Novice

26.07.2012 V Lendavi druga dirka finala SP mladincev
Spidvej stadion v Lendavi bo 3. in 4. avgusta gostil najpomembnejšo prireditev doslej, finale mladinskega svetovnega prvenstva. Gre za prireditev najvišjega ranga v organizaciji športnega društva Speedway Team Lendava. Na tekmovanju se bodo pomerili najboljši mladi spidvejisti, med katerimi je gotovo nekaj bodočih zvezdnikov mednarodnih Grand Prix tekmovanj. Na stadion v Petišovce prihajajo mladi upi iz Poljske, Anglije, Avstralije, Nemčije, Danske, Švedske, Češke, Ukrajine, Hrvaške in Slovenije.
»Tekmovanje za mladinsko svetovno prvenstvo posameznikov je v zadnjih letih doživelo kar nekaj sprememb in se hitro razvija, letos pa se prvič odvija po sistemu, ki je podoben tekmovanju Speedway Grand Prix. Veseli nas, da v Lendavo prihajajo kar trije aktualni svetovni prvaki, to so Poljak Maciej Janowski ter Danca Michael Jepsen Jensen in Mikkel Bech Jensen, ki sta naslov svetovnega prvaka osvojila na ekipni tekmi,« je razložil direktor dirke Igor Kolenko in o tekmovalcih še dodal: »Konkurenca bo vsekakor zelo močna. Poleg štirinajstih stalnih tekmovalcev ima vsak organizator pravico povabiti dva dirkača. V ŠD Speedway Team Lendava smo se odločili, da priložnost dobi najboljši slovenski spidvejist mladinske konkurence Matic Ivačič iz Krškega. Kot drugega voznika smo na dirko povabili Dina Kovačiča iz Hrvaške.«
Matic Ivačič se domače dirke veseli, saj se bo v izjemni konkurenci pomeril pred svojimi navijači. Ivačič se je kot rezervni tekmovalec udeležil že uvodne preizkušnje v Lonigu, zato je svoje konkurente že videl na progi. »Gre za vrhunske tekmovalce, predvsem Danec Jensen in Poljak Pawlicki sta se na prvi tekmi zelo izkazala. Zavedam se, da me 4. avgusta čaka težko delo in vsake osvojene točke bom zelo vesel. To bo zame nova pomembna izkušnja,« je pred dirko povedal Ivačič.
Največ voznikov prihaja iz Poljske. Poljska je tako s sedmimi kvalificiranimi vozniki v spidveju mladinska velesila. V svojih vrstah imajo aktualnega mladinskega svetovnega prvaka Macieja Janowskega, brata Pawlicki in Patryk Dudek pa se z njim prav tako enakovredno kosajo za najvišja mesta. Dejstvo, da so Danci članski ekipni svetovni prvaki samo po sebi priča o tem, da med glavne favorite sodita tudi Michael Jepsen Jensen in Mikkel Bech Jensen.
Predsednik športnega društva Speedway Team Lendava Andrej Matjašec je dejal, da je bila proga za tekmovanje deležna nekaterih preureditev. Organizator je večino del na prizorišču že zaključil, določena opravila pa v teh dneh še potekajo. »Na stezo smo že v maju dodali nov material, na tribuni obiskovalce čakajo novi sedeži, v teku pa je še izgradnja eko ploščadi za tekmovalce,« je povedal Matjašec. Lendavčanom je veliko uspeha pri izpeljavi tekmovanja zaželel sam predsednik FIM (Mednarodna motociklistična zveza) Vito Ippolito, ki se je sprva dirke nameraval celo udeležiti.
Tekmovanje za mladinsko svetovno prvenstvo letos šteje sedem dirk. Prva je bila v italijanskem Lonigu, druga bo 4. avgusta v Lendavi, v nadaljevanju sezone se bodo spidvejisti pomerili še v Veliki Britaniji, na Poljskem in Češkem ter sezono zaključili v Argentini, kjer bosta novembra predzadnja in zadnja dirka finalne serije 2012.
V petek 3. avgusta bo na stadionu v Petišovcih ob 16. uri na sporedu uradni trening. Dirka bo v soboto 4. avgusta s pričetkom ob 18.30. Za ogled tekmovanja s tribune bo potrebno odšteti 12 €, vstopnica za stojišče stane 7 €, otroci pa si bodo tekmovanje ogledali brezplačno.

Seznam voznikov za dirko:
Michael Jepsen Jensen (Danska)
Przemyslaw Pawlicki (Poljska)
Bartosz Zmarzlik (Poljska)
Mikkel Bech Jensen (Danska)
Maciej Janowski (Poljska)
Piotr Pawlicki (Poljska)
Mikkel Michelsen (Danska)
Nikolaj Busk Jakobsen (Danska)
Pontus Aspgren (Švedska)
Nicklas Porsing (Danska)
Aleksandr Loktaev (Ukrajina)
Tobiasz Musielak (Poljska)
Vaclav Milik (Češka)
Damian Adamczak (Poljska)
Matic Ivačič (Slovenija)
Dino Kovačič (Hrvaška)
Rezerve:
Ladislav Vida (Slovenija)
Nejc Malešič (Slovenija)

Seznam nadomestnih voznikov v primeru poškodb:
Patryk Dudek (P*) (Poljska)
Sam Masters (P*) (Australija)
Ritchie Worall (P*) (V. Britanija)
Dakota North (Avstralija)
Andrzejs Lebedevs (Latvija)
Marc Randrup (Danska)
Kiril Tcukanov (Ukrajina)
Kyle Newman (V. Britanija)
P* - poškodovan pred 1. dirko. Možen nastop na ostalih dirkah
Andreja Prel

Matic Ivačič