila domačina Robert Oven in Jure Ahčin. Skupno so na najvišje stopničke stopili Šket, Ahčin in Mlekuž.
V kategoriji MX125 R2 se je na treningu najbolje izkazal Mitja Žaler (AMD Slovenske Konjice), pred Rokom Mavričem (Motokros društvo Brda) in Anejem Branisljem (MSK Notranjska), ki je v prvi vožnji najbolje štartal in vodstvo obdržal vse do zadnjega kroga. Po tesnem zasledovanju ga je prehitel Žaler, tretji je v cilj pripeljal Denis Zorman (Motokros društvo Brda). Vozniki so poskrbeli tudi za razburljivo drugo vožnjo, Žalerju, Zormanu in Branislju pa se je za boj na vrhu pridružil še Andrej Zdovc (AMD Feroda Celje). Branislju je motor odpovedal v zadnjem krogu in je s potiskanjem motorja v cilj zapeljal dvanajsti. Skupno so najvišja mesta zasedli Žaler, Zdovc in Zorman.
Največ tekmovalcev se je na štartu razvrstilo v kategoriji MX Open R2, bilo jih je kar 28. Na treningu so bili najhitrejši Uroš Horjak (TRK Tajfun šport), Blaž Jesenko (AMD Škofja Loka) in Grega Švelc (MSK Notranjska). V prvi vožnji je ciljno črto prvi prevozil Horjak, sledila sta mu Matej Štusaj (MK Slovenj Gradec) in Enrico Zamaro, Italija. Domači navijači so se zlasti veselili ob štartu druge vožnje, saj je povedel Rok Pečjak (AMD Šentvid pri Stični). Vodstvo se mu je zaradi padca izmuznilo, tako je prvi končal Horjak, za njim pa Gerald Lampl (AMD Štefan Kovač) in Grega Švelc, ki so zasedli tudi končna prva mesta.
Elitna skupina voznikov v kategoriji MX125 R1 in MX Open R1
V skupini MX125 R1 je bil na treningu najhitrejši Aljoša Molnar (TRK Tajfun šport), tesno mu je sledil Luka Kutnar (ŠD Kegeljček), za njim pa je v cilj zapeljal Anej Doplihar (MK Rihemberk). V prvi vožnji so čez cilj pripeljali v istem vrstnem redu, v drugi vožnji pa so Kutnarjevi navijači, ki je nastopal na domačem terenu lahko opazovali njegovo borbo z Molnarjem, ki je bil na koncu le hitrejši in se je s polnim izkupičkom točk povzpel na najvišjo stopničko. Skupno drugo mesto je zasedel Kutnar, tretji je bil Doplihar.
V MX Open R1 je dirko s svojo navzočnostjo popestril Klemen Gerčar (AMD Brežice), ki je prepričljivo dominiral, drugi je vozil Erik Slavec (TRK Tajfun šport), na tretjo stopničko pa se je v prvi vožnji povzpel Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice). Zlasti drugo vožnjo je spremljalo nekaj padcev in prehitevanj, kar je začinilo boj za skupno tretje mesto, ki je na koncu le pripadlo domačinu Borutu Koščaku.
V pokalnem tekmovanju sedaj sledi premor do 16. junija ko bo na vrsti dirka v Slovenj Gradcu, nadaljevanje sezone pa v jesenskem delu. AMD Šentvid pri Stični bo naslednjo prireditev gostilo 26. avgusta, ko se nadaljuje državno prvenstvo.
Tekst: AMD Šentvid pri Stični
Foto: Nejc Puš